Da li ste nekada zamišljali kako sa porodicom ili prijateljima sedite u vašem toplom dnevnom boravku, pored kamina iz kog se čuje lagano pucketanje vatre, pijete omiljeno piće, meze i prosto uživate? Ukoliko do sada niste zamišljali ovaj scenario, zamislite sada.

Da li biste želeli da ovaj san postane java? U ovom tekstu daćemo vam sve informacije o izdradi modernih kamina, a ako se odlučite da ostvarite ovaj san, mi ćemo vam pomoći u tome.


Kamini su uvek u modi

Da, kamini su uvek bili i ostaće u modi. Postoji izreka koja kaže da kamin od kuće može napraviti dom, to je potpuno tačno. Ukoliko želite da vašem domu date toplinu i opuštajući ambijent, a ujedno i dodatnu dozu elegancije i luksuza, moderni kamini od prirodnog kamena su pravo rešenje za vas.

Neki su mišljenja da se kamini uklapaju samo u rustičim enterijerima, a mi ćemo vas ovim tekstom uveriti da je to mišljenje pogrešno. Danas postoji mnogo različitih oblika, modela, dizajna kamina koji se mogu uklopiti u svaki enterijer.

Nekada su kamini služili isključivo za grejanje, danas pored grejanja imaju veliku estetsku ulogu u opremanju enterijera raznih prostorija.

Tipovi kamina

Kao što smo već naveli, nekada davno kamini su imali samo ulogu u grejanju i nije se pridavao veliki značaj njegovom izgledu, uglavnom su svi izgledali isto ili slično. Sada je situacija dosta drugačija.

Vremenom kako se kamini postajali sve popularniji, počeli su se pojavljivati novi modeli. Pa tako danas imamo više različitih tipova: kamin na drva, električni kamin, kamin na pelet, kamin na gas (plin) i kamin na bioetanol. 

Postoji još i podela na tip ložišta: ložišta otvorenog tipa (bez stakla) i ložišta zatvorenog tipa (sa staklom).

Ako ste tradicionalan tip osobe, imate mogućnosti u kući/stanu da ložite, preporuka je kamin na drva, možete birati između dva tipa ložišta. Ipak ne može ništa zameniti romantičnu atmosferu pored vatre koja pucketa. Ali, kamin na drva zahteva veću angažovanost jer pored loženja zahteva održavanje i čišćenje.

Ukoliko živite urbanim načinom života, nemate vremena da ložite i čistite, onda je svakako najbolji izbor za vas električni kamin. Ne zahteva dimnjak, dodatno održavanje, upravljanje je daljinsko, možete menjati boju i oblik vatre a postoji mogućnost da se isključi grejanje i služi samo kao dekorativni kamin. Dodatna prednost električnih kamina je što su prenosivi.

Postoje i modeli dekorativnih kamina koji nemaju grejnu funkciju, već samo služe kao imitacija vatre.

Moderni kamini od mermera i granita

Još uvek kada pomislimo na kamin, prvo što nam pada na pamet su stari klasični kamini kakve i danas možemo videti često, izrađeni od masivnih kamenih elemenata i velikih ploča. Njihova karakteristika je otvoreno ložište i ono pucketanje vatre koje mnogi vole.

Ipak, realnost je da se takvi modeli sve manje koriste i da odlaze polako u prošlost dolaskom novih modernih kamina raznih futurističkih oblika i modela.

Danas se najveća pažnja posvećuje dizajniranju spoljašnjosti kamina uključujući različite moderne oblike ali i luksuzne i kvalitetne materijale. Kada je u pitanju dizajn kamina, prirodni kamen je jednostavno najelegantniji, najizdržljiviji i najefikasniji materijal.

Mermerni kamini su naročito dobar za apsorpciju toplote, a granit je naročito dobar u sprovodenju toplote. Prirodni kamen stvarno može poboljšati efikasnost vašeg doma jer toplota vatre greje prostor, a on je apsorbuje i skladišti toplotu.

Još jedna bitna osobina prirodnog kamena je dugotrajnost. Mermer i granit su jedni od najstarijih građevinskim materijala na svetu. Samo pogledajte drevne građevine širom sveta  na kojima je opstao kamen, dok su drugi materijali izbledeli i nestali. Prirodni kamen je poznat po tome što je praktično neuništiv. Može da se nosi sa habanjem, ne raspada se i izuzetno je otporan na oštećenje nastalo usled vode i buđi.

Dodatna prednost ukoliko se odlučite za neki od prirodnih kamena je jednostavno održavanje. Bez obzira na vrstu kamena koji se koristi, moći ćete da provedete vreme uživajući u njemu bez preteranog razmišljanja o njegovom čišćenju i održavanju, jer je dovoljno samo obrisati ga mokrom krpom i biće kao nov.

Za izradu kamina možemo vam ponuditi izradu od sledećih prirodih kamena: mermer, granit, oniks i kvarc.

Planiranje i ugradnja kamina

Kaminski dimnjak se projektuje po sistemu “jedan kamin – jedan dimnjak”, a projekat se svodi na pravilno utvrđivanje visine i preseka dimnjačkog kanala. Da ne bi došlo do ometanje promaje i odvoda gasova sagorevanja, preporučuje se da dimnjak bude vertikala bez skretanja.

Kako bi funkcionisanje kamina bilo pravilno i trajno neophodno je napraviti sklad između kaminskog ložišta, priključnih cevi i dimnjaka uz poštovanje utvrđene tehnike izrade kamina. Takođe, veliki uticaj imaju temperatura i sastav gasova sagorevanja kao i hidro-meterološki uslovi.

Takođe, mora se voditi računa o razvodima električnih kao i vodovodnih i kanalizacionih instalacijama i treba ih izostaviti na pozicijama koje su predviđene za izgradnju kamina, a na odgovarajući način treba pripremiti zidove i podove objekta.

Izrada modernih i luksuznih kamina od mermera i granita

Ukoliko smo vam dali dovoljno dobar razlog da se odlučite za izradu modernog i luksuznog kamina od prirodnog kamena (mermera, granita, kvarca ili oniksa), možete nas kontaktirati za sva dodatna pitanja i savete. Izrađujemo unikatne kamine po meri, možete pogledati ispod naše predloge a možete nam izneti i vaše ideje.

Naš tim čine stručnjaci koji su zaduženi za kompletnu izradu Vaših kamina. Vršimo savetodavne usluge, usluge projektovanja, izrade kamina i dekorativne obloge, kao i ugradnje. 
Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Kompletan vodič za sređivanje, renoviranje i adaptaciju životnog prostora

U članku "kompletan vodič za renoviranje i adaptaciju životnog prostora":Početak plani...

Najnoviji trendovi oblaganja zidova

Živimo u vremenu kada smo preplavljeni različitim trendovima za uređivanje enterijera stanova, ku...

Trpezarijski sto – unikatna, dizajnerska i moderna rešenja

Od početaka civilizacije, zajedništva i kolektivnog življenja, ognjište je bilo nepr...