Da li ste u procesu renovniranja dnevnog boravka? Ili možda planirate renovniranje u skorijoj budućnosti? Svejedno, sigurno se na vašem spisku nalazi i kupovina novog klub stola.

Klub sto predstavlja centralnu tačku vašeg dnevnog boravka, obično je prva stvar koju zapazimo kad dolazimo kod nekog u goste. Ako želite da imate moderan i efektan sto kojim ćete se ponositi, pre kupovine se dobro informišite o klub stolovima a mi ćemo vam u ovom tekstu dati nekoliko ideja za izradu klub stolova, koje slobodno možete “ukrasti” i nadograditi vašim idejama i željama. 

Klub stolovi za dnevni boravak

Klub stolovi su namenjeni dnevnim sobama i uglavnom služe za odlaganje sitnica koje koristimo svakodnevno i na njih obično postavljamo dekorativne predmete koji prostor čine prijatnijim. Uglavnom se nalaze u centralnom delu dnevnog boravka između sofe i tv komode, ali neke manje - pomoćne modele možete postaviti i na bočnim pozicijama pored garniture kako bi vam šolja kafe bila pri ruci.

Vremenom su se klub stolovi počeli praviti u različitim oblicima i dezenima, pa su pored namenske dobili i dekorativni značaj. Na vama je da odlučite pre kupovine za koju namenu vam je potreban sto, na osnovu toga možete lakše odrediti sam dizajn i veličinu.

Saveti za izradu modernih klub stolova

U ovom tekstu pisaćemo samo o modernim klub stolovima koji dnevnom boravku daju dodatnu dozu luksuza i posebnosti. Ukoliko želite moderan, jedinstven i dugovečan sto najbolji izbor je izrada od prirodnog kamena, naš predlog je mermer. Klub sto od mermera se kupuje samo jednom.

Pored toga što je sto od mermera jako otporan na spoljašnje uticaje, hemijska sredstva on je vrlo elegantan i dekorativan sam po sebi. Mermer krasi najimpozantnije građevine, kao što je Tadž Mahal u Indiji, koji je u potpunosti isklesan od ovog kamena. Mermerje nekada bio rezervisan za domove najimućnijih ljudi, dok je danas dostupan gotovo svima.

U zavisnosti od veličine vašeg dnevnog boravka i slobodnog prostora možete izabrati veličinu i oblik stola, tako da ne smeta prilikom kretanja kroz prostoriju. Kod manjih prostorija savetuje se manji okgrugli stolovi koji zauzimaju manje mesta, a ukoliko je prostorija uža a dugačka možete uzeti uski pravougaoni ili ovalni sto.

Kod većih prostorija veća su mogućnosti i izbor, pa tako možete izabrati neki veći pravougaoni sto ili kombinaciju više stolova različitih oblika ukoliko je vaša dnevna soba prostrana i imate više nameštaja za sedenje. Kombinacija više klub stolova čine prostor dinamičnijim i možete uvek promeniti raspored stolova po potrebi.

Takođe, trebate voditi računa i on visini stola. Klub stolovi koji se koriste u centralnom delu prostorije i čine glavni sto za odlaganje sitnica, savetujemo da budu u visini sedalnog dela sofe što je uglavnom od 30-45cm koliko iznose visine standardnih klub stolova. Ukoliko želite samo dekorativni sto koji će biti pozicioniran na bočnim pozicijama, visina zavisi od više faktora ali i vaših zamisli. 

Prirodni materijali se mogu pronaći u različitim bojama i dezenima, tako da ih možete uklopiti u bilo koji enterijer.

U nastavku daćemo vam nekoliko ideja modernih i jedinstvenih modela klub stolova, koji vam mogu pomoći da kreirate vaš sto iz snova.

Pravougaoni ili kvadratni klub sto

Pravougaoni klub stolovi mogu se koristiti u malo većim prostorijama u kojima ima dovoljno prostora za kretanje, a nema više garnitura i kreveta za sedenje pa je dovoljan jedan veći sto da mu svako može pristupiti. 

Ukoliko je dnevna soba pravougaonog oblika, možete izabrati uži model klub stola kako ne bi smetao pri kretanju. Ukoliko je garnitura manja i nije potreban veći sto, možete izabrati kvadratni oblik.

