Ekskluzivni klub stolovi su deo Svetog Trojstva svakog poštenog dnevnog boravka. Pored omiljene fotelje koju budimo svako od nas ima i televizor, a treći član je dobri stari klub sto. Pomenuti stolovi će zauzeti centralno mesto sobe, na njemu će svoje mesto naći časopisi, knjige, piće i hrana, čak i društvene igre koje ćete u časovima dokolice igrati sa svojim najmilijima. Zbog toga je veoma važno posvetiti posebnu pažnju pri izboru odgovarajućeg klub stola.

Istorija klub stolova


Postoji nekoliko različitih verzija priča o tome kada su se klub stolovi pojavili na istorijskoj sceni. Mnogi će vam reči da su se takvi stolovi pojavili u kasnoj Viktorijanskoj eri na Britanskom ostrvu. Drugi će vas pak ubeđivati da su preteča klub stolova niski baštenski stolovi kakvi su bili u velikom Otomanskom carstvu. Oni treći će se kunuti u sve što imaju i nemaju da klub stolovi kakve danas poznajemo u Britaniju došli iz drevnog Japana, jer se zna da su Britanci lako prihvatali modne detalje iz tog dela sveta. Na kraju će se javiti i oni skloni modi i romantici, pa će vam ispričati da iako za vreme vladavine kralja Luja XI u Francuskoj nije bilo takvih komada nameštaja, ipak su takvi komadni stolovi baš u tom stilu pravljeni u XIX veku baš u zemlji Galskih petlova. 


Pa kako izabrati pravi ekskluzivni klub sto?


Pre nego se date u potragu baš za pravim ekskluzivnim stolom za vas, treba da se pripremite. Prvo bi bilo dobro razmisliti šta želite da vaš klub sto radi za vas, šta to nedostaje vašem dnevnom boravku. Kada na ta dva pitanja nađete odgovor, sledi sledeća odluka. Gde želite da vaš ekskluzivni klub sto stoji? U pomoć pozovite traku kojom ćete obeležiti deo boravka gde želite da postavite vaš klub sto da bi videli koliko bi mesta zauzeo, i kako utiče na ostatak nameštaja u vašem dnevnom boravku. Bitno je i da vaš klub sto odgovara i drugim karakteristikama sobe. One se mogu ogledati u bojama, obliku, materijalima ili stilu. Na izvestan način ekskluzivni klub stolovi pa i konzolni stolovi povezuju prostor. S toga je veoma bitno da odabir takvih stolova dnevni boravak učine harmoničnim i skladnim. 

Kada ste prešli prva dva koraka, postavlja se možda jedno od najvažnijih pitanja celog poduhvata. 

Kakav stil želite?


Na prvi pogled dosta teško pitanje. No nikako ne očajavajte. Postoje smernice koje vam mogu pomoći u odgovoru na ovaj izazov. Prvo treba razmisliti i sagledati kako želite da izgleda vaš ekskluzivni klub sto ili konzolni sto i da li on odgovara celokupnom stilu vašeg dnevnog boravka. Ukoliko imate tradicionalnije opremenjen boravak stakleni konzolni stolovi ili metalni klub stolovi za kafu verovatno neće odgovarati, ali je najvažniji vaš lični stil. 

Jedan od trikova koji mogu biti od pomoći je da se pažnja obrati na to da vaš ekskluzivni klub sto bude savršeno uklopljen sa dizajnom vašeg kauča. 

Konzolni stolovi za kafu mogu biti baš u raznim oblicima, dimenzijama, i od najrazličitijih materijala. Oni mogu biti napravljeni od mermera, drveta, metala, plastike, stakla ili kože, pa čak i u kombinacijama tih materijala. Oni tradicionalniji ekskluzivni klub stolovi su napravljeni od drveta, dok modernije i savremenije vrste stolova mogu biti napravljeni od kombinacija svih materijala. Unutar njih možete pronaći onakav konzolni sto ili ekskluzivni sto po meri kakav baš vama odgovara. 


Visina klub stolova i kako odrediti pravu visinu?


Kod ovog pitanja ne postoji samo jedan tačan odgovor. Doduše da stvar ne bi bila skroz izgubljena i nemoguća za rešiti, sledeće preporuke treba imati u vidu. Naravno da i ovde glavnu ulogu igraju lične potrebe i želje, kao i stil koji volite. Dugo vremena unazad najpopularniji izbori su bili niski konzolni i klub stolovi, čija visina nije prelazila 15 cm. Danas je to ipak malo drugačije. Praćenjem navika potrošača koje su u međuvremenu razvijene ukazuju na potpuno drugačije tendencije. Stolovi koji privlače pažnju kupaca dostižu visinu od 30 do 40 centimetara. 

