Dom je mesto odakle se kreće u svet. Takođe to je mesto gde se vraćate posle svih životnih uspeha i neuspeha. Dom bi trebao da bude neosvojiva tvrđava vaše porodice. Izvan dometa svih onih koji bi na bilo koji način želeli da unesu negativnu atmosferu i poremete mir za koji se borite.

Zato je važno da vaš dom uredite onako kako vama odgovara. “Vaša kućica, vaša slobodica”, kaže naš narod. U časopisima koji  obrađuju ovu tematiku, naići ćete na puno saveta kako da vaš dom učinite udobnim i lepo opremljenim. Naravno, neki od tih saveta će vam više ili manje odgovarati. Ipak se svi ti časopisi  slažu u jednoj stvari. Dobro uređen dom se ne može ni zamisliti bez dobrog nameštaja. 

Kako ćete ga izabrati prepušteno je samo vama. Izbor je velik. Od salonskog nameštaja, do komadnog i nameštaja po meri. Svaki vam pruža puno mogućnosti. Salonski nameštaj je lep i udoban, ali takvi komadi nameštaja po malo liče jedan na drugi. Ako tragate za nečim klasičnijim, mogu biti itekako dobar izbor.

Ali šta ako već imate ideju kako biste opremili dom? Ako ste već zamislili kako bi voleli da izgledaju vaš krevet, ugaona garnitura, fotelja ili plakar? Tada je svakako najbolje da te ideje ostvarite biranjem komadnog nameštaja. Danas je vrlo lako tako nešto i uraditi. Komadni nameštaj predstavlja moderan i savremen način opremanja. Sem toga što je funkiconalan, takav nameštaj vašem domu daje notu jedinstvenosti i originalnosti. Ima još puno razloga da baš na ovaj način uredite dom.

 Ovom prilikom izdvajamo četiri koji će, ako se još niste odlučili, pomoći da prelomite.
Budite sam svoj dizajner


Nameštaj koji se proizvodi u fabrikama je uglavnom isti. On može da bude funkcionalan, udoban, lep na oko. Ali ne može da doprinese estetskom utisku koji vaš dom ostavlja. Zato tu kreativnu ulogu preuzmite sami. Videli ste deo nameštaja koji vam se baš svideo, ili sami imate ideju kako bi ga dizajnirali. Biranjem komadnog nameštaja pruža vam se sjajna mogućnost da vaše ideje postanu stvarnost. Tako ćete svom domu dati posebnu notu individualnosti.

Plus je i to, što prilikom izbora komadnog nameštaja sami odlučujete kako će se slagati jedan sa drugim. Sami birate boje i dezene koji vam se dopadaju za svaki deo bilo koje sobe. Kod ovakvog nameštaja sami možete birati i materjal. To znači da se ne morate zadovoljiti jeftinim i nekvalitetnim materijalima koji se ponekad mogu naći na fabričkom nameštaju.

Prilagodljivost prostoru


Sjajna stvar prilikom izbora komadnog nameštaja  je ta što se može savršeno uklopiti u svaki deo vašeg doma. Uvek postoji neki čudan, nezgodan ćošak, koji zahteva poseban komad nameštaja. Fabrički nameštaj se u takve prostore uklapa “otprilike”, a to retko kad bude baš kako treba. Često štrče, ili su preveliki ili premali. 

Takve probleme nećete imati sa komadnim nameštajem. Svaki komad birate  isključivo po vašim željama i potrebama. To znači da komadnim nameštajem svaku prostoriju vašeg doma možete posebno urediti. Ovakav nameštaj može biti više nego savršeno rešenje za manje stanove, kada je potrebno pametno iskoristiti svaki kvadrat. Neptristupačna mesta, poput kosina u potrkovljima, mogu mnogo dobiti na praktičnosti komadnim nameštajem.

Širok izbor komadnog nameštaja


Bilo da opremate dom ili obnavljate nameštaj biće vam potrebne „sitnice“ kojima ćete upotpuniti dom. Tada ćete, iako možda ranije niste o tome razmišljali, u pomoć dozvati potajnog heroja uređenja svakog doma. Komadni nameštaj. 

