“Kucnuo je čas da se proleću čuje glas. Nema vremena za gubljenje, proleću je vreme. Hej čujete li, sneg se topi, proleću je vreme. Zima je prošla, na posao prilegnite, jer vreme je proleću“.

Odakle da počnete, kad toliko toga ima da se uradi, pitate se? Uvek je dobro krenuti od doma. Da biste vaš dom što bolje uredili pred dolazak dragog gosta, predlažemo vam načine kako da to učinite da se ne namučite, a da vam dom zasija.

Imajte plan

Pre nego počnete prolećno sređivanje doma, napravite plan kako ćete to i uraditi. Savet je da uvek prvo krenete od prostorija u kojima vi i vaša porodica provodite manje vremena, a da zatim polagano prelazite u „prljavije“ prostorije, kao što su dnevni boravak ili kuhinja. Bitno je znati da se uvek treba čistiti od vrha prema dnu, jer tako izbegavate nezgodnu situaciju da prljavština pada na vaš tek očišćen mermerni klub sto. Kada usisavate, to uvek radite tako što ćete ići unazad, jer se na taj način prljavština neće svuda raznositi.

Krenite od zidova

Ako zidovima u vašem domu nije potrebna nova boja, čišćenje prašine sigurno jeste. Ne brinite, to nije ništa strašno. Koristite suvu krpu od mikrovlakana i zid će za čas biti kao da je tek okrečen. Međutim, ako su vaši zidovi grubo rađeni i za to postoji jednostavno rešenje, korišćenjem peruške umesto krpe prašina će očas posla nestati.

Čišćenje prozora i zavesa

Zavese ponekad znaju da budu teške za pranje, doskočite im tako što ćete ih samo pokvasiti i staviti u sušilicu na 15 minuta. Za to vreme se posvetite pranju prozora i okvira. 

Odaćemo vam jedan trik. Da ne bi peglali zavese, sačekajte da se vaši prozori osuše, pa ih još vlažne zakačite. 

Roletne i venecijaneri

Krpa od mikrovlakana i ovde priskače u pomoć. Pokvasite je i laganim pokretima odozgo prema dole obrišite venecijanere. U slučaju da imate drvene roletne, krpu nemojte kvasiti, jer ćete tako izbeći eventualna oštećenja.


Slike i lampe

Sem već pomenute krpe od mikrovlakana za čišćenje lampi možete koristiti i usisivač sa posebnim nastavkom. Slike i ogledala koja su uokvirena skinite sa zidova, pa ih detaljno prebrišite.

Pod i tepisi

Kada usisavate uvek malo razmaknite nameštaj od tepiha, pa ga i pomerite. Tako ćete najbolje uspeti da pokupite sve ono što zna da se nađe ispod vašeg nameštaja po meri. Još jedna korisna stvar koju tim potezom dobijate je ta, što ćete ukloniti tragove na tepihu koje nameštaj ostavlja.

Parket sa druge strane je najbolje očistiti parnim čistačem.

Kupatilo

Koliko god redovno održavali vaše kupatilo čistim i urednim, zavesa na kadi vam sigurno nije u vrhu prioriteta. Zato je sa par peškira stavite u veš mašinu na najnižu temepraturu. Kada se opere, ostavite je desetak minuta da se osuši pre nego što je vratite na mesto, da bi se izravnali nabori.

Posteljina

Svu posteljinu, jastuke, dušeke, jorgane provetrite i odnesite na dubinsko čišćenje, dok krevetima posvetite posebnu pažnju prilikom čišćenja. Ipak je krevet svima najbolji drug.

Oprostite se od nepotrebnih stvari

Zamena zimske garderobe za prolećnu, je odličan povod da se oprostite od nepotrebnih stvari koje vam zauzimaju mesto u domu. Priznajemo da nije lako odreći se sitnica iz prošlosti, svaka nosi posebnu sentimentalnu vrednost, ali posmatrajte stvari ovako. Ukoliko nešto niste koristili duže od godinu dana, sigurno možete bez toga.

