U članku "kompletan vodič za renoviranje i adaptaciju životnog prostora":


Kompletan vodič za renoviranje i adaptaciju životnog prostora


Ukoliko ste u fazi bavljenja svojim životnim prostorom, bilo da je u pitanju useljavanje u novi stan (bio on u starogradnji ili je tek u izgradnji) ili potpuna/parcijalna renovacija postojećeg doma, znači da ste na dobrom mestu u životu. To su odlične vesti. Spremate se za novi početak, lepši, bolji, kvalitetniji.

Kada govorimo o domu, najpre nas savladava topla i nežna emocija, a tek nakon nje vizualne konture prostora.

Stvaranje vlastitog doma, u kome nastaju najlepše uspomene, jedna je od najvažnih stavki u životu svakog od nas.

Međutim, nije retkost da u ovom periodu, ruku pod ruku sa lepim i izazovnim izborima, stigne i glavobolja, nervoza, nesigurnost odakle krenuti, šta odabrati, koga angažovati... Otvara se mnoštvo pitanja, puno je stvari i segmenata sa kojima nemate baš nikakvo iskustvo.

Ako je ovo vaša trenutna pozicija, ostanite sa nama.

U nastavku sledi vodič za kompletno opremanje/adaptaciju životnog prostora, u kome smo sumirali sve one suštinski važne stvari, sa kojima smo se susretali kroz praksu bavljenja ovim složenim procesom.


Početak planiranja : Definisanje potreba i ciljeva


Korak koji sledi pre samog planiranja prostora jeste dobro promišljanje o potrebama vaše porodice. Na osnovu njih shvatićete koje to funkcije vaš prostor treba da ispuni. Upravo ste svi Vi oni koji najbolje poznaju ritam i puls sopstvene svakodnevice.


Šta su vaši prioriteti?


Razgovarajte sa svojim ukućanima dugo i detaljno. Popišite šta je ono što Vam smeta, a bez čega nikako ne biste mogli da funkcionišete. Stavljajte sve to na papir i promislite dobro.

Ovo je ključan korak i sami ćete sebi biti zahvalni ako ga dobro proradite.


Važna pitanja


Šta očekujete od svog stambenog prostora?  Želite jednu sobu ili dve odvojene prostorije za svoju decu? Trpezarijski prostor kao deo kuhinje ili pak odvojen od nje, a u sklopu dnevne sobe? Puno prostora za odlaganje, prostrana ili mala moderna kuhinja? Sa ili bez radnog prostora?

U većini slučajeva, sama će osnova stana (kuće) biti ta koja će diktirati i odrediti raspored prostorija, ali mnogo toga može biti stvar vaše odluke. Neka vas vodi misija da maksimalno neutrališete sve nedostatke. Neke možete sakriti, neke možete pretvoriti u prednosti. Isto tako pokušajte da istaknete najbolje. Oduševljavaju vas moderne dnevne sobe koja se kupaju u svetlu? Učinite i vašu apsolutnom zvezdom prostora.

Šta najviše odgovara vašem životnom stilu? Mnogo prostora za zabavu u dnevnoj sobi, za večeri uz filmove, društvene igre i prijatelje? Veliki trpezarijski sto ili obedovanje sa nogu, za šankom? Tuš kabina ili kada, koju možete napuniti nakon naporne radne nedelje? Jedno od osnovnih pitanja na koje je, na samom početku, važno dati odgovor - Da li želite otvorenost prostora ili više manjih, intimnih jedinica?

Da li želite enterijer u kome ćete uživati više godina ili ste skloniji čestim promenama? Ovo će u velikoj meri uticati na izbor materijala i komada nameštaja.

Da li biste radije žrtvovali estetiku naspram funkcionalnosti ili je obrnuto?

Drugi korak : Prenesite prostorni plan na papir


Kada ste razmislili o potrebama i na osnovu njih definisali funkcije prostora, pređite na konkretno planiranje i iscrtavanje. Ovo možete da radite sami, ukoliko smatrate da ste dovoljno vešti.

