Kada se pripremate za uređenje doma da bi došli do ideja sigurno vam pod ruku dođu razni časopisi na tu temu. U njima sve „šljašti“ od luksuza. Tada možda pomalo setno pomislite kako bi bilo lepo da vaš dom izgleda tako samo da imate malo veći budžet. Da li znate da sada vaš dom može izgedati luksuznije vrlo lako? Ne, nije šala. Primenite sledeće korake i vaš dom će odisati luksuzom.

Boje zidova

Krečenje zidova ne mora da bude skupo, a može da napravi čudo u vašem domu. Ako baš ne želite da obojite sve zidove vašeg doma osvežite bar jednu prostoriju, recimo dnevni boravak. Svetlo plava, bež ili svetlo siva boja će vaš dom uvesti u svet luksuza. 

Somot i baršun za eleganciju doma

Iako možda do sada niste razmišljali o tome da somot i baršun nađu mesto u vašem domu, treba da imate na umu da okrečiti zidove samo po sebi nije dovoljno. Zašto, sada se pitate? Odgovor na ovo vaše pitanje je jednostavan. Tekstura je ono što pravi razliku i razbija svaku dosadu. Zamislite vaš dnevni boravak sa belim ili sivim enterijerom. Sada dodajte plišane stolice, baršunaste draperije, pa čak i somotske jastučiće. Da li vaša slika postaje toplija i luksuznija?

Krpe i peškiri

Detalji na koje se često ne obraća puno pažnje. Razmislite. Šta prvo primetite u kuhinji i kupatilu? Krpe i peškire jel da? Zato da bi u dom uneli dozu luksuza bacite izlizane krpe i peškire. Zamenite ih novim u jarkim  bojama ili zanimljivim dezenima. 

Jastuci

Uz pravilno korišćenje jastuci mogu takođe doneti željeni luksuz u vaš dom. Grešku koju bi trebalo izbeći je da nikako ne ređate sve jastuke sa različitih garnitura na jedan kauč. Pažljivo izaberite one koji se slažu jedan sa drugim, kao i sa ostatkom vašeg nameštaja po meri. Ipak nije sve tako strogo. Slobodno mešajte boje i teksture jastuka.

Slike

Umetnička dela odišu luksuzom. Ona su najbollji mogući detalj koji mogu da krase zidove vašeg doma. Nekada su to bila dela slavnih umetnika ali danas ne postoji nikakvo ograničenje. Budite vi umetnik, sami izdradite detalje, kupite velike ramove pa na zid okačite omiljenu fotografiju.

Sitni detalji

Na šta poslednje pomislite kada uređujete dom? Jel možete da se setite? Da vam malo pomognemo. To su ručke na fiokama i kvake na vratima. Zato ako ih donro očistite, ofarbate, pa na kraju krajeva i zamenite, luksuz će sam poželeti da uđe u vaš dom.

Ogledala

Ogledala postavljena na prava mesta mogu ostaviti utisak da je prostor veći nego što uistinu jeste. Logika je zaista jednostavna. Veće ogledalo reflektovaće veći deo prostorije, koja će na taj način sama po sebi izgledati veće.

Ružni i stari detalji

Ako je nešto staro i pohabano toliko da se više ne može popraviti bacite. Ako ipak imate neki komad nameštaja koji vam se i ne dopada toliko ali se još može koristiti, sredite ga. Presvucite ga u modernu tkaninu ili još lakše, kupite nov prekrivač. U slučaju da je komadni nameštaj od drveta, zasucite rukave, išmirglajte, prefarbajte, prelakirajte, dobićete nov luksuzan komad nameštaja.

Police za knjige na kojima se ne drže samo knjige

Previše knjiga u kućnoj biblioteci danas nije previše moderno. Ali, ako ubacite još po koji detalj i knjige poređate uspravno, e to je već druga priča. Neki lep ram ili figura pored ovog puta horizontalno poređanih knjiga mogu doneti želejnu dozu luksuza.

Pustite svetlo u vaš dom

Nemojte nikako da blokirate prirodno svetlo da uđe u vaš dom komadnim nameštajem ili nameštajem po meri. Šta to znači? To znači da ne bi trebalo da police ili komode postavljate uz prozor. Lepše a samim tim i luksuznije će izgledati ako uz prozor stavite fotelju i stočić. Tako sa uživanjem možete da se posvetite ćitanju omiljene knjige.

Zavese

Zavese su jedan od prvih detalja koje će neko primetiti kada uđe u vaš dom. Zato neka vaše zavese budu otmene ali nežne, neutralnih boja. Ono što bi ipak trebalo da izbegnete ako želite da vam dom ima notu luksuza su najlonske i plastične zavese.

Ukrasi na klub stolu

Ako želite da vam dom odiše luksuzom nemojte da vam trpezarijski sto u kuhinji ili mermerni klub sto u dnevnom boravku budu bez ukrasa. Veliki trpezarisjki sto ukrasite buketom cveća. Manji klub sto u dnevnom boravku neka krasi mali detalj kao što je mirišljava sveća na držaću.

Tepisi

Tepisi zaokružuju izgled čitavog prostora vašeg doma. Neka vam to ne stvara pritisak. Izaberite lep velik tepih modernog dezena i problem je rešen.

Čistoća vašeg doma

Džaba vam najskuplji, najmoderniji nameštaj po meri ili parket na belom svetu ako ga prekrije prašina izgledaće ofucano i staro. Da se to ne bi dogodilo održavanje čistoće je izuzetno važno. Jer šta ima blistavije od čiste drvenarije i čistog stakla u vašem domu.

Minimalizam

Minimalizam je uvek dobro rešenje prilikom uređenja doma. Na značaju posebno dobija kada želite da dobijete luksuzniji izgled. Kako? Minimalizam sam po sebi donosi jenostavnost i dosta simetrije u životni prostor. A simetrija stimuliše ljudski mozak. Prenatrpanost nameštajem u bilo kom prostoru vašeg doma dovodi do toga da on bude prenatrpan. A prenatrpanost ne donosi toliko željeni luksuz.

Kamin kao konačni dokaz luskuza

Na kraju ako ste u mogućnosti priuštite sebi i svojoj porodici kamin. Konačni dokaz luksuza. I mnogo više od toga. Kamini predstavljaju toplinu. A toplina asocira na sreću i porodicu. Zbog svega toga su idelano rešenje za centralne u vašem domu.

Na našem sajtu možete pronaći još lakih rešenja kako da vam dom izgleda luksuznije. Klikinte, pogledajte. I obavezno nam javite u kom je časopisu osvanuo vaš dom.
Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Konzolni (pomoćni) stolovi - elegantan i moderan dodatak vašem domu

Ukoliko ste u potrazi za dekorativnim nameštajem kojim želite da upotpunite prazan prostor a...

Kako izabrati pravi nameštaj po meri za vaš dom?

Potraga za dobrim nameštajem po meri za vaš dom zna da oduzme puno vremena i definitvn...

Kako da uredite dom po trendovima koji ne prolaze?

Kada uređujete dom, da li razmišljate kakvi su trendovi u toj oblasti? Sigurni smo da vam je...