A komadni nameštaj će kao svaki junak priskočiti da vam pomogne. Kako, pitate se?  Pre svega širokim izborom. Sve što zamislite, naći ćete. Od fiokara i komoda, polica i regala, do vešalica i ogledala. Vitrina, stalaka za kišobrane, neizostavnih dodataka poput ručki, nogu za nameštaj ili točkića, nosača. 

Komode i fiokari


Komode i fiokari vas dočekuju kada dođete kući. U njima odlažete obuću i odeću, čuvate papuče za drage goste. Imaju važnu ulogu u održavanju urednosti vašeg doma. Da nema njih ne bi imali gde da ostavljate najrazličitije stvari. U kući bi vam vladao haos. Kada se ukomponuju mogu predstavljati lep ukras vašeg doma. Prednost im je i to što su pratkični. Ne zauzimaju puno mesta pa su idealni za potkrovlja, ali se mogu koristiti od spavaće sobe, sve do kuhinje. Kada birate komodu trebalo bi obratiti pažnju na dimenzije i materijal izrade. Kod fiokara je bitno paziti da ima dovoljno mesta za odlaganje.

Vitrine i regali

Još jedan deo komadnog nameštaja koji će vam pomoći da što bolje opremite vaš dom su vitrine i regali. Mogu vam biti od koristi u hodniku, dnevnoj sobi, pa čak i u dečijoj i spavaćoj sobi. Dajte im posebnu notu suvenirima i vazama. Uz pomoć vitrine i regala vaša  biblioteka će svakako doći do punog izražaja. Sve su popularnije vitrine i regali različitih oblika. Idealni su za opremanje dečije sobe. Na njima će plišani prijatelji vaše dece naći svoje mesto, dok će vaši tinejdžeri imati savršen prostor za svoje „gedžete“.Na njima se mogu odložiti sveske i udžbenici školaraca posle učenja. Uz to mogu biti korisni najmlađima da lako svoju sobu drže urednom i čistom.

Čiviluk/ofinger

Da ne bi previše vremena gubili na izbor svakodnevne garderobe, ofingeri će vam u tome pomoći. Zamka je da su svi ofingeri isti. Prave se od najrazličitijeg materijala. Drveta, metala, pa i plastike. Na njima ćete čuvati vaša svečana odela, drage haljine, kapute, pantalone. Zbog toga je savet da se biraju oni ofingeri koji su kvalitetni i čvrsti. Samo tako ćete uspeti da okačite više komada odeće. Po svom obliku oni mogu biti jednostavni, klasični ali i moderni. Postoje i oni sa posebnim dodatkom za lako vešanje pantalona. 

Uz ofinger u paru ide i čiviluk. Obično je u predsoblju vašeg doma gde kačite jakne, kapute ili šešire. Prave se u različitim oblicima. Mogu biti pravougaoni ili kvadratni, dok oni moderniji na sebi imaju točkiće. Tako ih u zavisnosti od vaših trenutnih potreba možete pomerati po celoj kući. 

Police


Za što bolju iskorišćenost svakog prostora doma police su idelan komad nameštaja. Na njih možete staviti sve što poželite. Prilikom kupovine ovog dela komadnog nameštaja treba pre svega razmišljati o njihovoj nameni, kao i gde će stajati. Zašto? Police u kupatilu se razlikuju od onih koje bi stavili u dnevnu ili spavaću sobu. Da bi što duže trajali posebnu pažnju treba da obratite na materijal od kog su napravljene. Od drveta su najpopularnije ali ima i plastičnih i metalnih. Ukoliko tragate za zidnim policama, birajte one koje imaju mogućnost prilagođavanja visine.

Ogledala

Neizostavan deo svakog doma su ogledala. Pravo mesto im je svuda. Hodniku, kupatilu, spavaćoj sobi. Prosto rečeno, svuda gde proveravate koliko ste lepi. Pre kupovine ipak treba obratiti pažnju na nekoliko stvari. Veličinu ogledala bi trebalo prilagoditi ostatku nameštaja. Pažnja treba da bude i na tome da ogledalo bude usklađeno sa celokupnim izlgedom vašeg doma. 