Međutim, ukoliko imate mogućnosti, savetujemo Vam angažovanje arhitekte ili dizajnera enterijera. Nemojte potcenjivati sve tajne zanata kojima barataju. Imaju znanje i iskustvo koje odlično rešava prostorna ograničenja i vešto povećava male prostore.

Ako se ipak opredelite da kroz ovu avanturu idete sami, iscrtajte osnovu svog životnog prostora, kako biste što jasnije stekli utisak koliki je odnos prostorije i komada nameštaja koji planirate.


Vodite računa o dimenzijama nameštaja


Kada birate nameštaj, jako je važno da obratite pažnju na dimenzije krupnih komada koje planirate-  sofa, trpezarijski sto, klub sto, fotelja i drugih bitnih elemenata.

Ukoliko uzmete preglomazne komade dolazi do frustracije i nezadovoljstva. Da ne pominjemo da nekada, zbog nedovoljno razmišljanja, dolazimo u situaciju da neke komade uopšte ne možemo da unesemo u stan.

S' toga je iscrtavanje i analiziranje dimenzija posebno važan deo kada je u pitanju useljavanje tj. adaptacija životnog prostora.

Preporuka je da, ukoliko nemate sasvim jasnu viziju, za početak kupite osnovne delove nameštaja i prostor nadograđujete vremenom.

Svrha ove faze jeste funkcionalno zoniranje unutar životog prostora, finalno definisanje prostorija, njihov raspored.

To je preduslov za dalje planiranje. Na osnovu toga ćemo planirati instalacije, osvetljenje, definisati obradu podova, zidova, paletu boja i materijala...

Planiranje novog životnog prostora je složen proces, u kome se sve faze prepliću i međusobno uslovljavaju. Potrebno je da promislimo o svojim odlukama više puta, jer naknadni zaključci mogu da nas koštaju para, vremena i nerava.


Stil uređenja enterijera, definisanje boja i materijala.


Iako se vizija prostora razvija vremenom, nadograđuje i obogaćuje kroz život u njemu, dobro je imati osnovnu ideju o stilu, paleti boja i izabranim materijalima.

Izbor osnovnog stila uređenja. Nemojte strahovati da će Vas definisanje stila organičiti i usloviti. Daće Vam okvir u kome ćete lakše delati i donositi odluke. Klasičan, moderan, boho, skandinavski?

Prilično je važno da prepoznamo šta je ono što nam je najbliže i najlepše. A pravila su tu da se razbijaju.

Kakva je atmosfera koju želite da stvorite u svom domu? Razmislite o svakoj od prostorija posebno, kao i o kompletnom prostoru. Da li želite kuhinju koja će biti srce doma, ispunjena osećajem topline? Ili Vam je ipak bitniji red, čistoća, smirenost?

Paleta boja. Koje će osnovne boje i njihovi tonovi dominirati prostorom? Kada razmišljate o tom pitanju proanalizirajte osvetljenost i orjentaciju svog doma. Ukoliko su u pitanju osvetljeni zidovi tonirajte ih svetlije, a zidove u senkama tamnije. Ako su neke od prostorija okrenute ka severu, bojite ih u toplije tonove, a za južnu orjentaciju koristite hladnije. Zidovima do kojih ne dopire dnevna svetlost oker boja može dati neophodnu toplinu.  

Dobra preporuka je da odaberete jedan ili dva osnovna tona, na koje će se nadovezivati ostale boje. Ovakvim pristupom izbegavate rizik šarenila i nesklada. Ukoliko ste u mogućnosti nabavite ton kartu proizvođača čijim proizvodima planirate da bojite prostor.

Kada ton kartu prislonite uz svoje zidove videćete kako se određeni tonovi ponašaju pod svetlom i imaćete jasniju viziju. Osvetljenost i veličina prostorije značajno utiču na ponašanje određene boje ili tona i utiska koji će stvoriti.

