Poslednjih godina sve veće je interesovanje za kupovinom stambenih jedinica, što je prouzrokovalo konstantno povećanje cena kvadrata i uglavnom izgradnju manjih stanova. Kako bi većina ljudi moglo sebi da priušti nekretninu.

Ukoliko ste i vi kupili stan manje kvadrature, ili planirate u skorije vreme, u ovom tekstu daćemo vam nekoliko saveta i ideja kako pametno da iskoristite svaki mogući prostor za skladištenje stvari, kako vam stan ne bi izgledao kao magacin.

Dobra organizacija i malo mašte

Ukoliko živite sa porodicom u stanu manje kvadrature, opremanje i skladištenje stvari predstavlja veliki izazov. Kako vam stvari ne bi bile razbacane po stanu, da vam stan izgleda urednije i da u svakom trenutku možete primiti goste, a da vas ne bude stid nereda, mi ćemo vam predstaviti neke ideje koje možete “ukrasti”, a neke od njih će vam možda pomoći da sami osmislite nešto slično.

S obzirom da se danas nameštaj uglavnom izrađuje po meri, to nam daje veliku prednost i mogućnost da napravimo komad nameštaja koji se savršeno uklapa u vaš enterijer, kako po dimenzijama tako i po boji.

Predložićemo ideje tako što ćemo ih podeliti na prostorije, a ukoliko vam je potrebno i stručno mišljenje možete nas uvek pozvati i posavetovati se sa našim dizajnerima. Veliki broj ideja možete pronaći na “Pinterest” ili na različitim forumima i grupama.

Ideje i saveti za uredjenje malog dnevnog boravaka

Krenućemo od dnevnog boravka. Svaki stan ili kuća imaju drugačiji raspored dnevnog boravka. Negde je odvojen od trpezarijskog dela, kod nekog je spojen, a neko poseduje jednu veliku prostoriju u kojoj su smešteni dnevni boravak, trpezarija i kuhinja. Bez obzira na raspored, saveti su univerzalni a možete ih dodatno prilagoditi vašem dnevnom boravku.

Prilikom odabira gotovih tv komoda, ili izradi po meri, savetujemo da izaberete modele koji imaju što više zatvorenih prostora za skladištenje kako sitnica tako i viška garderobe. Ukoliko imate prostora da TV postavite na zid, možete uzeti regal bez prostora za TV, a ukoliko to nije izvodljivo, izaberite komodu sa prostorom za TV.

Dodatan prostor za odlaganje sitnica možete napraviti unutar klub stola. Kreirajte klub sto po meri koji u sebi sadrži fioke i police za odlaganje svakodnevnih sitnica, koje će vam ujedno i biti pri ruci. Naš savet je da izradite klub sto od mermera po meri.

Ugaone garniture i sofe su takođe nameštaj u kom možete odložiti stvari, zato pri izboru obratite pažnju i odaberite model sa što većim prostorom za skladištenje. Pored posteljine, jastuka, jorgana ukoliko imate prostora možete odložiti i garderobu koju trenutno ne koristite. Vakum kese su najbolje rešenje za to, pored toga što će vam omogućiti da više stvari odložite, ujedno će vam i štititi od prašine i vlage.

Pored standardnih komada nameštaja koji se nalaze u svakom dnevnom boravku (sofa, klub sto i tv komoda), savetujemo da u zavisnosti od rasporeda i prostora u vašoj dnevnoj sobi iskoristite prostore u kojima je moguće postaviti dodatnu komodu ili konzolni sto. Svakako je bolje postaviti više nameštaja koji su planski napravljeni, uklapaju se u enterijer a omogućavaju dodatni prostor za odlaganje, nego bacati stvari po stanu i tako ga učiniti neurednim.

Saveti i ideje za uredjenje manje trpezarije i kuhinje

Kada su u pitanju kuhinje, najbolje je uraditi po meri i iskoristiti maksimalno prostor namenjen za kuhinjske elemente. Savetujemo da viseće delove izradite do plafona, kako bi izgledalo urednije. Ukoliko želite kvalitetniju i dugovečniju radnu površinu, kupite ploču od prirodnih materijala poput mermera i granita. 

Trpezarijski deo, odnosno trpezarijski sto sa stolicama, takođe možete pretvoriti u prostor za skladištenje, a evo i kako. Ako imate mnogo stvari i potreban vam je svaki prostor za odlaganje, napravite stolice koje će biti zatvorene ispod sedalnog dela, u koji ćete moći da skladištite stvari. 

Ukoliko vam je kuhinja sa trpezarijom odvojena u zasebnoj prostoriji, iskoristite je i ubacite manju sofu koja će vam omogućiti dodatni prostor za spavanje. Takođe, birajte modele koji imaju što veći prostor za skladištenje.

Police na zidovima mogu vam omogućiti odlaganje posuđa i pribora za spremanje klope, ukoliko vam je prostor za kuhinjske elemente mali. Pored toga što će vam omogućiti dodatni prostor za odlaganje, police mogu dodatno ulepšati enterijer.

Bonus ideje i saveti

Pronađite prostor u vašem domu za koji mislite da vam može poslužiti za odlaganje stvari i razmislite kako bi mogli da ga uredite a da ujedno bude i dekorativni element. Evo još nekoliko zanimljivih ideja.

Ukoliko posedujete stepenice u domu ili dvorištu, iskoristite prostor ispod stepenica da napravite ostavu. 

Ako imate terasu, možete pregraditi jedan deo kako bi napravili ostavu. Takođe, ukoliko imate dve terase, jedno možete kompletno zatvoriti i tako napraviti ostavu, a ako je terasa veće površine tako možete dobiti još jedan prostor za život.

Renovirate stan koji je zidan po starim principima, visoki zidovi i velika vrata? Iskoristite to, postavite vrata standardnih dimenzija a prostor koji vam je ostao oko vrata zatvorite i taj prostor pretvorite u police.

S obrirom na mali prostor, razmislite o nameštaju koji se sklapa. Postoje modeli trpezarijskih stolova koji se mogu sklopiti sa jedne ili obe strane i tako omogućiti više slobodnog prostora kada se sto ne koristi. 

Isto tako i sa radnim stolovima, razmislite o modelima koji se postavljaju i sklapaju uza zid, tako da kada ga ne koristite neće vam smetati.

Dizajn enterijera i izrada nameštaja po meri od prirodnih materijala


Nadamo se da smo vam pomogli i dali bar neku ideju koju možete realizovati u vašem stanu ili kući, koja je manje kvadrature. Ukoliko imate ideju, možete nam se obratiti za izradu nameštaja od prirodnih materijala koji će vašem domu pružiti dodatnu eleganciju, a ujedno taj nameštaj će vam trajati godinama.


Ako nemate ideju kako da opremite vaš stan, tu je naš tim iskusnih dizajnera enterijera koji će vam u tome pomoći. Pozovite nas ili posetite naš show room na Novom Beogradu.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Moderne dnevne sobe - Ideje za uredjenje

Ukoliko bi bilo potrebno da izdvojimo jednu prostoriju kao centar svakog doma, bez mnogo razmi&scaro...

Utisci sa 56. sajma nameštaja u Beogradu

Na 56.om sajmu nameštaja koji je održan od 6-og do 11-og novembra 2018. godine u Beogradu, predsta...

Kako ohladiti dom u vrelim letnjim danima?

Kada je leto vrelo kao što je ovo, pronalazak hlada i osveženja je nešto za čem svi ...