Od početaka civilizacije, zajedništva i kolektivnog življenja, ognjište je bilo neprikosnoveni centar okupljanja, a samim tim i doma. Predstavljalo je simbol za zajedničko obedovanje, razgovor, porodicu. Protok vremena i promena navika uslovljavali su stalne promene životnog prostora, pa je ognjište ostalo deo istorije i tradicije, nešto o čemu učimo u školama.

Međutim, koliko se god vreme ubrzavalo, i stalna revolucija činila svakodnevni život složenijim, potreba za okupljanjem porodice, zajedničkim obrocima, razmenom osmeha i dobrog osećaja, nikada neće postati prevaziđena kategorija. Trpezarijski prostori i trpezarijski stolovi su zato srce modernog doma i važna stavka uređenja enterijera. 


Više o kuhinjama pisali smo u prethodnom blogu: 

 https://www.anastasijevic.rs/blog/moderne-kuhinje-od-mermera-granita-i-kvarca.html


Mesto trpezarije u modernom domu


Dizajneri enterijera se, u današnje vreme, slažu oko stanovišta da je trpezarijski prostor, kao izdvojena prostorija prevaziđen. Uglavnom predstavlja deo kuhinje ili dnevnog boravka, u zavisnosti od organizacije stana ili kuće. Godinama je najpopularnije i omiljeno življenje u takozvanim „open space“ prostorima, koji spajaju dnevne prostorije doma, bez pregrađivanja zidovima. Kuhinja, trpezarija i dnevni boravak u jednom. Ipak, trpezarije, kao zasebne jedinice, svoje mesto čuvaju u porodičnim kućama, gde mogu biti dovoljno prostrane da budu mesto velikih okupljanja i proslava za porodicu i prijatelje.


Trpezarijski stolovi


U današnjim stanovima, uglavnom nećemo pogrešiti ako između trpezarije i trpezarijskog stola stavimo znak jednakosti. Često, moderan trpezarijski sto stoji kao granica, ali i poveznica, između kuhinje i dnevnog boravka ili, pak, predstavlja produženu ruku kuhinje. Ne treba zaboraviti da uloga trpezarijskog stola nije vezana isključivo za obedovanje. Za njim se obavljaju i mnoge druge aktivnosti. Rešavanje domaćih zadataka, igranje društvenih igara... Može biti i mala kućna kancelarija.

Zato je bitno, da prilikom uređenja enterijera svog doma, stilski i u koloru povežemo elemente i stvorimo ambijent koji fukcioniše, kako po pitanju potreba, tako i na planu estetike. Važno je imati viziju celokupnog dnevnog prostora kada odabiremo svoj unikatni trpezarijski sto.


Moderni trpezarijski stolovi


Moderni trpezarijski stolovi dolaze u mnoštvu dizajnerskih rešenja i prave se od različitih materijala. Često smo, među tolikom ponudom zbunjeni i nismo najsigurniji kojim se kriterijumom treba voditi prilikom njihovog odabira. Dobro polazište svakako jeste analiziranje oblika i veličine prostora kojim raspolažemo. Kada je u pitanju oblik, moderni trpezarijski stolovi su najčešće:


  • Kvadratni
  • Pravougaoni i
  • Okrugli


Kvadratni trpezarijski sto

Ovakav trpezarijski sto je adekvatan izbor za manje prostorije, čija su dužina i širina prilično sličnih dimenzija. Treba ga smestiti u sredinu prostora, kako bi stvorio efekat intime i bliskosti.

Trpezarijski sto pravougaonog oblika

Ukoliko je prostorija većih dimenzija, a pri tome dugačka i uska, poželjno je birati moderne trpezarijske stolove pravougaonog oblika. Oni su idealni za veće porodice, koje često organizuju ručkove i večere za više ljudi. Ovakvi trpezarijski stolovi mogu biti za 8, 10, 12, pa čak i više osoba.

Okrugli trpezarijski stolovi

Trpezarijski stolovi okruglog oblika smatraju se za ležerne, najmanje formalne... Njihova prednost je što su svi koji za njim sede, podjednako važni, nema sedenja na čelu stola; svi su podjednako udaljeni jedni od drugih, dobro se čuju i lako komuniciraju. Ističe se da su najpogodniji za igranje društvenih igara i sličnih aktivnosti. Za okruglim trpezarijskim stolovima može se smestiti četiri do šest osoba.


