U životu je zaista važno svega par stvari. Biti zdrav, osećati i pružati ljubav porodici i prijateljima, i imati miran san. Čovek koji sve to ima uistinu može da kaže za sebe da je bogat. Put do postizanja tog bogatstva nije ni malo lak. Prepreke su na svakom koraku. 

Naša želja je da vam na tom putu pomognemo, tako što ćemo vam otkriti lake načine da spavaću sobu uredite da bude vaša mirna luka na kraju dana. Jer uređena spavaća soba je prvi uslov za miran san.

Svetle i nežne boje

Bela boja je uvek nepogrešiv izbor za zidove vaše spavaće sobe. Uz njenu pomoć ćete dobiti širinu. Ako soba u kojoj spavate nije velika, bela boja može da vam pomogne da se vizuelno izborite sa tim manjkom prostora. Prozor kroz koji ćete stalno puštati dnevnu svetlost da uđe je sjajan saveznik u toj borbi. Dodavanjem raznih detalja, kao i još neke boje koju volite na zidove, izbeći ćete opasnost da vam spavaća soba izgleda pomalo bezlično. Komadni nameštaj raznih boja zajedno sa šarenim tepihom i zavesama može doneti dozu individualnosti i radosti vašoj sobi.

Krevet u ćošku sobe

Postoje dve vrste mišljenja gde je najbolje smestiti krevet. Jedno je da treba da bude u centralnom delu sobe. Drugo ipak kaže da je idealno mesto za vaš krevet u ćošku spavaće sobe. Ko je u pravu, opravdano se pitate? I jedni i drugi. Ne brinite, nije toliko komplikovano koliko na prvi pogled izgleda. Krevet u centralnom delu spavaće sobe je dobro rešenje ako imate veliku sobu. Ukoliko je ipak vaša soba manja, kao što u većini slučajeva jeste, onda je krevet u ćošku idealno mesto. Na taj način možete maksimalno da iskoristite svaki pedalj vašeg prostora. Sem toga, tako ćete stvoriti prostor posvećen samo spavanju, a on će biti komforan i više nego udoban. 

Bez velikih uzglavlja

Velika uzglavlja kreveta već polako postaju stvar prošlosti. Zašto? Sigurno vam je za oko zapao komadni nameštaj koji bi lepo izgledao u vašoj spavaćoj sobi. Ako glomazno uzglavlje kreveta zamenite nekim manjim i jednostavnijim dobićete potreban prostor za taj lep komadni deo nameštaja. 

Slike 

Kada uređujete svoju spavaću sobu trebalo bi da pazite da ne upadnete u zamku preteranih detalja. Znamo da uređenje bilo kog dela doma ume da ponese, još kada su u pitanju lepi, sitni detalji, lako je upasti u iskušenje. Par slika u drvenim ramovima iznad kreveta je sasvim dovoljno. Preporuka stručnjaka je da se iznad kreveta nalaze tri slike, iako to nije pravilo. Potrudite se da boju rama i motive na slikama uklopite sa bojom spavaće sobe. Da vam odamo malu tajnu. Ukoliko vam na slikama preovladava jedna boja, jednostavno na krevet stavite jastučiće i prekrivač iste boje. Celina će biti potpuna.

Tapete

Ako volite da zidove ukrašavate tapetama, u spavaćoj sobi je pravo mesto za to zid iza kreveta. Pastelni tonovi i tapete cvetnih dezena su pravi izbor. Da bi se utisak mira koji spavaća soba nosi upotpunio, zavese i prekrivače uskladite sa tapetama, koliko je to moguće.

Ogledala u spavaćoj sobi

Vrapci na grani do sada znaju da se ogledalima kreira iluzija većeg prostora. Ogledalo u vašoj spavaćoj sobi postavite tako da gleda na prozor. Tako će reflektovati dnevnu svetlost i vašoj sobi sa proleća doneti lepotu sunca. Ako volite velika ogledala, opredelite se za ono koje se kači na zid, jer ćete tako izbeći nepotrebnu gužvu.

Osvetljenje vaše spavaće sobe

Pored „glavnog“ osvetljenja bilo bi lepo, a uz to i korisno, da imate i niz „pomoćnih“ osvetljenja. Zidne lampe ili mali lusteri će biti više nego korisni. A mogu doneti i malo romantike u vašu spavaću sobu. Ako abažure uskladite sa bojom kreveta ili posteljine, sve će „pucati“ od romantike u vašoj sobi.

Minimalizam kao rešenje

Minimalizam je uvek odličan način da uredite mali prostor. Ni spavaća soba nije izuzetak. Neophodan prostor se može dobiti uparivanjem dekoracija i stvaranjem celina. Posebnu koncentraciju poklonite prostoru ispod kreveta. Od njega napravite poseban odeljak za odlaganje stvari koje vam nisu potrebne svaki dan. Ugradne komode, koje kao da nisu tu, su još jedno sjajno rešenje za dobijanje još prostora. Posebno za garderobu i sve ostale bitne i neophodne stvari.