Držači za kišobran

U kišnim jesenjim ili prolećnim danima kišobran je spas. Ali šta sa njim kada ga donesete kući? Da ne biste ceo dom pokvasili dobro je imati držač za kišobran. Postoje raznih veličina, oblika i boja, pa ih je najbolje birati po izgledu predsoblja. Prilikom izbora treba da pripazite na visinu, prečnik i čvrstoću vašeg držaća. Dimenzije prilagodite prostoru gde će te ga držati. Kada je izbor materijala u pitanju najbolji izbor je nerđajući čelik. Danas su u velikoj prednosti oni držači koji imaju plastično dno koje može da se izvadi.

Dodaci nameštaju

Kada opremate dom sasvim je normalno da svoju pažnju poklonite pronalaženju velikih stvari, poput stolova, plakara, vitrina. Tada je važno da ne zaboravite sve one detalje bez kojih vaš komadni nameštaj jednostavno neće biti potpun. Samo neki od njih su kvake, razne ručke, noge za nameštaj ili točkići. Svakom od tih izbora se treba posebno posvetiti.

Kvake

Kod izbora kvaka ponuda je velika. Najvažnije je to da je treba birati po vratima koja će ukrašavati. U modernom svetu u kom živimo sve traženije su protivprovalne kvake koje je moguće otvoriti samo uz otisak prsta. 

Ručke


Kada birate ručke treba da razmišljate o njihovoj prefinjenosti i jednostavnosti upotrebe. Jer poenta i jeste u tome da budu lake za upotrebu. Zato ih treba birati da po obliku i izgledu budu prilagođene komadnom nameštaju na kome će se naći.

Noge za nameštaj/točkići


Noge za nameštaj su dodatak bez koga komadni nameštaj prosto ne može. Da bi vaš ormar izdžao veliku količinu stvari koju ćete smestiti u njega, mora da bude stabilan i izdržljiv. To može jedino uz kvalitetne noge. Samo tako će poslužiti nameni. Pažnju treba obratiti na materijal od kog su izrađene. Najbolje su one koji u slučaju klizanja neće oštetiti pod. O istim stvarima treba brinuti i pri kupovini točkića. Kao i o tome da materijal od kog su izrađeni bude jak, da ne bi pukli od prevelike težine. Savet je da pre nego se odlučite za njih izračunate potreban prečnik, kao i da procenite težinu koju će moći da podnesu.


 Uštedite vreme i novac


Mišljenje koje već dugo vlada je, “komadni nameštaj skuplji od kupovine fabričkog nameštaja”. Vremenom međutim, dođe se do zaključka da to baš i nije tako. Matematika je jednostavna. Materijali koji se koriste u izradi komadnog nameštaja su mnogo kvalitetniji. Sem toga, da li bilo ko želi da menja nameštaj svakih par godina? Velika prednost je i to, što je komadni nameštaj mnogo pogodniji za razne uslove koje život zna da nametne.

Da bi dom uredili po svom ukusu nije lako. Svaki detalj treba uklopiti da bi se dobila jedna skladna celina. Imajte na umu da je vaš dom vaš mir, vaša sloboda, mesto gde uvek treba da se osećate spokojno. Jedan od najboljih načina da to postignete je tako što ćete komadnim nameštajem ulepšati vaš dom. 

Zato se opustite, duboko udahnite i zamislite vaš idealan nameštaj. Mi smo tu da vam pomognemo da vaš san postane java.

Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Trpezarijski sto – unikatna, dizajnerska i moderna rešenja

Od početaka civilizacije, zajedništva i kolektivnog življenja, ognjište je bilo nepr...

7 pregloga za izradu najmodernijeg nameštaja od mermera

Mermer je vremenom postao sve pristupačniji i sve više se koristi u izradi nameštaja ...

Sve što ste želeli da znate o podnim i zidinim pločicama

Ukoliko planirate kompletno renoviranje već postojećeg ili planirate gradnju novog kupatila, svaka...