Izbor idealnog tepiha za dom je posebno putovanje. U moru raznih oblika, veličina, materijala i boja, pronaći idealne tepihe baš za vaš dom zna da bude izazov. No ne treba da brinete. Na svakom putu kojim prolazite postoje putokazi koji su tu da vam pomognu da vaše putovanje prođe bez pogrešnih skretanja. Ipak ih treba znati prepoznati. Zato smo mi tu. Sa nama prođite svaki putokaz na putu izbora tepiha i pronađite idealne za vaš dom.

bez tepih i bez garnitura

Koje su to uobičajne dimenzije tepiha?

Idealni tepisi ne bi trebali da budu ni premali ni preveliki. Ako su premali delovaće neprimetno, dok će preveliki tepisi vizuelno pobediti prostor u kom se nalaze. Zato dimenzije vaših tepiha birajte prema nameštaju koji se nalazi u prostoriji gde tepih treba da se nalazi. Ako će vam tepih u dnevnoj sobi dolaziti samo ispod konzolnog stola preporuka je da on bude dimenzije 140x170 cm. Tepih koji se prostire ispod vašeg modernog klub stola i između fotelje, ili ugaone garniture, treba da dosegne do mesta gde će vam prilikom sedenja biti stopala. Tada će vam biti potreban tepih dimenzija od 200x300 cm. Tepisi manjih dimenzija se preporučuju za udaljenije delove nameštaja, kao što su vitrine ili naslonjači. U spavaćoj sobi lepo izgledaju staze dimenzija 60x120 cm ili 80x150 cm. Treba da imate na umu da će dimenzije tepiha zavisiti od proizvođača do proizvođača. 

Kako odabrati idealne tepihe?

Ne postoji neko tačno pravilo kako da odabete idealne tepihe za vaš dom. Zašto? Svaki prostor sa sobom nosi svoju dozu individualnosti, pa im jednostavno tako treba i prići. Ipak postoji nekoliko generalnih saveta koji mogu da vam pomognu pri potrazi. Ako vam su vam trpezarija i dnevni boravak spojeni, dva ista tepiha u različitim bojama je nepogrešiv izbor. Prilikom izbora tepiha samo za trpezariju vaša pažnja bi trebala biti usmerena na to da stolice lepo stoje na tepihu i onda kada su izvučene. Nemojte dopustiti da tepih obuhvati samo vaš trpezarijski sto po meri, a da stolice ne budu obuhvaćene. Tako će vam trpezarija delovati nesrazmeno. Ako u dnevnom boravku imate okrugli klub sto ili tabure, tepih istog oblika će se sjajno ukopiti u to okruženje. Za klasičnije komade nameštaja tepisi četvrtastog obilka su dobar izbor. U spavaćim sobama za velikim bračnim krevetom u sredini izaberite jednu od dve mogućnosti. Prva mogućnost je da dva manja tepiha stavite sa obe strane kreveta, dok je druga jedan veći tepih, čiji će jedan manji deo biti ispod kreveta. Vaš prostor će tako delovati bliskije. Nepravilni oblici kao kravlja koža uvek deluje sotisficirano i odgovaraće svim prostorijama u vašem domu. Posebno će lepo izgledati sa većim tepihom jednostavnijeg dizajna ispod.

Kako odabrati boju idealnog tepiha? 

Kada birate boju vašeg idealnog tepiha birajte ih u skladu sa bojama prostorije u kojoj će se nalaziti. Vodite računa o boji zidova i nameštaja, pa se potrudite da baš takve boje nađu na vašem tepihu. Tako će se potpuno uklopiti sa enterijerom. Iako su sa nama još od prošlog veka, tepisi zebrastog dezena su nepogrešiv izbor jer su uvek u modi. Savršeno će se ukopiti u moderno uređene prostorije poput dnevnog boravka. Orijentalni tepisi su večni, oni nikada neće izaći iz mode, zato su pouzdan izbor. Danas su posebno popularni jednobojni čupavci koji se bez greške uklapaju u svaki stil. Za one mladalačkog duha bez obzira na godine šareni pleteni tepisi će doneti posebnu dozu razigranosti i mašte.

Kako izabrati idealan tepih za dečiju sobu?

Dečije sobe su carstvo mašte, čarolije, šarenila. Takav treba da bude i tepih u tom carstvu najmlađih. Ipak, sve to ne treba da bude zbrkano. Boju tepiha uklopite sa bojom zidova i posteljine. Birajte tepih srednje veličine jer tako možete upotpuniti najprazniji deo sobe. Materijal treba da bude najmekši moguć koji će ujedno da greju ali da po potrebi ublaže nespretne padove. Prednost svakako dajte prirodnim materijalima. 

Urediti dom da bude baš po vašem ukusu je još jedan od puteva za koji ne znate sa sigurnošću gde može da vas odvede. Ako vam se učini da ste zalutali, svratite na naš sajt ili salon, mi ćemo vam rado pokazati put.

Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

7+2 jednostavna načina za uređenje malog doma

Uređenje doma je samo po sebi izazov. Još ako se vaš dom ne može pohvaliti “kv...

5 saveta za izradu moderne i luksuzne kuhinje po meri

Kuhinja je prostorija u domu u kojoj mnogo žena provodi dosta vremena i koju prilikom renoviranja ...

Moderne stepenice

Uloga stepenica u životnom prostoru čovekaProstori u kojima živimo su različiti, na toliko nači...