Spremite sva sredstva za čišćenje

Ne gubite vreme na traženje sredstava za čišćenje svuda po kući. Uštedite vreme a i novac tako što ćete ukoliko imate više od jednog kupatila, koristiti isti set sredstava, kao i u kuhinji, na kraju krajeva.

Koristite novine umesto ubrusa za čišćenje

Stari vojnički trik za čišćenje je korišćenje novina umesto ubrusa. Zašto pitate se? Šta vojnici znaju o prolećnom spremanju? Papirni ubrusi ne mogu uvek lepo da obrišu površine, na primer prosuto ulje će samo razliti, po staklu naročito. Ali novine sa druge strane mogu da prodru u ulje i pokupe ga. Tako će svaku staklenu površinu učiniti sjajnom. Za čišćenje prozora uz novine koristire i sprej za staklo na bazi alkohola, jer će te tako najbolje skinuti svu prljavštinu i masnoću. Prozori će vam biti „cakum pakum“. Kao u vosjci.

Ne zaboravite ventilaciju

Nikako ne smete zabraviti da očistite svu ventilaciju u vašem domu. Kada to uradite napunite je voskom za auto. Tako će vazduh bolje da struji korz vaš dom, a prašina se neće više brzo nakupljati.


Rešite se ustajalog vazduha

Svež prolećni vazduh donosi radost celom domu. Iako ostavite širom otvorene prozore i vrata da bi pustili proleće da uđe, ponekad to nije dovoljno. Zimska ustajalost vazduha ume da bude uporna pa je zato savladajte prirodnim svećama sa mirisom lavande ili limuna. 

Pasta za zube kao spas od fleka

Zvučaće vam pomalo čudno ali ako vam deca išaraju zid, ili biste želeli da obrišete cipele, dno pegle, ili hromirane površine u domu, pasta za zube će rešiti sve te probleme. Utapkajte pastu za zube na maramicu i sve te fleke će biti kao rukom odnesene.

Proverite električne aparate

Da bi vas električni aparati u domu lepo služili ne treba da zanemarite njihovo održavanje. Zato je proleće pravo vreme da im poklonite posebnu pažnju i proverite njihovu ispravnost. Očistite frižider, odledite zamrzivač i dobro očisite njegovu unutrašnjost. Ne zaboravite šporet i mašinu za sudove.Njima je takođe potrebna vaša pažnja. Za klimu i ventilacione uređaje proleće je pravo vreme za čišćenje antibakterijskim sredstvima.

Garaža/ podrum/ tavan

Ukoliko vaš dom ima garažu, podrum ili tavan, ne zaboravite da se i na njih odonosi prolećno uređenje. Ruku na srce to je stvarno temeljno uređenje, ali i na te prostorije treba obratiti pažnju. Spremite police i ormare u koje ćete odložiti novogodišnje ukrase ili sportsku opremu koju dugo vremena ne koristite. Jednostavno, ove prostorije treba da vam služe za odlaganje svih onih stvari koje vam trenutno ne trebaju, ali će možda ipak jednog dana biti od koristi.

Prostor oko doma

Ako imate kuću proleće je prosto idelano za sređivanje dvorišta i terasa. Baštenski nameštaj ne korišćen preko zime sigurno traži jedno lepo čišćenje. Pokosite travu, izravnajte travnjak, osvežite biljke. Provrerite u kakvom su vam je stanju ograda. Ovo zaista zahteva malo truda, ali će ostvareni rezultat zaista biti vredan toga.

Sređivanjem doma vi ustvari započinjete put ka sređivanju života, a najbolje vreme za to je upravo u proleće. Ako vam na tom putu ipak zafali koja ideja posetite naš sajt i hrabro nastavite napred.Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Kako urediti dečiju sobu da vaša deca bezbrižno rastu u njoj?

Postoji jedno tajno mesto gde je detinjstvo nedodirljivo. Znate li koje je? Da vam pomognemo. To je ...

Kako najlakše urediti terasu pred vrele letnje mesece

Približava se leto. Sa sobom donosi radost, slobodu, lakoću življenja. Pa ipak leto treba dočeka...

Kompletan vodič za sređivanje, renoviranje i adaptaciju životnog prostora

U članku "kompletan vodič za renoviranje i adaptaciju životnog prostora":Početak plani...