U ovoj fazi listajte časopise i portale i poslušajte sebe. Krenite za onom kombinacijom koja Vam se najviše sviđa, ali je promislite u svom prostoru i prilagodite ako je potrebno.

Odabir materijala i tekstura. Teksture i materijali jednako doprinose prostoru, koliko i boje. Možemo ih podeliti na tople (drvo, opeka, keramika, terakota, vuna, pliš, kašmir...) i hladne (metal, kamen, mermer).. Prirodni materijali su izbor broj jedan kada su trendovi u uređenju enterijera u pitanju. 

Kada udružite uzorke materijala sa paletom boja dobićete okvirnu viziju prostora. U ovoj fazi možete (sami ili uz pomoć arhitekte/dizajnera enterijera) izraditi kolaž pomoću koga ćete lakše osetiti prostor (takozvani moodboard).


Planiranje budžeta za uređenje/adaptaciju stambenog prostora


Nakon što ste dobro proanalizirali trenutno stanje, svoje želje, mogućnosti, očekivanja od prostora, potrebno je preći na jednu manje zanimljivu stavku.

U pitanju je planiranje budžeta. Ovo je izuzetno važan korak.

Najpre napravite spisak svih grubljih radova. Troškovi uređenja i adaptacije stana obićno uključuju sledeće stavke:

 • Rušenje i demontaža sa uklanjanjem šuta
 • Zidarski radovi
 • Tesarski radovi
 • Betonski radovi (sa armiračkim pozicijama)
 • Radovi na elektro instalacijama (pozicije jake i slabe struje)
 • Radovi na instalacijama vodovoda i kanalizacije
 • Radovi na termotehničkim instalacijama
 • Suvomontažni radovi (izrada gipsanih zidova i plafona)
 • Radovi na hidro i termoizolaciji
 • Keramičarski radovi
 • Parketarski radovi
 • Bravarski radovi
 • Stolarski radovi
 • Molerski radovi

Ukoliko planirate neke neuobičajene radove, svakako stavite i njih na popis.

Nakon planiranja i izrade budžeta za ovu vrstu radova popišite planirani nameštaj, sanitarije, kuhinjsku tehniku, osvetljenje,  dekoraciju... To su sve stavke koje treba uzeti u obzir. Bolje je u startu imati jasnu finansijsku konstrukciju, nego puštati da se stvari razvijaju spontano i bez plana. Ovo Vas možete dovesti u situaciju da na pola procesa ostanete bez sredstava.


Na korak od početka realizacije...


Kada ste zaokružili svoju viziju i isplanirali budžet, vreme je da krenete u realizaciju.

Ukoliko ste u mogućnosti nađite izvođača radova od poverenja, nekoga ko koordiniše sve faze.

S' obzirom na to da nemate iskustva, možda ne budete bili dovoljno ažurni. Važno je najpre uraditi instalacije, pa onda suvomontažne radove. Bitno je da majstor koji postavlja gipsane zidove i plafone ostavi rupe za izvode instalacija, na koje će se na kraju procesa postaviti fina galanterija.

Bitno je da pod u kupatilu ima adekvatnu nivelaciju koja ide ka slivniku i da se parket hobluje na kraju, kako ga molerski radovi ne bi upropastili.

Sve su ovo znanja i veštine koje se stiču kroz godine iskustva, prakse, dobrih i loših izbora. Ne  potcenjujte svog izvođača. On će znati da sinhronizuje stvari i verovatno je da ima mrežu proverenih i kvalitetnih majstora.

Ukoliko je moguće sklopite predugovor, definišite rokove i takozvane "penale" ukoliko se rokovi ne budu poštovali.

Takođe, insistirajte na kvalitetu i ponavljanju radova, za koje će troškove snositi izvođač (i za materijal i za utrošeno vreme- npr. ukoliko keramika u kupatilu nije izvedena kako je dogovoreno).

