Izabrati savršenu fotelju koja će odgovarati svim vašim potrebama i željama nije jednostavan zadatak. Zahteva dosta vremena, pomalo truda i puno strpljenja. Jer savršena fotelja treba da bude vaš presto. A presto se ne bira tek tako. Zato pre nego što se date u potragu za savršenom foteljom, za prestolom vašeg doma, odgovorite sebi na sledeća pitanja.

Kako se fotelja uklapa sa ostatkom nameštaja u sobi?

Prvo na šta bi trebalo da obratite pažnju prilikom izbora fotelje je to kako će se ona uklopiti sa ostatkom vašeg nameštaja. Nekada davno ona je morala da bude u kompletu sa garniturom i trosedom. Na sreću ta vremena su prošla. Zato kombinujte boje, materijale, teksture i stilove da bi dobili jedinstvenu celinu u vašem dnevnom boravku. Ipak se ne treba zaigrati previše. Šarena  fotelja se neće uklopiti u svaki enterijer. Recimo uz elegantni mermerni klub sto. Takođe treba pripaziti i na materijal od kojeg je napravljen ostatak vašeg nameštaja. Sloboda izbora jeste preporučljiva ali postoji razlika između različitih materijala i kako oni izgledaju u prostoru.

Fotelja visokog ili niskog naslona?

Najvažnija stvar kod fotelje je njena udobnost. Zato razmislite da li želite fotelju sa visokim ili niskim naslonom. Oba naslona imaju svojih prednosti. Izbor zavisi samo od vaših potreba. Ako želite da sedite relativno visoko, da vas fotelja grli, fotelja sa viskom naslonom je sjajan izbor. Ovakve fotelje su dobre ako volite da čitate knjige, ili dosta vremena provodite radeći za lapotopom. Viskom naslon pomaže da ne naprežete leđne mišiće, dok im istovremeno pruža odličan oslonac. Zato je sedenje u takvim foteljam više nego opuštajuće. Stolice za ljuljanje su sve popularniji izbor. One zbog svoje udobnosti odlično dođu da se odmorite posle napornog dana.

Veća ili manja fotelja?

Sledeća važna stvar na koju treba da date odgovor je kolika je veličina prostora gde će biti vaša savršena fotelja. Ako ne znate ne preostaje vam ništa drugo nego da uzmete papir, olovku i metar, i precizno izmerite vaš prostor. Zašto se time uopšte baviti, možda se pitate? Odgovor je očigledan. Naprosto ne možete staviti veliku fotelju u malu sobu. Ili obrnuto. Mala fotelja u velikom prostoru će ostati neprimetna. Zato ako imate mali dnevni boravak birajte fotelje manjih dimenzija koje mogu da budu lep kutak za opuštanje uz ostatak vašeg nameštaja. Sem toga male fotelje se lako pomeraju, ne zauzimaju previše prostora, a uz to su elegantne. 

Velika dnevna soba zahteva i veliku fotelju koja će se uklopiti sa ostatkom nameštaja. One su mekše i udodnije, ali je cena za njih velik prostor.

Da li birati fotelje od tkanine?

Pre nego izaberete fotelju pitajte sebe ko će je najviše koristiti? Odgovor na to pitanje će vam pomoći da izabete tkaninu za vašu fotelju. Ukoliko imate mališane trebalo bi da birate tkaninu i materijal koji može da izdrži svu njihovu igru i nestašluke. Prekrivači su takođe dobar izbor. Za kućne ljubimce u domu pliš je dobar materijal za fotelju. 

Ukoliko volite kontraste trebalo bi da pripazite da vam različiti komadi nameštaja imaju bar nešto slično. Ukras, dezen, boju.

Kako izabrati boju savršene fotelje?

Jedan od većih izazova prilikom traženja savršene fotelje je izbor boje. Ona bi trebala da se uklopi sa ostatkom vašeg enterijera, bojom zidova, zavesama. Na prvi pogled deluje kao puno posla. Rešenje postoji. Pre nego kupite fotelju probajte da uzmete parče tkanine i proverite kako će izlgedati u vašoj sobi. Tako ćete na najbolji način doći do zaključka da li se boja koja vam se dopala uklapa ili ne.

Kožna fotelja? Da ili ne?

Kožne fotelje su veoma popularan izbor zbog nijhovog lakog održavanja. Ipak treba imatiu vidu da je njihova cena malo viša.  Izbor ovakvih fotelja se svodi na prirodnu ili veštačku kožu. Fotelje od prirodne kože su kao što smo već rekli vrlo jednostavne za održavanje. Ukoliko vam se desi nezogda da nešto prolijete dovoljno je da pređete preko fotelje vlažnom krpom i ona će za čas biti kao nova.

Fotelje od veštačke kože su malo manje izdržljive. Kada ih čistite nikako nemojte koristiti hemikalije i deterdžente jer može doći do oštećenja. Vlažne maramice će sasvim pristojno odraditi posao.

Dileme prilikom uređenja doma uvek postoje. To je prirodno. Potražiti pomoć takođe. Zato ako se nađete u ma kakvom problemu nemojte oklevati da posetite naš salon ili sajt gde ćemo vam pomoći da sve lako i brzo rešite.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Kako izabrati pravi nameštaj po meri za vaš dom?

Potraga za dobrim nameštajem po meri za vaš dom zna da oduzme puno vremena i definitvn...

Najnoviji trendovi oblaganja zidova

Živimo u vremenu kada smo preplavljeni različitim trendovima za uređivanje enterijera stanova, ku...

5 saveta za izradu moderne i luksuzne kuhinje po meri

Kuhinja je prostorija u domu u kojoj mnogo žena provodi dosta vremena i koju prilikom renoviranja ...