Ukoliko bi bilo potrebno da izdvojimo jednu prostoriju kao centar svakog doma, bez mnogo razmišljanja bismo se opredelili za dnevnu sobu. Njen položaj i veličina diktiraju organizaciju ostatka prostora jednog stana ili kuće. Predstavlja zonu koja je, osim za porodicu, otvorena i za prijatelje. U njoj se provodi najveći deo vremena.  Prostor je okupljanja, druženja, susreta, prijateljstva. Baš iz tog razloga, treba joj posvetiti posebnu pažnju. Bez obzira na veličinu i funkcije koje objedinjuje, uređenje dnevne sobe treba biti promišljeno i pažljivo. Enterijer dnevne sobe treba osmisliti na način koji će svima koji u njemu borave doneti osećaj prijatnosti, opuštenosti, odmora...

Plan i izbor elemenata za uredjenje dnevne sobe


Ukoliko planirate uređenje dnevnog boravka bitno je, pre svega, dobro odabrati komade nameštaja i odrediti njihov raspored. Napravite nacrt prostorije, uzmite u obzir dimenzije planiranih sofa, fotelja, komoda i klub stolova. Napravite igru i zabavu od pronalaženja najboljeg načina za njihov raspored u prostoru. Ukoliko Vam ne pođe za rukom, uvek možete u pomoć pozvati arhitektu i dizajnera enterijera. Mnogo je pametnije potrošiti nešto vremena na planiranje i izbeći razočaranje kada shvatite da su komadi nameštaja preveliki za vašu dnevnu sobu. Zadatak postaje nešto složeniji ako je u ovom prostoru predviđena i trpezarija. Adekvatan izbor trpezarijskog stola je izuzetno bitan iz više razloga. Potrebno je odabrati onaj koji će najbolje upotpuniti prostor i najmanje ga opteretiti. Spojiti funkcionalnost i dizajn. O pravilnom odabiru trpezarijskih stolova pisaćemo u sledećem tekstu.


Odabir palete boja za dnevnu sobu


Nakon prostorne organizacije i rasporeda komada nameštaja treba promisliti o bojama koje ćemo odabrati za enterijer dnevne sobe. Dobro je znati da orjentacija i osvetljenost donekle diktiraju i preporučuju kolorit koji treba koristiti. Zidove na udaru svetlosti treba tonirati svetlije, a one u senkama tamnije. Ukoliko imamo prostor okrenut ka severu, preporuka je da odabiremo toplije tonove, dok su za južnu orjentaciju preporučljivi hladniji. Ako se naš dnevni boravak nalazi na istoku ili zapadu, prirodna svetlost će u njega donositi crvenkaste tonove. Ovo je dobro imati na umu prilikom odabira kolorita za uređenje dnevnog boravka. Ako imamo posla sa neosvetljenom prostorijom, oker je boja koja donosi toplinu. Osim toga što je univerzalno dobar izbor, od strane kompanije Dulux je odabrana bojom 2019. godine. Ukoliko pratite trendove, odaberite nijansu Spiced Honey i kombinujte je po svom ukusu sa još dva do tri tona. Sa druge strane, institut za boje Pantone, sugeriše odabir boje korala za stvaranje modernih dnevnih soba. Kako je ova boja smela i intenzivna, pokušajte sa unošenjem kroz detalje ili kroz akcentovanje jednog od zidova. Ove godine su u trendu još i pasteli i , nasuprot njima, tamni i bogati tonovi dragulja. U zavisnosti od vašeg senzibiliteta, sklonosti, osećaja za lepo, iskoristite trendove kao inspiraciju ili vodič. Pravilo, koga bi se trebalo držati, jeste odabir određenog broja boja. Najsigurniji izbor jeste jedna dominantna boja, uz koju će se uklapati još tri različite, uz napomenu da su dve od njih neutralne. Ako se za zidove odaberu suptilni tonovi, otvara se prostor za smeo odabir komada nameštaja i detalja.