Još jedan iskustveni savet. Definišite sa majstorima da li imate obavezu da im obezbeđujete piće i obrok, kako ne bi došlo do situacija "Nismo se razumeli".

Ukoliko ipak odlučite da kroz ovu avanturu idete sami, donosimo Vam uobičajen popis redosleda radova:

 • Rušenje i demontaža postojećih zidova, podova, stolarije, keramike, sanitarija, galanterije ... (Svega onoga što više ne želimo u prostoru) - Korak koji važi u slučaju adaptacije / renoviranja postojećeg prostora
 • Odvoz svog šuta i nepotrebnog materijala na deponiju
 • Formiranje i zidanje novih zidova - U zavisnosti od odabranog materijala i obima radova, sa ovom fazom mogu doći i tesarski i armirano-betonski radovi - ukoliko se radi o komplikovanijim pozicijama, posebno onim koje setiču konstruktivnih/nosećih zidova
 • Postavljanje nove stolarije - prozora i spoljašnjih vrata
 • Krpljenje "rupa"  oko novopostavljene stolarije
 • Obnavljanje postojećih / uvođenje novih instalacija (instalacije struje, vodovoda, kanalizacije, termotehnike)
 • Zatvaranje rupa u zidovima nakon vođenja novih instalacija
 • Formiranje spuštenih plafona
 • Izrada nivelirajućeg sloja pre postavljanja podova
 • Postavljanje podova
 • Postavljanje unutrašnjih vrata - novih ili obnovljenih
 • Molerski radovi - ravnanje zidova, bandažiranje ispucalih delova (pomoću bandaž traka ili upotrebom tehnologije "lepak+mrežica"), gletovanje
 • Krečenje zidova
 • Montiranje galanterije - utičnice, prekidači, maske za zvučnike, postavljanje revizionih otvora
 • Montiranje rasvete
 • Hoblovanje i lakiranje parketa
 • Montaža kuhinje i nameštaja po meri
 • Unošenje komadnog nameštaja i dekora

Postoji još mnogo pozicija o kojima treba razmišljati, a koje u ovom spisku nisu navedene. Neke od njih su lepljenje tapeta, postavljanje dekorativnih lajsni na zidove i podove, instaliranje kamina, oblaganje zidova drvenim ili mermernim oblogama...

Da ne govorimo o kupatilu koje je složenija pozicija. O tome će biti reči u nastavku.

U svakom slučaju, projektovanje i uređenje ili adaptacija enterijera predstavlja složen proces. Trudimo se da Vam ga maksimalno približimo, ali je jasno  da postoje specifičnosti i novine. Dobro se raspitajte o svakoj od njih. Da li dolazi pre ili kasnije. Sinhronizacija i organizacija je sve u procesu realizacije.


I konačno.. Početak


Rušenje postojećeg/Zidanje novog


Nakon što ste uradili prve korake, proanalizirali potrebe i definisali funkcije koje očekujete da prostor ispuni, treba proveriti da li rušenjem postojećih i formiranjem novih zidova možemo postići bolju prostornu organizaciju, onu koja više odgovara našim potrebama.

Ukoliko se radi o novogradnji, sa izvođačem radova je moguće dogovoriti odstupanje od plana i drugačiji raspored pregradnih zidova.

Ako ulazite u prostor koji je već sagrađen, najbolje je ovo uraditi na samom početku adaptacije/renoviranja.

Preporučujemo Vam da se uvek pre rušenja posavetujete sa građevinskim inženjerom, koji razume statiku. Ne želimo ni da razmišljamo o tome šta se može desiti ako se ruši neki od konstruktivnih/nosećih zidova. U ovoj fazi budite posebno obazrivi.

Kao što smo napomenuli, najbolje je da ovo prethodi svemu ostalom.

Iako Vam rušenje zidova može delovati kao razlog za glavobolju, zapravo je u pitanju faza koja se završava brzo i lako. Najverovatniji je scenario da će radovi biti gotovi za jedan do dva dana.

