Urediti dom je zanimljiv, ali i zahtevan poduhvat. Za njega treba imati od vremena i novca, do ideja i mašte. Kako uređujete prostoriju po prostoriju vašeg doma tako se sve pomalo smanjuje. Dok stignete do kupatila može se lako desiti da vam svega ponestane. I to je u redu. Ali da se to ne bi dogodilo mi smo tu da vam pomognemo predlozima koje će vam ponovo probuditi maštu i doneti nove ideje. A uz to uštedeti vreme i novac.

Za početak nije loše da znate da je najlepše uređeno kupatilo ono koje je čisto i jednostavno. Četiri stvari treba da vas vode: 

  • praktičnost

  • funkcionalnost

  • ravne linije 

  • blage boje

Nemojte dopustiti da vam uređenje kupatila bude puko opremanje prostora. U kupatilu započinjete i završavate dan, zato ono zaslužuje da ima isti tretman prilikom uređenja kao i svi ostali delovi vašeg doma.


Pločice - odlika stila

Prvi utisak je uvek najvažni većiji. U kupatilu su za to zadužene pločice. One mogu da vam posluže kao sjajno rešenje za osveženje prostora ukoliko ste rešili da renovirate kupatilo. Od veličine prostora kojim raspolažete zavisi izbor pločica. Za manja kupatila dobar izbor su svetle nijanse i neutralne boje. Bela ili bež boja u kontrastu sa još jednom bojom je nepogrešivo rešenje. Naravno da ćete birati pločice manjih dimenzija, u tome nema dileme. No razmislite o mozaiku pravougaonika i kvadrata na zidovima i podu. Elegantno a zaista jednostavno rešenje. Velika, raskošna kupatila nude veći izbor. Tada možete da birate one većih dimnezija. Naši ljudi već po navici biraju keramičke pločice sa mat, polusjasjnom i sjajnom završnicom. Danas je to pomalo prevaziđeno. Mermerne pločice jesu zaista za trunku skuplje od običnih, ali vrlo moderne i kvalitene. 

Komadni nameštaj u kupatilu – slika vaše individualnosti

Komadni nameštaj u kupatilu vam pruža mogućnost da pokažete svu vašu individualnost i jedinstvenost. Lepo odabrane police, komode, fioke, ormarići i ogledala će na svakoga ostaviti upečatljiv utisak. Izaberite i odgovarajuću galanteriju da bi se komadni nameštaj savršeno uklopio u vaše kupatilo. Medijapan je najbolje rešenje jer je najtolerantiniji prema najčesćim posetiocima: vodi, vlagi i pari. 

U maksimalno korisnoj upotrebi prostora vam mogu pomoći zatvorene zidne police. Njih možete postaviti iznad vrata, radijatora, u uglovima. Tako ćete odložiti sve sitnice uz sjajan estetski doživljaj i uštedu prostora. U tome vam još mogu pomoći i police ispod lavaboa. Bela ili bež boja pločica se odlično slaže sa tamnijim komadima. Sa lepom rasvetom vašem kupatilu možete dati još veći sjaj, naročito kada ga uklopite sa ogledalom kao neizostavnim delom uređenja vašeg prostora.

Sanitarije – kvalitet pre svega

Kada birate sanitarije za vaše kupatilo treba da birate kvalitetno. Zašto? Odgovor je više nego jednostavan. To su elementi koje koristite svaki dan. Zato je izuzetno važno da budu kvalitetne izrade, velike čvrstoće i da budu laki za ugradnju. Estetski posmatrano dominiraju sanitarije bele boje. Mada danas proizvođači izrađuju sve modele po porudžbini. Tako je u poslednje vreme najbolja konzolna wc šolja. Ona se postavlja u zid, svojim oblim oblikom štedi prostor, dok se vodokotlić ugrađuje u zid. Obavezno vodite računa o odvodima i cevima. Bide je preporučljiv u slučaju da imate veće kupatilo i stoji uz wc šolju. 

Lavabo sa policama ili ormarićem ispod ima dvostruku ulogu. Izgleda neodoljivo, a uz to vam štedi prostor. Dodavanje poneke biljke ili još kojeg ogledala može da donese razigranost u vaše kupatilo. 

