Potraga za unutrašnjim mirom i srećom je borba koju svaki čovek vodi sam sa sobom. Onaj ko uspe da je pronađe, može da kaže da je pobedio. Jer ništa na svetu nije važnije od toga. Put koji vodi ka tome je trnovit i dugačak. Na sreću postoje prečice koje u toj potrazi mogu da pomognu. Jedna od njih je uređenje doma po principima feng šuia. Ova drevno istočnjačko učenje uposlednjih godina ima sve veći uticaj na uredjenje enterijera

Pa šta je to feng šui?

Sigurno ste slušali sa više strana o feng šuiu. Ali znate li šta je feng šui ustvari? U bukvalnom prevodu znači voda-vazduh. Sve to predstavlja drevno kinesko učenje o postizanju harmonije sa okruženjem i omogućavanju protoka pozitivne energije, takozvani “ČI”. Jedan od načina da se ta pozitivna energija ili “ČI” privuče, jeste pravilno postavljanje predmeta i objekata. Verovanje je da ukoliko se pravila feng šuia poštuju kada se uređuje dom, to dovodi do prosperiteta i uspeha na ličnom planu. 

Vredi napomenuti da su neki od principa feng šuia već prihvaćeni u modernom uređenju doma. Jedan od osnovnih je da dom ima puno prirodnog svetla. Zato danas skoro sve kuće i stanovi imaju velike prozore. Oni omogućavaju prolaz dnevnog svetla u dom i tako pružaju iluziju o većem prostoru. Po feng šuiu tako se stvara pozitivna energija i treba se potruditi da se ona ne blokira. To se postiže tako što će dom biti uredan i čist. Još jedan koji se često primenjuje, a da se ni ne zna da se radi o feng šuiu, jeste povremeno osvežavanje doma. Ponekad je svima potrebno da nešto promene. One ne moraju da budu velike. Najjednostavnije je početi od doma. Zamena starih stvari novima je dobar početak. Promenom nekog komada nameštaja, tepiha ili zavese, je način da se osveži energija koju dom ima. 


 

Feng šui pravila i saveti

Iako je feng šui staro učenje, njegovi principi i pravila se menjaju. Zato, da bi se oni ispoštovali neophodno je menjati raspored stvari u domu. Važno je održavati pozitivnu energiju koja protiče kroz dom. 

U nastavku teksta donosimo neka osnovna pravila i savete koje feng šui za uređenje doma.

Nameštaj raznovrsnih boja i oblika

Harmonija za kojom se teži, može se u domu postići nameštajem raznovrsnih boja i oblika. Feng šui kroz svoje učenje pripoveda o pet osnovnih elemenata. To su: vatra, voda, zemlja, drvo i metal. Svaki od njih ima svoj simbol i boju.

Vatra je strastvena, energična.Vodi ka preuzimanju inicijative. Njene boje su crvena, narandžasta i ljubičasta, a simbol trougao. Simbol i boje vatre treba da se nađe u južnom delu doma.

Voda je izvor sve mudrosti, mira, svežine. Inteligencije. Njene boje su plava i crna, dok je simbol talasast. Voda je i element koji predstavlja izobilje, pa se koristi za zdravlje – kao detalji poput ogledala unutra, i fontana napolju. Njene boje donose napredak kada se nađu na severu. Na istoku donose zdravlje, dok na jugoistoku predstavljaju novac. Crna boja iako u sebi nosi snagu i dubinu, ne bi trebalo da se nađe u dečijoj ili spavaćoj sobi.

Zemlja kao element simbolizuje čvrstinu, marljivost, stabilnost. Njene boje su žuta, bež, kao i boja peska.  Simbol joj je kvadrat. Savet je da se element zemlje grupiše u sredini prostorija, a njene boje razvedravaju i unose udobnost u dečije sobe, pa čak i kuhinje.

Drvo donosi vitalnost, rast. Predstavlja energiju mladosti i zdravlja. Boje su smeđa i zelena, a simbol pravougaonik. Najbolje rezultate donosi kada se nađe na jugoistoku i istoku. Zelena boja se u domu može naći kroz biljke sa velikim zelenim listovima. Još bolji efekat te boje se postiže kada se koriste njene različite nijanse. Smeđa boja bi se zbog svoje “hranljive” energije trebala naći na istoku i jugostoku doma.

Metal pomaže da se u domu održi energija mira i koncentracije. Kao element se povezuje sa umećem rukovođenja i preciznosti. Boje su mu bela i siva, a simbol krug. Bela boja je odavnina predstavlja nevinost i čistotu. Preporučuje se svuda i u svim nijansama, uz jedan uslov, ne treba preterati.

Uklanjanje prepreka 

Feng šui ne voli nered i prepreke. One otežavaju slobodan prolaz pozitivne energije. Zato se moraju izbaciti sve one bespotrebne stvari koje se čuvaju ispod kreveta. Ormari takođe treba da budu čisti i uredni. Jer pozitivna enegrija i tamo navraća. Sitnice su te koje stvaraju prepreke, a one stvaraju negativnu energiju. Previše ukrasa i ostalih nepotrebnih stvari čine dom neurednim, te je to još jedan razlog da se njihova količina smanji. U prenatrpanom domu čovek može da oseća nelagodu, opterećenost, pa čak i dosadu.


