U procesu ste renoviranja kupatila i želite da ovog puta enterijer bude moderan ali i kvalitetan, kako ne bi svakih nekoliko godina ponovo prolazili kroz ovaj proces? Današnja kupatila više nemaju samo osnovnu funkciju, već svakom od nas predstavljaju oazu mira posle napornog i dugog radnog dana.


U ovom tekstu daćemo vam ideje za uređenje kupatila po najnovijim trendovima, od najkvalitetnijih materijala koji će danas ali i za 10 godina sigurno biti u trendu, a slažete se to je jako bitno kada želimo da koristimo kvalitetne i dugovečne materijale.

Podne i zidne pločice

Počećemo sa podnim i zidnim pločicama kao prvi korak pri detaljnom uređivanju kupatila. Ukoliko ste zagovornik kvaliteta i želite da jednom postavite pločice i da o tome ne razmišljate više, naš savet je da izaberete granitnu keramiku. 


Pločice od mermera ili granita, kao dva najpopularnija prirodna kamena, predstavljaju najkvalitetniji izbor. Postavljanjem ovih pločica možete biti sigurni da ih nećete menjati gotovo nikada. 


Kada su u pitanju podne pločice one mogu biti mat, sjajne i polusjajne. Pre svega trebate brinuti o bezbednosti ukućana i gostiju pa savetujemo da za podne pločice izaberete mat model koji znatno smanjuje mogućnost proklizavanja zbog svoje završne obrade. Takođe, danas su u trendu podne pločice velikih formata koje su laserski sečene, praveće efekat ravne ploče. Ali ukoliko bi pitali dizajnere enterijera oni bi se uglavnom složili sa ova 2 saveta: u manjim kupatilima birajte manje formate i svetlije pločice, a u većim kupatilima birajte veće formate i možete se igrati sa tamnijim nijansama.


Zidne pločice takođe možete pronaći kao mat, sjajne i polusjajne. Za razliku od podnih pločica, kod zidnih savetujemo da birate sjajne ili polusjajne modele. Ono što je danas aposlutno dominantno za zidove u kupatilima i kuhinjama su kombinacije razlicitih obrada, ali ipak trebaju da ostave utisak sređenosti, čistoće i pojačane svetlosti, zbog čega je bitno da se ne događaju velika mešanja među vrstama, bojama i dezenima. Pločice za kupatilo se uzimaju na osnovu pravila o mešanju dve vrste pločica ili dve boje pločica.

Kupatilski nameštaj

Nakon postavljanja podnih i zidnih pločica, takozvanih grubih radova, slede fini radovi i uređenje enterijera kupatila i odabir sanitarija i kupatilskog nameštaja. Prvo ćemo govoriti o kupatilskom nameštaju.


Neizostavan deo nameštaja u kupatilima su svakako donji ormarići za lavaboe, viseći ormarići sa ogledalom i dodatne komode i police. Ukoliko želite da kupatilo bude moderno i elegantno, a pritom da ormarići imaju duži vek trajanja, predlažemo mermerne ploče. kako bi pored kvaliteta postigli i moderan izgled, savetujemo da izaberete konzolne (viseće) donje ormariće koji se montiraju na zid, nemaju nogice i izgledaju savršeno u kombinaciji sa mermernom pločom. 


Pored standarnih ormarića koje svako kupatilo poseduje (donji ormarić sa umivaonikom i gornji ormarić sa ogledlom), ukoliko vam prostor dozvoljava možete izabrati i neku dodatnu komodu ili vertikalu za odlaganje svih sitnica koje svakodnevno koristite, peškira  a neki modeli imaju i ugrađene delove za odlaganje prljavog veša. A možete postaviti i neki konzolni sto od mermera.

Sanitarni proizvodi - lavaboi, wc šolje, bidei

Ukoliko ste se odlučili da poslušate naš savet i izaberete konzolni ormarić i mermernu ploču, najmoderniji efekat postići ćete postavljanjem samostojećeg lavaboa koji je danas potpuni trend. Ovakva postavka sa velikim gornjim ormarićem i ogledalom oduševiće svakog ko kroči u vaše kupatilo.


Vremenom kako je konkurencija među proizvođačima sanitarnih proizvoda postajala sve veća, tako su počeli da se pojavljuju različiti modeli, pa tako i moderniji modeli wc šolja. U ponudi danas imate klasične modele, konzolne wc šolje i monoblokove. O klasičnim modelima nećemo preterano govoriti, oni su danas gotovo prevaziđeni. A u zavisnosti od vaših želja i mogućnosti, savetujemo da birate između konzolnih wc šolja i monoblokova. 


Konzolne wc šolje se montiraju na zid, vrlo su elegantne i unapređene kvalitetnijim ispiranjem. Modernijeg su izgleda i zauzimaju manje prostora, jer se vodokotlić ugrađuje u zid i nije vidljiv. Ovo je najskuplji model wc šolja, a zasebno se kupuju daska i vodokotlić.


Monoblokovi predstavljaju jeftiniju a takođe modernu varijantu wc šolja, koje dolaze u paketu sa vodokotlićem i daskom. Iako možda deluju slično kao klasične wc šolje, monoblokovi imaju moderniji izgled.

Kade, tuš kabine i tuš paravani

Kao što smo već rekli, danas kupatila postaju pravi mali spa centri u kojima provodimo sve više vremena opuštajući se i puneći baterije za nove radne pobede. A kupatilo ne bi bilo kupatilo kada ne bi imalo tuš kabinu ili kadu.


U zavisnosti od vaših želja, veličine prostorije i finansijskih mogućnosti možete birati da li želite tuš kabinu, kadu ili možda kombinaciju kabine i kade.


Ako ste izbarali tuš kabinu, naš predlog je da ipak razmislite o tuš paravanima koji izgledaju mnogo modernije i dosta su praktičniji. Tuš paravani se postavljaju direktno na pod, nemaju tuš kadice pa omogućava jednostavniji ulazak i izlazak, što je jako bitno ukoliko imate malu decu ili starije ukućane radi bezbednosti. 


Ukoliko ipak imate veće kupatilo i više volite da uživate u kadi, takođe možete birati različite modele i oblike kada. Postoje ugradne kade koje se postavljaju uza zid, sa jedne ili dve strane, mogu biti različitih oblika i dimenzija. Ono što je dodatna prednost, možete ugraditi paravan koji će sprečiti prskanje prilikom tuširanja. Najskuplje i najmodernije kade imaju i dodatne funkcije za masiranje i opuštanje pomoću mehirića, takvi modeli zovu se hidromasažne kade (đakuzi). 

Mermerna i granitna kupatila

Nadamo se da smo uspeli da vam damo nove ideje i savete za opremanje modernih kupatila, a ukoliko ste se odlučili da u svom kupatilu postavite mermerne pločice (podne i zidne) i da kupatilskom nameštaju date dodatnu dozu elegancije i luksuza mermernim pločama, budite slobodni da nas kontaktirate za savete i sva dodatna pitanja.





Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Luksuzne i moderne kuhinje od mermera, granita i kvarca

Kao važan kutak svakog doma izdvaja se moderna kuhinja zbog same specifičnosti dešavan...

5 +1 način za pravilno ukrašavanje mermernog klub stola

Mermerni klub sto zauzima jedno od tri centralna mesta svakog dnevnog boravka. Rame uz rame sa &ldqu...

Utisci sa 56. sajma nameštaja u Beogradu

Na 56.om sajmu nameštaja koji je održan od 6-og do 11-og novembra 2018. godine u Beogradu, predsta...