Ploča stola može biti pravouglih ivica, a ukoliko imate manju decu savetujemo da vaš izbor bude mermerna ploča sa zaobljenim ivicama radi bezbednosti.

Najbolja kombinacija je mermerna ploča i metalna konstrukcija. Postoji više različitih modela konstrukcija od klasičnih do jedinstvenih i neobičnih koji će sto učiniti još luksuznijim. Takođe, možete izabrati i model stola sa masivnim donjim delom od mermera koji sadrži dodatne pregrade.Kombinacija više pravougaonih klub stolova

Ukoliko posedujete veliki dnevni boravak i više nameštaja za sedenje savetujemo da napravite nekoliko stolova. Možete kombinovati na sledeće načine: jedan veći pravougaoni i dva ili više manjih kvadratnih, jedan veći kvadratni i dva ili više manjih kvadratnih, dva ili više manjih različitih dimenzija.

Prednost kada imate nekoliko stolova je ta što možete uvek promeniti raspored ukoliko vam dosadi, možete ih skupiti ili raširiti po potrebi a možete ih i pomeriti na bočne pozicije kako bi vam sve bilo pri ruci.

Postoje modeli dodatnih stolova koji imaju imaju konstrukciju takvu da možete donji deo zavući ispod sofe tako da svakoj osobi može biti sve pri ruci bez obzira na kojem delu sofe sede. Ovakvi modeli su jako praktični i sve više se kupuju.Okrugli ili ovalni klub stolovi

Kao što smo već naveli, okrugli i ovalni stolovi se preporučuju ukoliko imate manju decu zbog bezbednosti, ali takođe se preporučuju u manjim prostorijama jer zauzimaju manje prostora. 

U zavisnosti od oblika dnevne sobe i sofe možete birati između okruglog ili ovalnog oblika. Mermerna okrugla ploča u kombinaciji sa neobičnom metalnom konstrukcijom može dati vašoj dnevnoj sobi potpuno novi izgled i eleganciju. Možete izbarati i modele koji ispod glavne ploče imaju dodatnu policu ili pregrade.Kombinacija više okruglih stolova

Već smo objasnili prednosti kada imate više stolova, to se odnosi i na pravougaone (kvadratne) i na okrugle (ovlane) stolove. Pored mogućnosti menjanja rasporeda i položaja stolova što vam omogućava veću fleksibilnost u zavisnosti od broja osoba, okrugli stolovi sa planskim konstrukcijama mogu vam omogućiti da spakujete stolove jedan ispod drugog i na taj način dodatno povećate prostor za kretanje.

Takođe, možete izraditi modele sa konstrukcijom napravljenom sa jedne strane tako da možete postaviti donji deo ispod nameštaja i omogućiti svakom članu pristup stolu bez obzira na njegovu poziciju.Kombinacija okruglih i pravougaonih klub stolova

Pored navedenih kombinacija okruglih - ovalnih i pravougaoni - kvadratnih stolova sve popularnija je kombinacija dva različita tipa odnosno okruglih i pravougaonih stolova.

Ukoliko volite da eksperimentišete i kreirate potpuno jedinstven i efektan sto koji će oduševiti svakog gosta, savetujemo da izaberete ovu kombinaciju. Daćemo vam nekoliko predloga koji vam mogu pomoći da kreirate vaš idealan klub sto.Izrada unikatnih klub stolova od mermera

Nadamo se da smo uspeli da vam damo dovoljno ideja i da sada možete zamisliti kako bi izgledao vaš novi klub sto. 

Za izradu ploče pored mermera možete izabrati i neki od sledećih prirodnih kamena: granit, oniks ili kvarc.

Ukoliko vam se svideo neki od modela sa slika ili imate dodatnih ideja da nadogradite ili izmenite neke od navedenih, kontaktirajte nas za više informacija u vezi izrade.Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Moderne dnevne sobe - Ideje za uredjenje

Ukoliko bi bilo potrebno da izdvojimo jednu prostoriju kao centar svakog doma, bez mnogo razmi&scaro...

Kako da trpezarija dobije luksuzan izgled zamenom jednog elementa

Vekovima unazad potreba za porodičnim okupljanjima bila je velika. Koliko god da se način zivota m...

Kako izabrati pravi nameštaj po meri za vaš dom?

Potraga za dobrim nameštajem po meri za vaš dom zna da oduzme puno vremena i definitvn...