Nakon rušenja, ostaće puno šuta, koji je potrebno utovariti u kolica i odneti na deponiju.

Obavezno definišite sa svojim majstorima da je i odvoz šuta njihova obaveza. Ne želite da se nađete u stanu koji je pun haosa i prašine.


Još malo rušenja...


U ovoj fazi možete odstraniti i sve ono sa čime biste voleli da se oprostite. U nekim stanovima još uvek postoji lamperija. Možda je došlo i vreme za uklanjanje starih vrata i prozora, kojima će mesto ustupiti oni koji su novijeg veka, savremenije tehnologije, modernijeg dizajna. Sve što je nepotrebno i što predstavlja višak može otići iz vašeg doma sa istom onom gomilom šuta.

Ovde mislimo i na keramičke pločice, stari laminat, sanitarije, slavine, galanteriju.. Komade nameštaja, detalje, sitnice.

Dobro je da ovu fazu posmatramo kao pripremnu, u kojoj ćemo iz prostora izbaciti sve ono što nam više ne služi i napraviti mesto za novo.


Zidanje novih zidova


Kada su nepotrebni zidovi porušeni i prostor očišćen, vreme je za formiranje novih.

Na našim prostorima je najčešća izrada novih zidova od gips-karton ploča, a neretka je i upotreba siporeksa. Za  koju god od ovih varijanti da se odlučite, znajte da je njihovo postavljanje brzo i lako. Uz to, ovo su zaista prilično ekonomična rešenja.

Možete se odlučiti i za neku drugu varijantu, poput zidanja zidova od bloka. Bitno je, u ovom slučaju, naći dobrog i iskusnog zidara.

U svakom od ovih slučajeva, budite sigurni da majstori koriste lasere i aparaturu za razmeravanje. Kontrolišite da li su zidovi pravi. I u vertikalnom i u horizontalnom smislu.

Ukoliko na dnevnom redu imate neku složeniju poziciju, poput otvaranje otvora u konstruktivnom zidu, vrlo je moguće da će Vam biti potrebni tesar i armirač.

Kao što smo napomenuli, za ovakve zahvate, obavezno konsultujte stručnjake.


Spoljašnja stolarija


Ukoliko je u pitanju adaptiranje postojećeg prostora, vrlo verovatno će zajedno sa demontažom starog otići i postojeća stolarija. Često ćete čuti komentare da stari prozori ne dihtuju dobro, a ovo uzrokuje gubitke toplote i povećava troškove dogrevanja.

Na tržištu je puno opcija, koje se razlikuju po dizajnu, bojama, kvalitetu, ceni.

Na našem tržištu se ljudi najčešće opredeljuju za PVC stolariju, a odlična i malo skuplja je Alu stolarija. Dostupna je i varijanta drvo- aluminijum.

Istražite ponudu i odlučite šta je najbolji izbor za Vas.

Kada govorimo o estetici, preporuka je da se sva vrata uzmu kod jednog proizvođača, kako bi se postigla usklađenost prostora.

Ukoliko volite da igrate na sigurno, preporučuje se usklađivanje boja, materijala sa stilom vrata i prozora. Sa druge strane, vrata mogu biti idealan element koji će prostoru dati akcenat nekom neuobičajenom bojom.

Mogu biti element koji će nositi pečat.

Izgled vrata se može razigrati upotrebom kvaka zanimljivih oblika i materijala.

Ukoliko stvarate prostor u kome su zidovi obloženi drvetom, dekorativnim kamenom ili ciglom, nemojte koristiti PVC vrata, već se opredelite za drvena ili staklena.

Ukoliko su zatečena vrata u solidnom stanju, uvek postoji mogućnost da ih osvežite farbanjem.