Akcenti na zidovima


U uređenju enterijera dnevnog boravka zidovi mogu biti jedan od glavnih elemenata prostora. Osim konstruktivne uloge, mogu biti  nosilac karaktera modernog dnevnog boravka. Načini za to su brojni. Ono što je, na polju uređenja dnevnog boravka, ponovo popularno i moderno, jeste korišćenje dekorativnih ram lajsni. Iako ih mnogi od nas smatraju prevaziđenim, zastarelim, pomalo kič elementom, sve češće svedočimo fantastičnim projektima u kojima ih viđamo na zidovima. I tapete su ponovo in, u mnoštvu kolora i motiva. Ipak, ukoliko želite nešto izuzetno, nešto što što će Vaš prostor vinuti u nove visine i odvojiti ga od ostalih, razmislite o oblaganju zidova mermerom, kvarcom ili granitom. Mnogo je prednosti koje će ovi materijali doneti enterijeru moderne dnevne sobe. Akcentovanje jednog od zidova nekim od ovih materijala stvara prostor koji je moderan, ali i luksuzan, klasičan, bezvremen. Obavezno ga adekvatno osvetlite, kako biste ga dodatno istakli. Može biti sam u prostoru i delovati gotovo skulpturalno - poput ukrasa; ili pak biti podloga za neki efektan komad nameštaja, poput plišane sofe.


Efektni komadi nameštaja


Moderne dnevne sobe ne podrazumevaju uređenje enterijera u jednom definisanom stilu. Mogu se stvoriti različitim bojama, teksturama, detaljima, kroz dobar odabir i efektno uklapanje. Ako smo se odlučili za paletu boja i istakli neki od zidova, imamo sjajan okvir unutar koga možemo da delujemo. Ne treba zaboraviti ni podove. Podovi od svetlog drveta, kao i oblaganje pločama velikog formata, poput onih od mermera, su vodeći trend, ali i nezavisno od toga klasičan i nepogrešiv izbor. U ovakav ambijent treba uneti komade nameštaja koji na sebe skreću pažnju materijalom, teksturom, bojom... Plišana sofa, fotelja u tonu dragulja, zanimljiv tabure.. Preporučljivo je odabrati jedan komad koji dominira i dodati mu mirnije, neutralnije, kao pratnju. Ipak, na aktuelnim sajmovima su se mogle videti kolor-blok kombinacije, kao preporuka za one najsmelije. Ovo podrazumeva udruživanje kontrastnih boja. Osim bojama, efekat je naravno moguće doneti i dizajnom, te se tako moderna dneva soba može ukrastiti izuzetnim TV komodama, o kojima će u narednom periodu biti reči.


Finiš metalnim akcentima


Jedna od stavki koju bi svakako trebalo staviti na spisak kada planiramo uređenje moderne dnevne sobe jeste i unošenje nekog metalnog akcenta u prostor. Ovo je najbolje činiti kroz detalje, kako bi se pronašla prava mera. Na nama je da li ćemo se odlučiti za srebro, zlato, bakar ili njihovu kombinaciju, koja se održava kao trend već godinama. Površinama od mermera ili kvarca ništa ne pravi društvo na toliko dobar način kao plemeniti metali. U ponudi je mnoštvo lampi i visilica sa predivnim zlatnim detaljima. Možete se odlučiti i za bakarno ogledalo ili klub sto u kombinaciji ploče od mermera ili granita, sa konstrukcijom u boji nekog metala. Ovo će biti neprevaziđen, moderan i elegantan izbor.

Dali smo Vam neke smernice za planiranje enterijera moderne dnevne sobe. Prvenstveno dobro promislite prostor, organizujte ga na način koji maksimalno koristi njegove kapacitete. Proanalizirajte osvetljenost i orjentaciju, pa odaberite paletu boja. Akcentujte neki od zidova i dopunite ga efektnim komadima nameštaja. Sve to začinite prstohvatom metalnih akcenata i budite sigurni da nećete pogrešiti.

Anastasijević enterijeri nudi arhitektonska i dizajnerska rešenja. Budite slobodni da nas kontaktirate.

+381605004409
Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

5 +1 način za pravilno ukrašavanje mermernog klub stola

Mermerni klub sto zauzima jedno od tri centralna mesta svakog dnevnog boravka. Rame uz rame sa &ldqu...

Dizajn enterijera dnevne sobe - Prepustite opremanje stručnim osobama

Svakog dana pojavljuju se nove ideje i saveti za opremanje enterijera, svakog meseca pojavljuju se n...

Sve što ste želeli da znate o podnim i zidinim pločicama

Ukoliko planirate kompletno renoviranje već postojećeg ili planirate gradnju novog kupatila, svaka...