Bez obzira na odabir oblika stola, postoji nekoliko stvari o kojima je potrebno voditi računa. Prvenstveno o položaju u prostoru. Važno je da, ukoliko postoji mogućnost, trpezarijski sto pronađe mesto  uz prirodan izvor svetla i u blizini kuhinje. Važno je omogućiti mu nesmetan prilaz i okružiti ga stolicama, za koje će se naći dovoljno prostora. Preporučljivo je da udaljenje od zida bude najmanje 90 cm, kako bi se nesmetano moglo funkcionisati, osim ukoliko jednom svojom stranom nije spojen sa zidom.

Stolovi po meri


U velikim prostorijama trpezarijski sto može biti smešten u centar, kao fokalna tačka oko koje će se graditi ambijent. U manjim prostorijama je dobro postaviti ga uz jedan od zidova. Još jedna dobra ideja za manje prostore jeste formiranje klupa za obedovanje. Klupe je moguće izraditi po meri koje trpezarijski prostor diktira i ispratiti ih adekvatnim stolom, koji se takođe može izraditi po traženim dimenzijama i nacrtima . Bez obzira na to kakvog je oblika i od kog je materijala, trpezarijski sto izrađen po meri je uvek dobra ideja - otvara nam mogućnost osmišljavanja dizajna u dimenzijama i materijalima koje sami odredimo.


Dizajnerski stolovi


Osim funkcionalne uloge koju ima i koju je bitno da ostvari, trpezarijski sto je svojevrsni ukras u prostoru. Razvoj tehnologije, obilje materijala i inspiracija dizajnera donose nam najrazličitija rešenja, koja viđamo u katalozima, magazinima, na sajmovima. Među njima možemo birati onaj koji nam privuče najviše pažnje, a u skladu je sa stilom uređenja koji preferiramo, budžetom, dimenzijama... Dizajnerski trpezarijski stolovi prava su mala umetnička dela. Ipak, često je cena ona koja će nas odvratiti od kupovine takvog komada.


Unikatni trpezarijski stolovi


Srećom, izrada stolova po meri, može u naš dom uneti unikatan trpezarijski sto, nalik dizajnerskom, po mnogo pristupačnijoj ceni.

Na nama je da odaberemo dimenzije, materijale, oblik, detalje, specifičnosti...

U minimalističkim, pomalo hladnim ambijentima, kakve za sebe obično stvaraju zaljubljenici u modernu tehnologiju, verovatno će najbolji odabir biti trpezarijski stolovi u kombinaciji metala i stakla. Sa druge strane, za one koji uživaju u tradicionalnim, klasičnim prostorima, pravi izbor predstavljaju raskošni trpezarijski stolovi od punog drveta.

Važno je da, kada sebi odabirete savršen trpezarijski sto, razmišljate i o njegovoj dugotrajnosti, otpornosti na oštećenja i lakoći održavanja. Kada se ove osobine udruže sa lepotom i estetikom govorimo o dobitnoj kombinaciji.

Zato Vam sugerišemo da razmislite o trpezarijskim stolovima koji nastaju u savršenom balansu kvarca ili mermera i punog drveta. Prirodnost ovih materijala, njihova estetska superiornost, činjenica da su klasika, ali i neprolazni trend, da ćete ih lako održavati i da garantujemo njihov kvalitet i postojanost čine listu razloga da ih odaberete.

Anastasijević Enterijeri su tu da stvore savršen, unikatan trpezarijski sto u kombinaciji prirodnog kamena i punog drveta, onaj koji će Vaš dom odvojiti od drugih i biti mesto okupljanja i razmene osmeha i lepih trenutaka još dugo, dugo vremena.

Slobodno nas kontaktirajte.

+381605004409


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Luksuzne i moderne kuhinje od mermera, granita i kvarca

Kao važan kutak svakog doma izdvaja se moderna kuhinja zbog same specifičnosti dešavan...

Kako odabrati idealne tepihe za dom

Izbor idealnog tepiha za dom je posebno putovanje. U moru raznih oblika, veličina, materijala i boj...

Kako da trpezarija dobije luksuzan izgled zamenom jednog elementa

Vekovima unazad potreba za porodičnim okupljanjima bila je velika. Koliko god da se način zivota m...