Instalacije


Jako bitna faza adaptiranja ili formiranja novog prostora jeste adekvatno postavljanje instalacija. Nije pogrešno reći da je ovo čak i najbitnija stavka. Ukoliko se instalacije postave adekvatno i kvalitetno, prostor će funkcionisati bez problema, a život će u njemu biti lagodan i udoban.

Nisu vidljive golim okom, ali su krvotok svakog doma.

Kako bismo ih adekvatno isplanirali, vraćamo se na neophodnost poznavanja potreba i organizaciju prostora. Mnogo je lakše ukoliko, na primer, znamo broj utičnica koje su nam potrebne, kao i njihovu poziciju.

Setite se koliko Vas samo iritira kada morate da izvučete fiksni telefon iz struje, kako biste napravili mesto za neki drugi uređaj. I kako Vam baš ništa ne znači ona utičnica koja se nalazi iza kreveta.

Sve su ovo svakodnevne situacije koje proizilaze iz nedovoljno pažljivog planiranja.

Savetujemo Vam da se i ovde obratite stručnjacima. Ili bar posvetite dovoljno sopstvene pažnje ovoj fazi.

Kada govorimo o instalacijama, razmišljajte o:

 • Struji
 • Vodi
 • Kanalizaciji
 • Instalacijama grejanja i klimatizacije

Jako je bitno napraviti plan razvoda instalacija, što se ne može raditi bez prethodne ideje o rasporedu nameštaja i tehnike.

Kada imate osnovu sa dispozicijom nameštaja napravite precizan ili bar okviran plan rasvete, prekidača, utičnica.

Ukoliko imate kućnu kancelariju, u kojoj će se naći kompjuter, skener, štampač - bitno je obezbediti dovoljno utičnica. Isto važi i za TV policu u dnevnoj sobi.


Šta je sa kuhinjom?


Koliko aparata kojima je potrebna struja planirate na radnom pultu?


Kada su kuhinje u pitanju, treba razmotriti pažljivo i instalacije vodovoda i kanalizacije. Njihove su pozicije izuzetno važne, jer sudopera i mašina za sudove moraju da imaju priključak za vodu i izvod za kanalizaciju.

Prilikom planiranja instalacija u kuhinji, obratite pažnju i na poziciju ventilacionog kanala, na koji je važno povezati aspirator, ukoliko prostorija nema mogućnost prirodnog provetravanja.


Slično je i sa kupatilom


Instalacija vodovoda i kanalizacije se mora rešiti promišljeno i ispravno. Gotovo svi elementi zahtevaju dovod vruće i hladne vode, kao i priključak na kanalizaciju. Kada /tuš kabina, lavabo, bide, wc šolja...

Mašina za pranje i sušenje veša.

Pre rasporeda elemenata budite sigurni da su instalacije pravilno isprojektovane i raspoređene.

Bitno je izvesti sve instalacije pre postavljanja pločica.

Za kupatila obavezno odaberite utičnice sa zaštitom. Novina na tržištu jeste i rasveta za IP zaštitom za kupatila koja nemaju prirodnu ventilaciju.

Dobro istražite ponudu i uzmite za sebe ono što Vam odgovara.

O instalacijama se može pričati mnogo, ali je suština da imate plan.

Zakrpite rupe


Kada budete finiširali fazu rušenja, ugradnje nove stolarije i razvoda instalacija, doći će vreme za popunjavanje rupa koje su nastale u ovim procesima. Sve ono što je dotakao hilti, biće predmet rada za vredne ruke majstora. Ovde posebno mislimo na prostor oko prozora i vrata i rupe nastale duž zidova pri postavljanju novih instalacija.


Formiranje spuštenih plafona


Spušteni plafoni su idealni ukoliko je potrebno maskirati instalacije. U tom slučaju obavezno je ostavljanje revizionih otvora, kako bi im se, zbog eventualnih kvarova, moglo pristupiti.

Ukoliko imamo posla sa krivim plafonom (ili zidovima) moguće je i lepljenje gips-kartonskih tabli na površinu, kako bismo je izravnali.

