Mermer - blistavi kamen


Reč mermer potiče od grčke reči "marmaron", odnosno "marmaros", što znači blistavi kamen. Mermer je metamorfna stena nastala od rekristalizovanih karbonatnih minerala, najčešće od krečnjaka i dolomita. Mineralni krečnjaci kao što su glina, mika, kvarc, pirit, gvožđe i grafit daju mu raznovrsnost boja. Metamorfni proces čini mermer kompaktnijim i manje poroznim. Najčešća i najznačajnija primena mermera je u građevinarstvu i vajarstvu.

Najpoznatija nalazišta mermera nalaze se na Apuanskim Alpima u Toskani, Italija. Najveće nalažište mermera u Srbiji je na Venčacu kod Aranđelovca i Zlatiborskom okrugu, u selima Skržuti, Sirogojno i Kalenić.

Njegova elegancija traje vekovima. Jedna od najlepših građevina sveta, Tadž Mahal, u potpunosti je isklesana od mermera. Mermer se nekada smatrao domom imućnih a danas je dostupan gotovo svima.


Mermer pruža lepotu i funkcionalnost


Sve ono što je najlepše dolazi iz prirode pa tako i ovaj predivni prirodni kamen. Postoji dosta imitacija ovog kamena koje ne mogu prići pravom mermeru ni po izgledu ni po kvalitetu. Mermer koji se vadi iz mermernih stena je čvrst, težak i blistav. Priroda nam ga daje, a mi ga obrađujemo, oblikujemo i dajemo mu život.

Mermer možete kombinovati sa različitim materijalima. Takva lepota se uklapa sa svakim materijalom, u kombinaciji sa drvetom će vam doneti rustičan izgled i eleganciju. Kombinacija sa kovanim gvožđem i staklom vam daje modernu notu na koju niko neće ostati imun.

Od robusnih gromada mermera, našim specijalizovanim mašinama, precizno možemo napraviti oblik koji želite. Svaki komad obrađujemo s ljubavlju kako bi vaš dom poprimio lepotu prirode spojenu sa modernim dizajnom.


Mermer i njegova široka upotreba


Kada u fokus stavljamo estetiku tu je mermer definitivno prirodni materijal broj 1. Kuhinje od mermera izgledaju veoma luksuzno i sofisticirano. Osim ekstravagantnog izgleda, mermer će obezbediti i dugotrajnost gde god da se nalazi. Svoju primenu može naći u bilo kom delu vašeg doma. Mermer se koristi za radne površine, za moderne klub stolove, za kupatila, podove i tako dalje.

Ako se odlučite za mermer sigurno nećete pogrešiti, s obzirom da mermer i dalje važi za najlepši prirodni kamen. Posebno će vas obradovati to što se veoma lako održava. Lepota, funkcionalnost i lako održavanje su dovoljni razlozi da izaberete mermer za vaš dom.

Anastasijević enterijeri za vas prave šta god poželite od mermera. Vi zamislite oblik, a mi ćemo veoma precizno iseći mermer po vašoj meri. Naše dugogodišnje iskustvo i mnoštvo zadovoljnih klijenata garantuje visok kvalitet mermera za dugotrajnu blistavost vašeg doma.