Da li i vi pripadate grupi ljudi koji smatraju da kamini više nisu u trendu i da se mogu postaviti samo u određenim slučajvima poput planinskih koliba i rustičnih stanova i kuća? Ako je odgovor potvrdan, a pritom želite da u svom domu imate kamin, savetujemo da pročitate ovaj tekst do kraja.

Ovim tekstom želimo da vam pokažemo da su kamini element koji će uvek biti u modi, da se danas mogu uklopiti u gotovo svaki stil opremanja stana ili kuće, koji tipovi kamina postoje i koji su njegovi benetifi.

Kamin u modernom enterijeru

Neki su mišljenja da se kamini uklapaju samo u rustičim enterijerima, a mi ćemo vas ovim tekstom uveriti da je to mišljenje pogrešno. Danas postoji mnogo različitih oblika, modela, dizajna kamina koji se mogu uklopiti u svaki enterijer. Nekada su kamini služili isključivo za grejanje, danas pored grejanja imaju veliku estetsku ulogu u opremanju enterijera raznih prostorija.

kamin mermeta

Postoji izreka koja kaže da kamin od kuće može napraviti dom, to je potpuno tačno. Ukoliko želite da vašem domu date toplinu i opuštajući ambijent, a ujedno i dodatnu dozu elegancije i luksuza, moderni kamini od prirodnog kamena su pravo rešenje za vas.

Današnji kamini veoma lako postaju deo brojnih stilova uređenja, poput minimalističkog, skandinavskog, boho stila i industrijskog. Kamin će svaki prostor učiniti prijatnijim, toplijim i poželjnijim u smislu da će svi članovi porodice s jeseni i tokom zime želeti da baš tu popiju svoju šolju kafe ili čaja. Pored toga svaki kamin ostavlja luksuzni utisak i više je nego poželjan u svakom modernom enterijeru.

Nemojte da mislite da morate opremiti dom u određenom stilu da biste ugradili kamin, jer današnji kamini odgovaraju potražnji savremenog doba i mnoštvu stilova, tako da bilo da vam je stan minimalistički opremljen, ili imate kuću eklektičnog dizajna savremeni kamini se mogu prilagoditi prostoru. 

Ono što je zajedničko za ova savremena ložišta je to što ćete dobiti elegantan dekor koji će oplemeniti i utopliti vaš prostor. Svaki kamin postavljen u centralnoj prostoriji će učiniti životni prostor prijatnijim i udobnijim za boravak.

Moderni kamini od mermera i granita

Danas se najveća pažnja posvećuje dizajniranju spoljašnjosti kamina uključujući različite moderne oblike ali i luksuzne i kvalitetne materijale. Kada je u pitanju dizajn kamina, prirodni kamen je jednostavno najelegantniji, najizdržljiviji i najefikasniji materijal.

mermerni kamin

Mermerni kamini su naročito dobar za apsorpciju toplote, a granit je naročito dobar u sprovođenju toplote. Prirodni kamen stvarno može poboljšati efikasnost vašeg doma jer toplota vatre greje prostor, a on je apsorbuje i skladišti toplotu. Još jedna bitna osobina prirodnog kamena je dugotrajnost, poznat po tome što je praktično neuništiv.

Dodatna prednost ukoliko se odlučite za neki od prirodnih kamena je jednostavno održavanje. Bez obzira na vrstu kamena koji se koristi, moći ćete da provedete vreme uživajući u njemu bez preteranog razmišljanja o njegovom čišćenju i održavanju, jer je dovoljno samo obrisati ga mokrom krpom i biće kao nov.

Kamin možete postaviti na deo zida, u podnožju stuba, ili pak preko celog zida u prosotoriji. Ako pak živite u velikom prostoru, ili imate otvoren koncept dnevne sobe, trpezarije i kuhinje dobro rešenje je da ugradite kamin koji će sa dve strane imati staklo i na taj način razdvojiti dve prostorije, ali u isto vreme ugrejati oba prostora. Sve traženiji postaju kamini koji imitiraju ognjište, odnosno njih je potrebno instalirati na centralno mesto u prostoriji. Ovi kamini su veoma popularni jer asociraju na okupljanje porodice, na praznike i na dane relaksacije i odmora. 

Vrste i tipovi modernih kamina

Vremenom kako se kamini postajali sve popularniji, počeli su se pojavljivati novi modeli. Pa tako danas imamo više različitih tipova: kamin na drva, električni kamin, kamin na pelet, kamin na gas (plin) i kamin na bioetanol. Postoji još i podela na tip ložišta: ložišta otvorenog tipa (bez stakla) i ložišta zatvorenog tipa (sa staklom). Postoje i modeli dekorativnih kamina koji nemaju grejnu funkciju, već samo služe kao imitacija vatre.

Ako ste tradicionalan tip osobe, imate mogućnosti u kući/stanu da ložite, preporuka je kamin na drva, možete birati između dva tipa ložišta. Ipak ne može ništa zameniti romantičnu atmosferu pored vatre koja pucketa. Ali, kamin na drva zahteva veću angažovanost jer pored loženja zahteva održavanje i čišćenje.

Ukoliko živite urbanim načinom života, nemate vremena da ložite i čistite, onda je svakako najbolji izbor za vas električni kamin. Ne zahteva dimnjak, dodatno održavanje, upravljanje je daljinsko, možete menjati boju i oblik vatre a postoji mogućnost da se isključi grejanje i služi samo kao dekorativni kamin. Dodatna prednost električnih kamina je što su prenosivi.

Izrada kamina od mermera i granita po meri

Ako se nekada odlučite da ugradite moderan kamin u vaš dom, obavezno nas kontaktirajte i konsultujte sa našim stručnim osobljem oko planiranja, ugradnje, dizajna i izbora materijala za izradu kamina. Za izradu kamina možemo vam ponuditi izradu od sledećih prirodih kamena: mermer, granit, oniks i kvarc.

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili želite da se informišete oko cena, budite slobodni da nas kontaktirate putem email-a ili telefona.Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Moderna i luksuzna kupatila od mermera, granita i kvarca

 Kupatila kao prostorije koje su neizostavni deo svakog doma, poslovnog prostora, tržnog centr...

Kako ohladiti dom u vrelim letnjim danima?

Kada je leto vrelo kao što je ovo, pronalazak hlada i osveženja je nešto za čem svi ...

Kako odabrati idealne tepihe za dom

Izbor idealnog tepiha za dom je posebno putovanje. U moru raznih oblika, veličina, materijala i boj...