Ipak, spušteni plafoni od gips- kartonskih tabli najčešće se koriste u dekorativne svrhe, jer adekvatnim projektovanjem mogu obezbediti izuzetne efekte, kada je u pitanju ambijentalno osvetljenje (takozvani skrivači).

Lako i brzo se montiraju. Kao i kod zidova, budite sigurni da majstor koristi aparaturu za razmeravanje, kako bi se obezbedila horizontalna i vertikalna ispravnost. Bitno je da ova faza dođe nakon postavljanja instalacija, kako bi se svi kablovi za rasvetu mogli provući kroz plafon.


Postavljanje podova


S' obzirom na to da je tržište bogato mnoštvom različitih opcija, jasno Vam je da je priča o podovima izuzetno široka i puna detalja pa su tako moderni podovi nešto što često možemo videti u većini bolje opremljenih domova.

Preporučili smo Vam, na početku, da sebi date odgovor na pitanje da li više volite trajni kvalitet ili česte promene.

U skladu sa ovim birajte i oblogu za pod. Kvalitetan parket, oblaganje mermerom ili laminat koji ćete ukloniti i zameniti nakon par godina?

Često je pre izrade bilo kog poda bitno uraditi ravnajući sloj. Ovo je pripremna faza. Takođe, ukoliko planirate podno grejanje, važno je pronaći stručnjake i sprovesti ga na vreme.

U kupatilu obratite pažnju na nivelaciju poda. Od izuzetnog je značaja da padovi budu urađeni tako da vode ka slivniku. Ovaj pad se postiže cementnim  estrihom, na koji se zatim lepe pločice.

U kupatilu imate i mogućnost lepljenja nove keramike preko postojeće.

Međutim, ovo će rezultirati potrebom da na ulaz kupatila stavite malo viši prag.

Ukoliko u jednom otvorenom prostoru pod tretirate sa dve različite obloge, obavezno koristite lajsne na liniji njihovog povezivanja.

Lajsne su obavezne i na linijama gde se pod spaja sa zidovima, bez obzira na to da li se radi o parketu, laminatu, mermeru ili keramici.

Izuzetno popularne i lepe jesu visoke lajsne.
Postavljanje unutrašnjih vrata


Nakon što postavite podove vreme je za montiranje unutrašnjih vrata. Bitno je nabatiri vrata adekvatne visine i širine. Ukoliko su malo niža ili uža, prostor je moguće popuniti pur-penom. Nevolja nastaje ako su viša ili šira od predviđenog otvora.

Zato poštujte pravilo - tri puta meri, a jednom seci.

Birajte vrata u skladu sa stilom uređenja, birajte ih tako da budu međusobno usklađena. Na tržištu možete pronaći vrata koja obezbeđuju dodatnu zvučnu izolaciju.

Opcija koja Vam je uvek na raspolaganju jeste i obnova postojećih unutrašnjih vrata farbanjem.

U starogradnjama su izuzetno interesantna vrata koja su izrađena od kombinacije stakla i drveta. Bilo bi šteta odreći ih se.


Molerski radovi


Molerski radovi su složen i bitan zadatak, ali i trenutak koji nas približava ostvarenju konačnog cilja. U ovoj fazi je moguće popraviti loše zidove u starim stanovima.

Eventualne pukotine i neravnine se mogu rešiti bandažiranjem i gletovanjem.

Ukoliko imamo dobrog majstora rezultat može biti izvanredan, a prostor neprepoznatljiv.

Nakon ovih radova sledi krečenje u odabranu boju.

Osim krečenja postoji još čitav niz opcija za obradu zidova.

Tapete su se na velika vrata vratile u modu. Mogu akcentovati čitav zid ili se naći na nekom njegovom delu, kombinovane sa bojenim zidom.

Izuzetno su popularne i gipsane lajsne, koje se brzo i lako aplikuju na zid.