Ono što jeste nekako važno pri izboru ekskluzivnog klub stola jeste da bude niži od sedalnog dela fotelje ili garnuture koje će ga pratiti. Možete čak napraviti test.  Kako? 

Kada sedate na omiljenu fotelju ili garnituru čašu spustite na sto. Ukoliko čašu morate da dignete u vis ka stolu, pogrešili ste visinu. Klub stolove ćete sasvim sigurno osim za dekoraciju ploče stola koristiti i za odlaganje raznih sitnica i predmeta. Baš iz tog razloga i visina klub stolova zavisi pre svega od namene koju im date. Ukoliko je jedna od vaših želja da vaš klub ili konzolni sto ima pretenac za odlaganje predmeta i sitnica,  preporuka je da njegova visina može da bude 35 centimetara.

Dužina klub ili konzolnog stola za kafu je takođe bitna. Uobičajno je da bude proporcionalno dužini garniture ili kauča koji imate. Moderni klub stolovi bi obično trebalo da budu dugački dve trećine ili tri četvrtine širine fotelje.

Idelane dimenzije klub stolova


Moderni klub stolovi kao i konzolni stolovi su napravljeni u različitim dimenzijama da bi se što bolje prilagodili  prostorima gde će provesti svoj vek. Ako je vaš dnevni boravak manji, najbolje rešenje za vas može da bude klub ili konzolni sto koji ćete izabrati po veličini vašeg dnevnog boravka. Standardne dimenzije klub stolova koje se mogu pronaći širom tržišta su: 70x70 centimetara i 80x80 centimetara, ili one veće koji se prave po merama koje su duže od metra (klub stolovi po meri). 

Ukoliko ipak imate veći dnevni boravak pred vama su dva rešenja. Možete izabrati ekskluzivni klub sto većih dimenzija, ili se ipak možete odlučiti za dva manja stola. Dva manja klub stola mogu biti pametan izbor iz nekoliko razloga. 

Kada je bolje imati dva manja klub stola?

Kada imate dve ili više garniture ili kauča, odnosno nameštaj koji omogućava veliki broj mesta za sedenje, veliki ekskluzivni klub sto vam može zvučati kao idealno rešenje. Ipak razmislite o tome da umesto jednog velikog klub stola imate par manjih, i to od onih materijala koji će odogvarati ostatku vašeg nameštaja. Tako ćete razbiti pažnju koja bi neminovno bila usmerena na veliki sto, a samim tim dopustiti oku da se slobodno kreće po celom dnevnom boravku. Sa više manjih stolova možete pomalo pustiti mašti na volju pa ih postaviti asimetrično i tako učiniti vaš dnevni boravak dodatno zanimljivim.Ekskluzivni klub stolovi sa podignutim ivicama


Ekskluzivni klub stolovi ili konzolni stolovi sa podignutim ivicama koje su po nekoliko centimetara više od površine stola, tako da pomalo podsete na poslužavnik, može biti dosta mudar izbor. Svakom se desi da nespretno prospe piće,čaj, kafu. Ukoliko imate decu, vaši mališani takav klub sto mogu koristiti kao sigurno postolje za sokove i grickalice.


Stakleni klub stolovi


Ako je vaša ideja da vaš klub ili konzolni sto ne budu u centru pažnje u dnavnom boravku, stakleni stolovi su idelano rešenje. Ako još imate lep tepih koji želite da istaknete, stakleni klub i konzolni sto je za vas. Mana koju ovakav sto nosi sa sobom je ta što ćete ipak morati češće da ga brišete. Na njemu će ostajati otisci prstiju koji su kao što se zna na staklenim površinama vidljiviji nego na nekim drugim materijalima. Takođe se može desiti da ukoliko je staklo od kog je napravljen vaš klub ili konzolni sto malo slabijeg kvaliteta vidi zelena nijansa na ivicama stola. 

S druge strane, ako je u vašim zamislima uređenja dnevnog boravka da klub sto i prostor oko njega odiše toplom i ušuškanom atmosferom, a u isto vreme vam je potreban i prostor za odlaganje sitnica, dobra ideja može da bude stavljanje korpica ili starog malog kofera u dno stola, koje bi u suprotnom izgledalo nekako prazno i previše otvoreno.

Ekskluzivni sto sa oštrim ivicama ili okrugli konzolni sto?


