Uređenje doma je samo po sebi izazov. Još ako se vaš dom ne može pohvaliti “kvadratima”, izazov postaje veći. No ne brinite. Tu smo da vam jednostavnim predlozima pokažemo da uređenje malog doma ne mora da bude velik problem.

Podela prostora

Koncept otvorenog prostora vam zbog skladnosti može delovati kao sjajno rešenje prilikom uređenja malog prostora. Ipak to je samo na prvi pogled tako. Kako vreme prolazi ovako uređen dom gubi smisao i počinje da bude neuredan. Zato je jako važno da pre nego što počnete da uređujete vaš dom, date svakom delu prostora svoju namenu. Postavljanjem kvalitetnog komadnog nameštaja poput vitrine za jakne i kapute, i cipelarnika do ulaznih vrata, možete u vašem malom domu stvoriti hodnik. Prostor između kuhinje i trpezarije je idealan za mermerni šank, sem što na lak način odvaja prostorije, može da vam posluži kao mesto za dodatno odlaganje viška stvari. U donjem delu šanka prosto ugradite police, fioke ili vratanca. Istaknite dnevni boravak foteljom koja će biti u drugačijoj boji od ostatka vašeg nameštaja po meri. Da bi doživljaj bio kompletan, stavite je do kauča i klub stola

Višenamenski nameštaj

Kod uređivanja malih domova postoji jedno zlatno pravilo. Svaki milimetar prostora je važan. Kako to uraditi, sada se pitate? Jednostavno. Da bi svaki deo prostora koji imate maksimalno iskoristili, vaš komdani nameštaj ili nameštaj po meri treba da ima više različitih funkcija. Pokušajte da dom opremite  krevetom koji može da se preklopi u fotelju kada gledate TV. Šupalj kauč lako možete da iskoristite kao dodatni prostor ostave. U njega spakujte sve stvari koje ne koristite baš previše često. Takođe ako imate vešte ruke napravite rasklopivi trpezarijski sto koji može da se produži kada vam dođu gosti. Ako vam ipak majstorisanje nije jača strana na našem sajtu možete naći izvaredne komade trpezarijskih stolova. Nikako nemojte da zaboravite da vodite računa o merama, jer u malom prostoru sve mora savršeno da se ukopi. U suprotom postiže se skroz suprotan efekat.

Korišćenje svih delova prostora

Kod uređenja malih domova jako je važno da iskoristite svaki deo prostora. Shvatamo da će vam nakon izvesnog vremena ako vam je dom uređen racionalno i nekako tipizarno, sve postati nezanimljivo. Za taj problem vam nudimo rešenje. Dobro pogledajte vaš dom. Da li ste primetili koliko imate neiskorišćenog prostora, pogotovo na gornjim delovima zidova? Možda ste primetili i neki mrtav ugao? Pogledajte. Razmislite zatim o tome kako da sve to iskorisite tako da vam dom bude ujedno i funkcionalan i topao i udoban. Pomoći ćemo vam sa par predloga kako to možete da uradite. Sa ugaonim garniturama po meri drugačijih boja istaknite sve ono što obično čuvate u kutijama. Na modernim i interesantnim policama i malim ormarima na zidu vam može stajati kakvo zanimljivo posuđe, ili čak i posteljina.

Vertikalni nameštaj

Možda najvažnija stvar na koju treba da obratite pažnju kada uređujete vaš mali dom je ta da koliko koristite horizontalan nameštaj, isto toliko koristite i vertikalni. Kako to, vaše je pitanje? Logično je kada malo bolje pogledate. Jer što više koristite gornje delove soba, više vam mesta ostaje za kreativnija rešenja kada uređujete donje delove soba. U tome vam mogu pomoći visoki a uski komadi nameštaja. Sa njima dobijate puno prostora za sklanjanje viška stvari na malim površinama.

Svetle i pastelne boje

Kada uređujete vaš mali dom naš predlog je da uvek birate svetle boje. One same po sebi izgledaju modernije, a sem toga, doneće vašem domu vizuelno veću širinu. No, ipak bi na par stvari trebalo da pripazite pre nego okrečite zidove. Jarko žuta boja će vam delovati kao svetlija nijansa za vaš dnevni boravak, ali bi ipak bolje bilo da koristite pastelno sivu boju u kombinaciji sa plavom. Bela boja zidova je uvek dobra ideja, na to ne treba zaboraviti. Koristite najviše dve-tri boje, i to uvek iz iste palete. Ako se odlučite da koristite dva nijanse svetle boje, monotoniju koja može da nastane razbite jednom neznatno tamnijom nijansom. Ipak ako vam je omiljena boja neka jarka, iskoristite je na delovima nameštaja. Nemojte preterati u tome. Dom će vam tako biti previše šaren.

Bez teškog i masivnog nameštaja

Ukoliko volite velike komade nameštaja treba da znate da oni nisu dobro rešenje za uređenje vašeg malog doma. Sem toga što će vam oduzeti previše prostora, teško će te moći da ih uklopite u vaš dom. Zato je puno bolje rešenje da napravite nameštaj po meri. Tako na primer, umesto klasičnih polica napravite uske police po meri, umesto velikih ormara kupite američki plakar sa printom koji sami osmilite. Veliku fotelju zamenite manjim kaučom sa nekoliko taburea, ili više manjih fotelja.Takođe, umesto oštro sečenog nameštaja birajte onaj zaobljeni, jer on sigurno više odgovara vašem malom prostoru. Odaćemo vam još jednu tajnu. Nameštaj sa nogarama vizueno daje prostoru veću širinu. 

Ogledala

Više puta do sada smo rekli da prostorija u kojoj ima ogledalo izgeda veće. Utisak prostranosti uz pomoć ogledala se može postići na još nekoliko vrlo lakih načina. Postavljanjem jednog velikog ogledala soba će se naprosto otvoriti i izgeldati svetlije. Ako imate slobodan zid postavite nekoliko velikih ogledala jedno do drugog. Suprotnu stranu dekorišite zanimljvo, pomalo šareno, tako ćete dobiti zanimljiv i kreativan odraz u ogledalu.

Što jednostavnije uređenje

Imajte na umu da mali dom neće izgedati veće ako ga prenatrpate nameštajem. Trudite se da izbegavate prostirke i bakine miljee na nameštaju. Ukrasne figurice, makoliko vam bile drage, takođe izbegavajte. Centralni deo prostorije uvek treba da bude otvoren, jer je to još jedan od načina da vam dom vizuelno izgleda veće.

Pitajte za savet

Nikada nije sramota pitati za savet. Bez obzira o čemu se radi. Prirodno je  da će vam ukoliko niste baš profesionalni dizajner ili proizvođač nameštaja, biti potrebna pomoć. Zato smo mi tu za vas. Klikom na sajt ili posetom našeg salona možete sve dileme rešiti više nego lako. Pomoći ćemo vam da sve vaše dileme i nedoumice rešite bez po muke.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Zašto su mermerni klub stolovi najbolji izbor

Kao jedan od centralnih delova nameštaja klub sto je postao nezaobilazan u svakom dnevnom bor...

10 načina da učinite dnevnu sobu udobnijom

Zašto je važno da dnevnu sobu učinite što udobnijom za vas i vašu porodicu? U...

Saveti i trikovi kako pametno iskoristiti prostor u stanu ili kući

Poslednjih godina sve veće je interesovanje za kupovinom stambenih jedinica, što je prouzrok...