Kompleksniji, ali posebno efektni zahvati jesu oblaganje zidova mermerom ili drvenim dekorima.


Montiranje galanterije i rasvete


Nakon što ste svim ovim radovima napravili osnovu budućeg prostora, sve dobro provetrite i očistite od prašine. Vreme je da se krene sa finijim radovima.

U ovoj fazi se montira galanterija - Utičnice, prekidači, rasveta...


Montiranje nameštaja po meri


Pre nego što krenete sa montiranjem nameštaja po meri budite sigurni da ste završili sa svim radovima koji se tiču podova. Ovde prvenstveno mislimo na hoblovanje i lakiranje parketa.

Ormari, komode, vitrine, stolovi sa fiokama, čitave kuhinje i elementi za kupatilo... Sve su ovo delovi nameštaja koje je moguće izraditi od pločastih materijala. po meri koja odgovara baš našem domu.

Nameštaj po meri se može izrađivati od čitavog spektra materijala, ali su na našem tržištu najzastupljeniji medijapan i iverica.

Najveća prednost materijala jeste njegova pristupačna cena i ogroman broj dekora u kojima dolazi. Ovi dekori su potpuno verni drvetu, metalima i kamenu.

Medijapan je, pak, skuplji, ali svaki dizajner će istaknuti njegove prednosti. Zbog bojenja je mnogo lakše postići tačno određenu nijansu, ima spojeve koji su potpuno nevidljivi, frontovi se mnogo lakše oblikuju...

U izradi nameštaja po meri se, takođe, u veliko meri koriste i staklo i ogledala.


Unošenje gotovog, komadnog nameštaja


Jedna od poslednjih faza jeste unos gotovog, komadnog nameštaja u prostor.

Preporuka je da se, prilikom odabira, vodite stilom koji ste odabrali kao vodilju i da ostanete u okviru definisane palete boja. Mnogo je sigurnije akcente unositi kroz dekoraciju i detalje.

Kao što smo, na samom početku napomenuli, obavezno se pozabavite analizom dimenzija. Bitno je da dimenzije nameštaja budu u saglasju sa dimenzijama čitave prostorije. U suprotnom može izgledati preglomazno, ali i malo i neprimetno.

Izbegavajte kupovinu potpuno tipskog, uniformisanog nameštaja, uz koji će Vaš dom izgledati poput salona nameštaja. Ohrabrite se i budite lični.


Finale... Dekoracija


Kako bi jedan prostor postao zaokružena celina važno je da nosi lični pečat i oslikava ljude koji u njemu žive. Iz tog razloga, poslednja stavka u adaptaciji životnog prostora i trešnja na vrhu jeste dekoracija.

Tek nakon njenog postavljanja možemo reći da je stan završen. Ne žurite i ne forsirajte ovu fazu.

Bitno je da, na početku, postavite osnovu, koju ćete nadograđivati vremenom.


I jedan savet za kraj.


Ukoliko odlučite da krenete u opremanje / adaptaciju enterijera, bez obzira na to da li je u pitanju stara zgrada ili novogradnja, imajte na umu da je mnogo isplativije odmah napraviti što je moguće više koraka, nego razlagati proces na "korak po korak".

Ostavljanje nekog dela posla za kasnije, za neke bolje dane, povlači sa sobom brojne tehničke i logističke probleme.

Želimo Vam puno sreće na ovom putovanju!
Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Kako urediti dom po feng šuiu

Potraga za unutrašnjim mirom i srećom je borba koju svaki čovek vodi sam sa sobom. Onaj ko ...

Paneli za oblaganje zidova - Inovativno rešenje za vaše zidove

Kada planiramo kompletno renoviranje soba, prvo naravno krećemo od zidova. Ako ste osmislili već k...

Konzolni (pomoćni) stolovi - elegantan i moderan dodatak vašem domu

Ukoliko ste u potrazi za dekorativnim nameštajem kojim želite da upotpunite prazan prostor a...