Uloga stepenica u životnom prostoru čoveka


Prostori u kojima živimo su različiti, na toliko načina. Prvenstveno, to su stanovi ili kuće. Jednosobni, dvosobni, trosobni, na jednom nivou ili dupleksi. Prizemne kuće ili višespratnice, sa malim dvorištem ili pravim prostranim vrtom, koji podseća na lični raj. 

Tipologija stanovanja je široka i odgovara na najrazličitije potrebe svojih korisnika.

Unutar jednog stambenog prostora, ma kolikih dimenzija bio, postoje različiti elementi neophodni za njegovo funkcionisanje.

Danas ćemo govoriti o stepenicama, kao elementu prostora bez koga nijedan višespratni objekat ne bi bilo moguće koristiti.

Stepenice se nazivaju još i vertikalnom komunikacijom. One su element koji služi da se sa jednog nivoa objekta možemo popeti na sledeći.

Nalaze se na samom ulazu u kuću, u ulazima stambenih zgrada, u kućama, u dvorištima..  Sve to svedoči o tome da im je uloga izuzetna.

Osim toga što su, prvenstveno, funkcionalni element, stepenice su, kroz vreme, uplivom novih materijala, tehnologija i trendova, konstantno menjale i unapređivale svoj izgled.

Mogu biti betonske, drvene, metalne, teraco, obložene kamenom, mermerom, granitom... 

O ulozi stepenica u lepoti doma i različitim dizajnerskim odgovorima na ovu temu, biće reči u narednim tekstovima.
Stepenice u dvorištu


Koliko su važan deo unutrašnjeg prostora, stepenice su jednako važne i u spoljašnjem prostoru koji čini jedan dom. U dvorištu, bašti, vrtu. U kućama će se, najpre, naći na samom ulazu. Dočekaće nas i uvesti u ambijent. 

Mudrim i pametnim dizajnom možemo ih učiniti neverovatno važnim i dekorativnim elementom jednog dvorišta.


Spoljno stepenište kao dodatak prirodnog ambijenta


Ukoliko imamo mogućnosti, važno je da iskoristimo konfiguraciju terena i dozvolimo da nam ona bude vodič u dizajnu. Priroda i način na koji oblikuje prostor vrlo često daju najbolje odgovore i rešenja. Na nama je samo da ih poslušamo. Predivne su i prefinjene stepenice koje deluju kao da logično nastavljaju prirodni ambijent.

One prate konfiguraciju terena, a njih prati zelenilo. Utisak možemo dodatno pojačati ukoliko ih upotpunimo adekvatnim osvetljenjem. U skladu sa našim ličnim afinitetima, to mogu biti različite dekorativne svetiljke koje postavljamo po obodu, ili pak led trake postavljene skrivene, ispod gazišta. Ovakav tretman stepeništa osigurava nezaboravan efekat.  

Provereno su najefektnije kada ih prate žardinjere, koje se nalaze sa svake strane. Razigravaju ih i pretvaraju u pravu dekoraciju prostora, skulpturu koja se pamti.


Elementi dvorišnih stepenica


Važno je da, prilikom projektovanja stepeništa za spoljašnji prostor, povedemo računa o njihovim dimenzijama. Širini, dubini gazišta, visini. Treba da stvorimo ugodan nagib, koji se lako savladava. Potrebno je da povedemo računa i o načinu na koji ćemo ih ograditi. Osim što je važno, zbog sigurnosti korisnika, ograda dodatno podiže dizajnerski dojam.

Kada stvaramo stepeništa za dvorište posebnu pažnju treba da povedemo o materijalima koje koristimo. Važno je da budu estetski prefinjeni, jer predstavljaju uvod u priču o našem domu, a najbolji izbor za to su prirodni materijali. Dočekuju i nas i goste i prolaznike. Mame pogled i ostavljaju prvi, nezaboravan utisak. 

Važno je da budu trajni, kvalitetni, izdržljivi. Način korišćenja spoljašnjeg prostora je drugačiji od onog unutrašnjeg, potrebno nam je nešto što će izdržati test vremena.  Svakako da ne želimo da svako malo imamo glavobolju i potrebu da ih obnavljamo i saniramo polomljena gazišta. 

Važno je da odabrani materijali budu sigurni i bezbedni. Oni na kojima se nećemo okliznuti u vreme kiše i snega.

