Kada gledamo poznate, naročito na stranim TV kanalima, uvek se snimaju raskošne vile i velika dvorišta koja su luksuzno uređena, ali za običnog čoveka realnost je drugačija. Poslednjih godina sve veća je potražnja za stambenim jedinicama, a naročito za stanovima, što je prouzrokovalo povećanje cena.

Zbog povećanja cena kvadrata sve više ljudi se opredeljuje za kupovinu manjih stanova, jednosobnih i garsonjera. Većina dizajnera enterijera slaže se da je najteže urediti manje stanove odnosno garsonjere, zato ćemo vam u ovom tekstu dati nekoliko saveta i ideja kako da uredite garsonjeru i trikovima vizualno povećate prostor.

Podela prostora

Postoji više načina kako možete mali prostor podeliti na celine. Podela nije obavezna, ali ako želite da vizualno podelite jednu prostoriju na više celina, imate više mogućnosti.

Jedna opcija je da nameštaj postavite tako da na neki način napravite razmak između dela za dnevni boravak i trpezarijskog stola. U zavisnosti od veličine i konfiguaracije stana, možete upotrebiti manji šank koji će napraviti prelaz iz kuhinjskog dela u dnevni boravak, a ujedno taj šank će vam služiti za pripremanje obroka ali i za ručavanje. Ponekad je sve što je potrebno za razdvajanje celina u garsonjeri iznenadni prelaz boja.

Druga opcija mogu biti pregradne letvice koje dodatno možete ukrasiti led trakama i da pružaju dodatan ugođaj i bolje osvetljenje. Pored letvica to mogu biti i pregradne police koje će vam ujedno pružiti i dodatni prostor za odlaganje sitnica i dekoraciju.

Iskoristite svaki kutak u stanu, pa tako i ostavu ili terasu. Ukoliko imate terasu na kojoj je moguće postaviti radni sto ili možda sto za ručavanje, iskoristite to maksimalno. Danas jednostavno možete zastakliti terasu i dobiti dodatan prostor koji svakodnevno možete koristiti.

Funkcionalan i ekonomičan nameštaj

Nakon što odredite raspored prostora, odlučite gde ćete postaviti kuhinju, gde će biti trpezarijski sto, u kom delu ćete postaviti garnituru i TV komodu, na red dolazi odabir nameštaja. Izbor nameštaja za garsonjere nije uopšte lak posao, i savetujemo da radite nameštaj po meri kako bi uspeli sve lepo da ukombinujete i maksimalno iskoristite prostor koji imate.

S obzirom da je prostor dosta mali, morate svaki deo nameštaja pametno osmisliti i napraviti tako da ima koliko toliko prostora za skladištenje. Takođe, maksimalno iskoristite zidove i police za skladištenje.

Savetujemo da kuhinju uradite po meri, iskoristite maksimalno prostor koji ste namenili za kuhinjske delove. Ukoliko želite kvalitetniju kuhinjsku ploču, izaberite mermernu ploču za moderniji izgled i duži vek trajanja. Viseće delove možete uraditi do plafona kako bi maksimalno napravili prostora za odlaganje. Kada je u pitanju trpezarijski deo, postoje sklopivi trpezarijski stolovi koji se mogu koristiti skroz rašireni ali i samo jedan deo, a takođe mogu se sklopiti skroz kako vam ne bi zauzimali prostor. Preporuka je da trpezarijski sto napravite od prirodnog materijala, mermer ili granit, u kombinaciji sa metalnim postoljem.

Ukoliko vam je neophodan dodatni prostor za skladištenje, moguće je napraviti stolice sa prostorom za odlaganje ispod sedalnog dela, a svaki dodatni prostor je dragocen u garsonjerama, tako da dobro razmislite o ovoj ideji.

Isto tako kada je u pitanju klub sto, daćemo vam dve ideje. Prva ideja, ako vam je potreban dodatni sto za ručavanje, možete izabrati model koji se rasklapa. U prvobitnom obliku on je sklopljen i služi kao klub sto, a ukoliko vam je potrebno možete ga otvoriti, transformisati u manji trpezarijski sto. Druga ideja, ukoliko vam je potreban dodatni prostor za skladištenje sitnica. Napravite klub sto koji u sebi ima zatvorene prostre ili fioke za odlaganje sitnica.

Ideja stvarno ima mnogo, osmislite tako nameštaj da jedan komad nameštaja može imati više funkcija.

Dodatne ideje i saveti za uređivanje garsonjera i manjih stanova

Birajte svetlije nijanse boja za zidove, one vizualno proširuju prostor. Bela boja je izbor broj jedan, ali takođe možete izabrati svetlije nijanse plave, sive, bež, krem i sličnih boja.

Postavite dugačke zavese do poda svetlih boja, ukoliko postavljate tapete na zidove izaberite modele sa vertikalnim dekorom jer tako dodatno vizualno možete učiniti da prostor ne izgleda tako mali. Još jedan trik je odabir zebrastih tepiha, u crno-beloj kombinaciji koji pružaju isti efekat.

Uređivanje enterijera i izrada nameštaja od prirodnih materijala

Ukoliko vam je potreban dizajner enterijala za uređivanje vaše garsonjere, ili izrada nameštaja od prirodnih materijala po meri, možete nas kontaktirati ili posetiti naš show room na Novom Beogradu.

U našoj ponudi je izrada nameštaja od mermera, granita, oniksa i kvarca. Izrađujemo trpezarijske stolove, klub stolove, konzolne stolove, kuhinjske ploče, kamine i drugi komadni nameštaj.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Kako izabrati savršenu fotelju?

Izabrati savršenu fotelju koja će odgovarati svim vašim potrebama i željama nije jed...

Šta sve treba da znate pre kupovine trpezarijskog stola

Ukoliko ste u procesu uređivanja enterijera odnosno trpezarije i kuhinje, jedan od najbitnijih delo...

Na ove stvari trebate obratiti pažnju pri uređivanju trpezarije

Renoviranje vašeg doma je u toku, i na red je došla trpezarija. Ukoliko ste osoba koja...