Predmeti koji bude pozitivna osećanja

Svi predmeti i stvari nose svoju posebnu energiju. Oni, svaki na svoj način deluju na podsvest, te tako utiču na kvalitet energije koja vlada u domu. Zato je važno da se dom uredi tako da svaka stvar i predmet budi pozitivne emocije. To mogu biti suveniri sa putovanja, pokloni dragih ljudi, igračka iz detinjstva. Bilo šta što izaziva osećaj sreće. 

Raspored nameštaja

Po feng šuiu raspored nameštaja u domu je vrlo važan. On treba da bude postavljen tako da ne ometa protok energije. Kada se nalazi mesto za fotelju i kauč treba se voditi računa da vrata budu iza njih. Takođe, grede koje su vidljive u bilo kom delu doma utiču na protok energije. Za njih je rešenje da se osvetle.

Vratima se želi dobrodošlica sreći

Sva vrata u domu bi trebalo da rade lako. Bez škripe i buke kada se otvaraju i zatvaraju. Ona vrata koja dobro rade žele doborodošlicu sreći.

Sunčeva svetlost

Sunce uvek donosi pozitivnu energiju. Zato prozore i zavese treba držati otovorene i pustiti sunčevu svetlost da miluje dom. Pozitivnu energiju će u dom doneti zvonca, cveće i sitni ukrasni predmeti.

Feng šui za uređenje spavaće sobe

Posebna pažnja na feng šui savete i pravila treba da se obrati kada na red dođe uređenje spavaće sobe. Zašto? Bez dobrog sna nema ni harmonije u životu ni pozitivne energije. San ne sme ništa da ometa. Zato je najvažnije da se spavaća soba oslobodi svih elektronskih uređaja. Televizor i računar smetaju slobodnom protoku energije, a samim tim narušavaju harmoniju. Biljke takođe nemaju mesta u spavaćoj sobi, kao i ogledala.   Krevet bi uvek trebao da bude postavljen tako da se vrata sobe vide. U spavaćoj sobi se treba osećati opušteno, pa je preporuka da se u njoj nađu mirišljave sveće, jastuci, ćebad, mekani tepisi. Boje su takođe bitan detalj spavaće sobe. Ljubičasta boja podstiče na san i čitanje, dok crvenu treba izbegavati jer ona uzrokuje svađu.

Feng šui u dečijoj sobi

Najvažnija soba doma zahteva najveću pažnju. U njoj ne bi trebalo da se nađu viseći ukrasi jer izazivaju nesanicu dece. Svoje mesto u dečijoj sobi nemaju televizor, računar, kao i akvarujum. Svi skupa oni loše utiču na imunitet dece. Za uspešno učenje, radni sto treba da bude okrenut tako da zid bude deci iza leđa, a prozor ispred njih. Taj zid iza dečijih leđa bi trebao da bude neka vrsta panoa, koji bi deca koristila za zapisvanje svojih misli i ideja. Izbor stolice je takođe važan. Stolica na kojoj se uči ne sme nikako da bude trpezarijska jer loše utiče na koncentraciju.


Trpezarija

Trpezarija bi trebala da bude topla, intimna prostorija. Zbog toga feng šui ima posebna pravila kada je trpezarija u pitanju. U njoj bi trebala da vlada prijatna atmosfera, pa se može ukrasiti slikama cvetnih i veselih motiva. Ovde svoje mesto ima i ogledalo. Po feng šuiu, ogledalo uvećava hranu i prostor. Pri postavljanju treba paziti da se u njemu ne vide vrata i prozori. Sto bi trebao da se nađe u sredini prostorije. Od njega bi trebalo da se ustaje neometano.

Trpezarijki nameštaj


Nameštaj u trpezariji pre svega predstavljaju sto i stolice. Postoje nekoliko oblika stolova i za svaki važi posebno pravilo.

Okrugli sto je simbol neba i predstavlja sklad i prijateljstvo. On predstavlja atmosferu porodice.

Ovalni sto ili sto kompromisa. Idealan za velike porodice. Nema oštre ivice i uglove.

Osmougaoni sto, carski sto. Predstavlja pet elemenata i zbog toga je povoljan.

Četvrtasti sto je sto zemlje. Predstavlja stroži, patrijarharan pristup. Najstariji član porodice sedi na čelu stola tako da bude okrenut od severa ka jugu. Ne treba da bude predugačak jer simbolizuje zajedništvo porodice.

Feng šui je staro i veoma složeno učenje o postizanju životne harmonije i protoku pozitivne energije. Ono ima mnoga pravila za čije bi izučavanje bile potrebne godine. Zbog toga nije baš neophodno pridržavati se svih tih pravila i saveta. Ona osnovna, koja smo u ovom tekstu naveli bi trebala da posluže kao osnovno polazište u potrazi za mirom i harmonijom u sebi.

Na tom putu mi vam želimo sreću.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

7+2 jednostavna načina za uređenje malog doma

Uređenje doma je samo po sebi izazov. Još ako se vaš dom ne može pohvaliti “kv...

Kako odabrati idealne tepihe za dom

Izbor idealnog tepiha za dom je posebno putovanje. U moru raznih oblika, veličina, materijala i boj...

Kako izabrati pravi nameštaj po meri za vaš dom?

Potraga za dobrim nameštajem po meri za vaš dom zna da oduzme puno vremena i definitvn...