Ukoliko planirate kompletno renoviranje već postojećeg ili planirate gradnju novog kupatila, svakako veoma bitan korak je postavljanje podnih i zidnih pločica. Postavljanje pločica je najiscrpljujući deo opremanja svakog kupatila, oduzima najviše vremena a ujedno je i najskuplji element.

Jako je bitno da se pre postavljanja pločica dobro informišete vezano za vrstu, kvalitet i dizajn jer pločice nisu nešto što menjamo na svakih par godina. One su dugovečne, a pogotovo ako se odlučite za mermerne pločice za koje mnogi kažu da se postavljaju samo jednom u životu.

Zato ćemo vam u ovom tekstu prikazati koje sve vrste pločica postoje, koje vrste završnih obrada postoje, kako da izaberete podne a kako zidne pločice i daćemo vam ideje kako bi mogli da uredite vaše kupatilo.

Podela pločica prema sastavu

Prema sastavu podne pločice se dele na izradu od: prirodnog kamena, gline, betona i decking pločice. Betonske i decking pločice namenjene su za spoljašnju upotrebu. Zidne pločice se proizvode od: prirodnog kamena i gline. Najtraženiji materijali od prirodnog kamena su mermer i granit, a u kategoriju glinenih svrstavamo keramičke i porcelanske pločice.

kupatilo od belog mermera

Na našim prostorima zastupljenije su glinene, tačnije keramičke i porcelanske pločice, jer su jeftinije od prirodnog kamena ali su i znatno lošijeg kvaliteta i kraćeg veka trajanja. Glinene pločice mogu biti glazirane i neglazirne. Glazirane pločice se razlikuju po speifičnom sloju na površini koji se pod visokom temperaturom spaja na pločice. Glazura je čvrsta i neporozna što omogućava podovima bolju otpornost na mrlje, ogrebotine i klizanje, a lako se čiste. Glazirane pločice mogu biti polusjajne, mat i sjajne.

Pločice od mermera i granita čine svako kupatilo elegantije i luksuznije, možete ih pronaći u različitim bojama i dezenima tako da se uklope u svaki enterijer, a vrlo su kvalitetne i mogu jako dugo trajati. A poseban utisak elegancije ostavljaju ako se uklope sa drugim komadima nameštaja od mermera. Recimo da u vaše kupatilo ubacite konzolni sto od mermera za odlaganje sitnica. O kvalitetu ovog kamena govore činjenice ga je Mikelanđelo koristio za izradu skulptura, a takođe kompletan objekat Tadž Mahala popločan je mermerom. Mermer i granit su veoma izdrživi i jaki materijali. U građevinarstvu se koriste već vekovima, nekada su ga mogli priuštiti samo imućni i bogati ljudi, danas ga može priuštiti skoro svako zbog veće konkurencije firmi koje se bave obradom. Pored svega navedenog pločice od prirodnog kamena su i dobar izolator.

Podela pločica prema završnoj obradi

I podne i zidne pločice možete pronaći sa 3 završne obrade: mat, polusjajne i sjajne. Za izbor podnih pločica savetuje se uvek da izaberete mat modele, jer zbog vode i pare sjajne i polusjajne mogu biti izuzetno klizave. Kada su u pitanju zidne pločice, sasvim je svejedno koji tip ćete izabrati.

Zavšrna obrada ivica se ne sme zanemariti pa ćemo Vam pojasniti i laserski sečene pločice. Laserski sečene pločice (retificirane) se prave u većim formatima i lepe se sa minimalnom fugom jer im ivice nisu zaobljene. Krajevi pločica su savršeno ravni (laserski sečeni) i pločica na pločicu pored naleže savršeno, praveći efekat ravne ploče na većim površinama.

Izbor dezena i boja pločica za kupatilo

Za početak, daćemo vam dva saveta. Prvi savet, u manjim prostorijama birajte svetlije nijanse, dok u većim prostorijama možete i tamnije nijanse. Drugi savet je da u manjim prostorijama koristite manje formate pločica, a u većim prostorijama veće formate.

Pločice za kupatilo trebaju da ostave utisak sređenosti, čistoće i pojačane svetlosti, zbog čega je bitno da se ne događaju velika mešanja među vrstama, bojama i dezenima. Postoji nekoliko različitih oblika pločica kao što su mozaici, kvadrati, pravougaonici, osmougonici, kružni oblici, šestogaoni i trouglasti koji mogu biti organizovani u različitim podnim obrascima. 

sestougaone mermerne plocice

Danas postoji mnogo različitih dezena podnih i zidnih pločica, a mi ćemo vam navesti neke koji vam se mogu svideti. Dezeni podnih pločica: imitacija drveta, imitacija laminata, imitacija kamena, teraco pločice (nalik mozaiku, sastoje se iz granulata koji je ugrađen u vezivo), patchwork pločice (šarene sa različitim šarama), mozaik. Dezeni zidnih pločica: imitacija kamena, imitacija drveta, patchwork pločice (šarene sa različitim šarama), mozaik, 3D pločice, pločice sa slikama, dekor pločice.

Ponuda pločica od prirodnog kamena

Ako želite moderno i luksuzno opremljeno kupatilo i odlučili ste se za pločice od prirodnog kamena, možete pogledati ideje i ponudu mermernih i granitnih pločica na našem sajtu i uživo u našem show roomu u Beogradu.


Takođe, možete pozvati telefonom za sve dodatne informacije i upite.
Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

10 načina da učinite dnevnu sobu udobnijom

Zašto je važno da dnevnu sobu učinite što udobnijom za vas i vašu porodicu? U...

Kako da lako spremite dom za proleće?

“Kucnuo je čas da se proleću čuje glas. Nema vremena za gubljenje, proleću je vreme. Hej ...

Evo kako da oplemenite dnevnu sobu modernom rasvetom

U današnjem dizajniranju enterijera rasveta više nema samo ulogu osvetljenja prostorij...