Uređenje prostora ispod kreveta

Iako smo već pomenuli, uređenje prostora ispod kreveta jednostavno traži više pažnje. Danas je lako naći krevete koji već u sebi imaju fioke ispod dela na kom se spava. Ipak ako vam je prostor spavaće sobe ograničen da ne možete imati takve fioke, imamo ideju za vas. Sa svega nekoliko dekorativnih kutija vaš problem je rešen. U njih možete spakovati sve bitne i drage stvari za koje nemate mesta.

Police u spavaćoj sobi

Police, naročito plutajuće police, su idealne za sve manje prostorije. U njihovom postavljanju nemate ama baš nikakvih ograničenja. Pustite svu vašu kreativnost na slobodu. Koristite ih kao komadni nameštaj, poput noćnog stočića, police za knjige i sve ostale sitnice. Mogućnosti je zasita neograničeno, a previše ne postoji.

„Udubljenja“ u zidu spavaće sobe

Današnje moderne zgrade se prave od „mekanih materijala“, poput gipsa. Takve zidove je uz malo truda i za mrvu više znanja moguće prilagoditi vašim potrebama. Udubljenje u zidu u koje može da „legne“ uzglavlje kreveta je veoma elegantno rešenje za uređenje spavaće sobe. Ipak, ako nemate iskustva sa ovakvim radovima nemojte pokušavati sami. Iako će vas to koštati malo više, za ovakav poduhvat je ipak bolje angažovati profesionalce.

Nameštaj po meri

Da bi iskoristili baš svaki milimetar prostora u pomoć morate pozvati stolara. Jer lepo napravljen nameštaj po meri će vašu spavaću sobu učiniti mnogo lepšom i praktičnijom. Dobro premerite vaš prostor, napravite nacrt, pa tek onda nađite dobrog majstora.

Komadni nameštaj

Izbor komadnog nameštaja za vašu spavaću sobu je u stvari veoma zabavan zadatak. Još jedan od onih gde se traži vaša kreativnost. Samo što je pri njegovom izboru ipak potrebno imati granicu. Komadni nameštaj u spavaćoj sobi jeste lep detalj, ali ne treba preterati. Dobro, neki komadi nameštaja prosto moraju da nađu mesto u vašoj sobi.

Noćni stočić sa utičnicama

Zvuči pomalo neobično, pogotovo za naše podnevlje, ali ovakav noćni stočić umogome olakšava život. Mobilni telefon verovatno kao i svi punite kad krenete na spavanje. Umesto da tražite punjač svuda po sobi i razvlačite kablove, jednostavno otvorite fioku i sve je tu, na dohvat ruke. Ovakav komad nameštaja možete i sami vrlo jednostavno da napravite.

Korpa za čuvanje knjiga i časopisa

Jedan od načina za opuštanje pred spavanje je čitanje. Ukoliko i vi volite da se uspavate uz dobru knjigu ili samo da prelistate časopis, ovaj komadni nameštaj je za vas. Knjige i časopisi znaju da naprave velik nered, pa je ovakava korpa idealna da vaše omiljene knjige i časopisi budu na jednom mestu, uredno složeni.

Držač za ešarpe i nakit

Ako vam je jedan od omiljenih modnih detalja ešarpa, onda vam je dobro poznat problem koje one mogu da naprave u ormaru, a i oko njega. No,vašim problemima je kraj. Tu je držač za ešarpe koji će ih „držati“ pod kontrolom. Njega ne morate čuvati u ormaru, šarene ešarpe uredno složene mogu ulepšati celu vašu spavaću sobu.

A ako volite ešarpe, verovatno volite i nakit. Sigurno ste nebrojeno puta prošli kroz moru u pokušaju da odmrsite omiljenu ogrlicu. Držač nakita rešava i taj problem. 

Organizator na vratima

Prostora za raznorazne sitnice nikad dosta. Kada mesta ponestane iskoristite vrata vaše spavaće sobe. Na ovaj komadni nameštaj možete da okačite skoro sve što vam padne napamet. Organizator na vratima može biti raznih oblika i veličina. Od onih sa džepovima, sa dekorativnim kukicama, manjih polica, pa čak i daske za peglanje. Na vama je da izaberete koji najviše odgovara vašim potrebama.


„Budućnost pripada onima koji veruju u lepotu svojih snova“. Mi želimo da budućnost bude vaša.  Zato vam pomažemo da napravite prvi korak ka mirnom snu. 

Samo hrabro. Laku noć!




Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Luksuzne i moderne kuhinje od mermera, granita i kvarca

Kao važan kutak svakog doma izdvaja se moderna kuhinja zbog same specifičnosti dešavan...

Anastasijević i sinovi - Sajam građevine u Beogradu 2019.

Sajam građevine je od 1996. godine pa do danas po veličini izložbenog prostora i broju domaćih u...

Kako da trpezarija dobije luksuzan izgled zamenom jednog elementa

Vekovima unazad potreba za porodičnim okupljanjima bila je velika. Koliko god da se način zivota m...