Stepenište u spoljašnjem prostoru treba isplanirati pažljivo i promišljeno. Treba proanalizirati različite faktore i odabrati adekvatan oblik, dimenzije, materijal. Ne žurite pre realizacije. Budite sigurni da ste se opredelili za kvalitetne i dobre solucije.
Kako napraviti moderne stepenice?


Moderne stepenice u domu - dimenzionisanje


Kada planiramo moderne stepenice u svom prostoru treba da razmislimo o više faktora. Prva stvar, koja je tehnička i funkcionalna, jeste njihovo dimenzionisanje. Potrebno je da znamo kolika je spratna visina koju savladavamo. Kada utvrdimo taj podatak dobićemo broj potrebnih stepenika. Optimalna visina stepenika, ona koja omogućava najugodnije korišćenje jeste oko 17-17,5 cm. Kada govorimo o gazištu, optimalno je gazište koje ima 30 cm, ali se, zbog uštede prostora koriste gazišta koja se redukuju na 27, 28 cm. 


Moderne stepenice koje štede prostor


Ukoliko imamo potrebu da vodimo računa o uštedi prostora, uvek imamo mogućnost da izbegnemo podeste i da koristimo takozvano retifikaciono stepenište. Mesto za podest koristimo za formiranje 2 ili 3 stepenika trougaonog oblika.

Još jedan dobar način, koji će nas odvesti na drugi sprat, a neće nas koštati mnoštva prostora jeste spiralno stepenište.

Spiralno stepenište može imati pravougaoni ili kružni oblik.

U formiranju ovakvog stepeništa možete koristiti različite materijale, poput metalnih konstrukcija, koje ćete potom ispratiti drvenim gazištima.


Moderno stepenište kao dodatna prostorija doma


Ukoliko Vam, pak, prostor u ulaznom delu doma nije problem, iskoristite ovu prednost i napravite od stepenišnog prostora pravo remek delo, prostor kuće koji će se pamtiti. 

Opredelite se za efektan materijal, koji sugeriše raskoš i boji ambijent kraljevskim utiskom. Izaberite granit, mermer, kvarc. Osigurajte najkvalitetniji estetski doživljaj i udružite ga sa garancijom kvaliteta i trajnosti. U bogatstvu tekstura i tonova sasvim sigurno postoji onaj koji je pravi izbor za Vas i način na koji ste zamislili ambijent. Jednostavna, svedena, klasična rešenja ili hrabre, nezaboravne šare, nastale u nemirnoj igri prirode. Sigurni smo da u ponudi imamo ono o čemu sanjate.

Ovakvo stepenište je pravi prostor koji ćete ispratiti svojom ličnom galerijom slika. Okačite ih na zidove koji prate stepenište. Učinite da se i Vi, a i Vaši posetioci zadržite u ovom delu kuće još neko vreme. Ukoliko imate dovoljno prostora za komotniji podest možete ga pretvoriti u ambijent za odmor, čitanje, ispijanje kafe, uživanje u pogledu na tu galeriju.

Oblikujte stepenište kao dodatnu prostoriju doma, a ne samo funkcionalni ambijent. Povežite ga u potpunosti sa svojim prostorom, podignite ga na sledeći nivo. Zadržite mu funkciju, ali je udružite sa smislom i estetikom.

U narednim tekstovima, poklonićemo još pažnje materijalima kojima možete stvoriti svoje moderno stepenište uz detaljnije nabrajanje njihovih dobrih osobima.

Do tada pogledajte našu ponudu i realizovane projekte. Sigurni smo da ćete u našoj galeriji pronaći stepenice koje su baš po Vašem ukusu.

Pozovite nas da zajedno stvorimo savršeno stepenište za Vaš prostor.
Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Poklon za useljenje - predlozi za originalne poklone koji će sve ostaviti bez daha

Dobili ste poziv od najboljeg prijatelja za useljenje u novi stan ili možda poziv za venčanje? Že...

Moderan nameštaj i dekoracija za terase i bašte

Gotovo da ne postoji osoba koja ne voli da u svom stanu nema bar jednu terasu, i da u okviru kuće n...

Trpezarijski sto – unikatna, dizajnerska i moderna rešenja

Od početaka civilizacije, zajedništva i kolektivnog življenja, ognjište je bilo nepr...