Kuhinja je prostorija u domu u kojoj mnogo žena provodi dosta vremena i koju prilikom renoviranja želi da napravi po svom ukusu, da bude estetski efektna ali i da bude praktična. 


Ukoliko ste u procesu renoviranja kuhinje, ili o tome razmišljate u nekoj skorijoj budučnosti, a želite da imate kuhinju u kojoj ćete boraviti i spremati klopu sa uživanjem i sa ponosom pokazujete svojm prijateljima, u ovom tekstu daćemo vam nekoliko saveta i predloga za modernu i luksuznu kuhinju po meri.


Saveti koje ćemo vam dati su univerzali, tako da obavezno pročitajte tekst do kraja bez obzira da li je vaša kuhinja mala ili velika i bez obzira kog je oblika.
Precizno izmerite prostor za kuhinjske elemente


Svakako prva stvar koju je potrebno uraditi kada planirate kuhinju po meri je da precizno izmerite sve dimenzije zidova na kojima planirate da postavite kuhinjske elemente. 

Prvo je potrebno izmeriti ukupnu dužinu i visinu zidova, odrediti visinu donjih elemenata i odrediti na kojoj visini će biti postavljeni viseći delovi i da li će oni ići do vrha zida ili ne. Savet je da prostor između radne ploče i donjih ploča visećih delova ne bude manji od 50cm, a preporučuje se 70cm.

Nakon toga trebate razmisliti o rasporedu elemenata i kuhinjskih uređaja, odnosno sudoperu i bateriju postaviti na mestu gde se već nalazi mokri čvor, a šporet u blizini otvora za asporator.


Dobro isplanirajte kuhinjske zone


Kako bi vaša kuhinja bila funkcionalna, morate napraviti kuhinjske zone: zonu skladištenja, zonu, odlaganja, zonu pripreme, zonu pranja, zonu kuvanja itd.


ZONA SKLADIŠTENJA - U zavisnosti od vaših potreba ali i želje možete napraviti deo u kome ćete odlagati namirnice. Ukoliko imate odvojenu prostoriju tj “špajz” možete je iskoristiti kao zonu skladištenja, ukoliko je nemate možete napraviti veliki ormar sa fiokama o kome ćete odložiti namirnice tako da znate gde se koja namirnica nalazi. 


ZONE ODLAGANJA I PRANJA - Zona odlaganja predstavlja deo kuhinje u kojoj ćete odlagati posuđe (šerpe, lonce, tiganje i drugo posuđe za spremanje hrane). Savetujemo da zona odlaganja bude blizu zone pranja tj sudopere i mašine za pranje sudova ukoliko je imate, kako bi vam prenošenje posuđa bilo lakše.


ZONA PRIPREME - Mesto na radnoj ploči na kom ćete pripremati hranu, treba biti što prostranije u zavisnosti od mogučnosti. Kako bi priprema bila lakša, savetujemo da pribor za pripremu postavite u fioke ispod zone prireme, kako bi vam uvek “alat” bio pri ruci. Takođe, zona pripreme treba biti što bliža zoni kuvanja.


ZONA KUVANJA - Kao što smo već naveli, zona kuvanja i zona pripreme trebaju biti što bliže, kako bi nakon pripreme što jednostavnije prebaciti hranu na šporet. Takođe bitno je da sa jedne ili obe strane šporeta imate radni prostor kako bi što lakše zagrejanu posudu sa šporeta sklonili.


Ako imate odvojenu ugradnu ploču i pećnicu, savetujemo da pećnicu postavite u visini radne ploče kako bi vam bilo lakšte za proveru i vađenje tepsija, ali i zbog bezbednosti dece.