Dilema dostojna Hamleta. Jer oblik vašeg klub stola može potpuno da promeni estetiku, a samim tim i udobnost vašeg dnevnog boravka. 

Okrugao konzolni sto je pravi izbor za vas ukoliko imate decu, jer će imati više mesta za igru, a vi ćete biti spokojniji jer nema oštrih ivica na kojima se mogu povrediti. Takođe okrugli klub ili konzolni sto je dobar izbor ukoliko imate dosta mesta za sedenje u uzanom prostoru. 

Stolovi kojima se krajevi mogu izvlačiti i uvlačiti su dosta zanimljiv i dobar izbor, jer vam u svakodnevnim aktivnostima neće smetati. Prednost svakako može biti i kada vas poseti malo veće društvo, jer ćete onda izvući krajeve stola i tako dobiti veću površinu.


Neobični, rustični klub stolovi


Vintage ili rustični klub stolovi su veoma zanimljiv izbor pri kupovini ekskluzvinih klub stolova. Oni daju dozu neobičnosti, umetnički duh vašem dnevnom boravku. Još ako ste se opredelili da preostali deo vašeg nameštaja bude jednostavan i u neku ruku sveden, baš ovakav klub sto može da razbije monotoniju i bude centralni deo vašeg dnevnog boravka. Ipak pre nego što se odlučite za takav klub sto prvo se uverite da li je stabilan i da li su svi dodati delovi kao što je radna površina, dobro učvršćeni. Ako vam je ideja da takav klub sto bude od nekog drugačijeg, zanimljivog materijala, bilo bi dobro proveriti kakav je, “kako se ponaša” , jer to dosta pomaže pri izradi takvog klub ili konzolog stola.


Da li ekskluzivni klub stolovi mogu biti od mermera?


Osim dimenzije i oblika ne treba sa uma smesti i materijal od koga je vaš ekskluzivni klub sto ili konzolni sto napravljen. Mermer može biti pravi izbor ukoliko želite da od svog komada klub stola napravite nešto posebno. Može se iskoristiti kao gornja ploča vašeg stola napravljenog od nekog drugog materijala. 

Posebno je zanimljiv i dosta efetkan ekskluzivan klub sto napravljen od mermera koji svojim oblikom podseća na mermernu ploču. To znači da će osim gornje ploče vašeg klub stola ili konzolnog stola i bočne strane biti napravljene baš od mermera. 

Izborom ovog materijala vaš klub sto dobija posebnu notu eskluzivnosti, a ceo vaš prostor dnevnog boravka će izgledati luksuzno i nezaboravno za svakog ko provede makar malo vremena u njemu. 


Da li su ekskluzivni mermerni klub stolovi trajni?


Prirodno je da će vam se ovo pitanje naći u mislima pre odluke. I to je normalno. 

Kada kupujete ekskluzvini klub sto od mermera dobijate mnogo toga. Osim estetske lepote i posebne vrste prefinjenosti, dobijate i dugotrajnost, jer su prirodni materijali, kao što je poznato svima, jako izdržljivi. Ulaganje u kavlitet se uvek na kraju isplati. Mermer je večni klasik, izuzetno jak i trajan materijal. Kao takav je otporan na hemijske i mehaničke uticaje. Ekskluzivni mermerni klub sto neće promeniti oblik niti će se deformisati, naprotiv, ostaće onakav kako ste ga otpakovali prvog dana kada ste ga doneli u vaš dom. 

Ako se dvoumite, činjenica da luksuzni objekti bilo komercijalni ili stambeni često svoj prostor opremanju ekskluzivnim mermernim stolovima, govori u prilog da je odluka o takvom stolu ispravna.


Unikatni klub stolovi


Ako su vaše misli i ideje da vaš dom bude poseban, da vaš dnevni boravak bude jedinstven, da se izdvoji od svih ostalih u kojima ste bili tako što će biti potpuno drugačiji, naš sajt vam može dati ideje kako to da realizujete.
Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Moderni kamini - Element koji će uvek biti u trendu

Da li i vi pripadate grupi ljudi koji smatraju da kamini više nisu u trendu i da se mogu post...

Kako urediti dom po feng šuiu

Potraga za unutrašnjim mirom i srećom je borba koju svaki čovek vodi sam sa sobom. Onaj ko ...

Kako da trpezarija dobije luksuzan izgled zamenom jednog elementa

Vekovima unazad potreba za porodičnim okupljanjima bila je velika. Koliko god da se način zivota m...