Tuš kabine – vaš mir

Savremna kupatila se teško mogu zamisliti bez tuš kabine. One su zamenile stare glomazne kade u svemu. Za razliku od njih tuš kabine mogu da predstavljaju samo vašu oazu mira i sigurnosti. Sem toga one donose funkcionalnost. Mogu biti oble, četvrtaste i obično se postavljaju u ugao kupatila. One sa providnim staklom su idelno rešenje za mala kupatila jer im daju znatno veći izgled. Za srednja i veća kupatila preporuka je da vrata tuš kabine budu matirana. 

Savremene tuš kabine su mnogo više od običnog mesta za tuširanje. One mogu biti slične džakuziju i da pruže osećaj opuštanja kao u kadi. Sem toga, tuš kabine mogu biti klasične. Samo sa postoljem i zatvorene staklom, pa i najsavremenije sa hidromasažom. 

Dozidan zid umesto tuš kabine

Koristeći vodootporne materijale možete uz malo vremena i umeća da dozidate zid koji će biti paralelan sa već postojećim. Zatim ih povežite staklenim paravanom. Rezultat koji ćete dobiti će biti zapanjujuć. Dobijate efekat dubine ispraćen elegancijom staklenog paravana.

Isticanje zida tuš kabine, umivaonika 

Ovaj vizuelni trik vam daje mogućnost da se igrate detaljima. Kada želite da istaknete zid tuš kabine koristite boju koja će biti u malom kontrastu sa osnovnom bojom vašeg kupatila.

Baterije za kupatilo 

Da bi uopšte bilo moguće da koristite sve sanitarije u kupatilu neophodno je da postavite baterije. Moraju se nalaziti na lavabou, tuš kabini, kadi, jer jedino tako možete da koristite vodu. One mogu da budu jednoručne ili dvoručne. Za zajedničko ili odvojeno pokretanje hladne i vruće vode. Visinu baterije birajte tako da bude odgovarajuća udaljenost od dna lavaboa, bidea ili tuš kabine, jer ćete tako moći nesmetano da puštate vodu.

Na listi popularnosti su se izdvojile senzorne baterije za kupatilo, koje se pokreću na pokret ruke. I dalje su vrlo popularne i moderne inoks baterije za kupatilo jer imaju visoki sjaj, ali zahtevaju adekvatno održavanje.

Za tuš kabinu izbor baterije je jednostavan. One se stavljaju uz crevo za kupanje sa kapom na vrhu, za lakši prolaz mlaza vode. 

Detalji 

Izgled kupatila možete promeniti na nekoliko jednostavnih načina. Ukoliko je vaše kupatilo malo vodite računa da ne preterate sa detaljima. Ako vam se to desi skučen prostor može da vas podseti na ostavu, a ne na mesto u kome treba da se opustite i pripremite za dan. Pravljenje plana je ključ. Odredite šta vam je zaista potrebno. Polica ukrašena dekupažom sa korpom na vrhu može biti sasvim dovoljno. Lepa prostirka sa zavesom na prozoru, ako imate, je sasvim dovoljno za malo slatko, lepo uređeno kupatilo. 

Velika kupatila sa druge strane donose više mogućnosti za detalje. Sa viškom prostora dobijate mogućnost za još jednu policu za odlaganje sitnica. Taj prostor možete iskoristiti tako što ćete staviti saksiju sa cvećem ili biljku. Tako možete uneti dah prirode u vaše kupatilo.

Boje u kupatilu

Boje u kupatilu uskladite sa enterijerom. Vesele boje su zanimljivo rešenje ali se potrudite da budete u tonu. Jednobojne zidove može da obogati prostirka ili zavesa u jarkoj boji.

Mirišljave sveće

Mirišljave sveće su detalj koje vaše kupatilo može da učini drugačijim, te još jednim prostorom gde vlada romantika. Možete koristiti male lampe koje se lepo uklapaju sa pletenom korpicom za peškire.

Na kraju kako ćete biti sigurni da ste uredili kupatilo onako kako treba? Lako. Ako se u njemu osećate opušteno i mirno, zadatak ste uspešno ispunili. Ako smo vam našim predlozima u tome pomogli, zadovoljstvo je naše!


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Kako najlakše urediti terasu pred vrele letnje mesece

Približava se leto. Sa sobom donosi radost, slobodu, lakoću življenja. Pa ipak leto treba dočeka...

7 razloga zašto postaviti podne pločice od mermera ili granita

Da li ste osoba koja preferira kvalitet i eleganciju? Da li su vam dosadili klasični podovi koje mo...

Trpezarijski sto – unikatna, dizajnerska i moderna rešenja

Od početaka civilizacije, zajedništva i kolektivnog življenja, ognjište je bilo nepr...