Prikazaćemo vam nekoliko ideja kako da rasporedite zone u kuhinji u zavisnosti od oblika vaše kuhinje

  • Siva boja zona skladištenja

  • Braon boja zona odlaganja

  • Plava boja zona pranja

  • Narandžasta boja zona pripreme

  • Crvena boja zona kuvanjaIzaberite radnu ploču od prirodnog kamena


Kada smo već kod zone pripreme i radnih ploča, želimo da vam predstavimo najbolje i najdugotrajnije rešenje, koje će vam doneti dodatnu dozu luksuza i modernu notu vašoj kuhinji.

Kada ulažemo u renovniranje, u ovom sličaju u kuhinju po meri, a pritom želimo da kupimo najkvalitetnije i najmodernije elemente svakako da želimo da to traje što duže i da ne moramo za nekoliko godina opet kupovati. 

Ukoliko želite radnu ploču koja je potpuno otporna na vlagu, vodu, grebanje i otporna na hemijska sredstva koja se koriste za čišćenje, onda definitivno trebate izabrati neki od prirodnih kamena. Jako je važno da je radna ploča kvalitetna jer ona trpi najviše; prilikom pranja se kvasi, prilikom pripreme dolazi do grebanja i drugih fizičkih oštećenja, priliko čišćenja nanosimo razna sredstva koja mogu oštetiti nekvalitetnu ploču. Još jedan benefit je što se vrlo lako čisti i održava.


Materijali od prirodnih kamena koji se najviše koriste u proizvodnji radnih ploča za kuhinje su: mermer, granit, oniks i kvarc.


Pored toga što ovi materijali izgledaju lepo i luksuzno, dodatna prednost je što ih možete naći u različitim bojama tako da ih lako možete uklopiti sa ostatkom kuhinje, a sam materijal se lepo uklapa sa svim drugim materijalima (drvo, staklo). Odredite boju i dizajn kuhinje


Danas se kuhinje izrađuju u različitim bojama, vi trebate razmisliti koja boja bi se uklopila u ostatak enterijera i dati notu prostoriji koju želite. Boju kuhinje trebate uklopiti sa radnom pločom, pločicama, zidovima i ostatkom nameštaja. Najčešće se koriste dve boje od kojih je jedna dominantnija ili minimalističke kuhinje u beloj, sivoj ili bež boji.


Frontovi (prednja strana kuhinje) možete uraditi u različitim modelima sa ravnim pločama ili sa različitim urezanim dizajnima. Savetujemo da razbijete monotoniju nekim staklenim frontovima u visećim delovima ili specijalno dizajniranim držačima za posuđe ili tanjire.


Frontovi se uglavnom prave od univera, medijapana ili punog drveta a možete ih presvući posebnim 3D folijama.Uklopite kuhinjske uređaje


I naravno, kuhinja ne bi bila kuhinja kada ne bi imali sve uređaje koji su nam potrebni u prirpemi hrane, ali i oni manji uređaji koji nam olakšavaju neke procese prilikom pripreme.


Danas su jako popularni ugradni uređaji koji skoro i da se ne vide. Ukoliko ste i vi od onih koji žele da se uređaji što manje vide, možete uzeti ugradnu ploču i rernu tj pećnicu, ugradni aspirator a za frižider i mašinu za pranje sudova možete napraviti ormariće i tako ih prekriti da se ne vide.Primeri i ideje modernih i luksuznih kuhinja


Prikazaćemo vam nekoliko modela modernih kuhinja sa radnim pločama od mermera, granita, oniksa i kvarca. Ukoliko želite da pogledate još modela ili da poručite izradu možete nas kontaktirati.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Trpezarijski sto – unikatna, dizajnerska i moderna rešenja

Od početaka civilizacije, zajedništva i kolektivnog življenja, ognjište je bilo nepr...

Kako da trpezarija dobije luksuzan izgled zamenom jednog elementa

Vekovima unazad potreba za porodičnim okupljanjima bila je velika. Koliko god da se način zivota m...

Kako izabrati savršenu fotelju?

Izabrati savršenu fotelju koja će odgovarati svim vašim potrebama i željama nije jed...