Renoviranje vašeg doma je u toku, i na red je došla trpezarija. Ukoliko ste osoba koja daje veliki značaj trpezariji kao veoma važnom delu doma u kome se okuplja porodica, i želite da uložite trud i maštu da je uredite moderno i elegantrno, ovaj tekst je namenjen vama. 

Trpezarija je prostorija, ili kutak, u kojoj provodimo lepe trenutke sa svojom porodicom, okupljeni oko jednog stola. Trpezarijski sto sa stolicama čini centralni deo svake trpezarije i za njim svakog dana ručate sa ukućanima, a često je i mesto za sva važna okupljanja i slavlja.

Ovim tekstom želimo da vam pomognemo oko renoviranja i uređivanja vaše trpezarije, u nastavku pročitajte naše ideje, savete i smernice na koje stvari trebate obratiti najviše pažnju.

Tipovi trpezarija: jedna prostorija, u sklopu kuhinje ili open space koncept

Kada kažemo trpezarija, uglavnom se misli na trpezarijski sto sa stolicama koji se može nalaziti u zasebnoj prostoriji ili u sklopu neke prostorije, zavisi koliko je velika kuća ili stan i kakav je koncept osmišljen.

Trpezarija kao zasebna prostorija je deo prošlosti, i danas ih možemo videti samo u velikim i starim kućama koje su pravljene po zastarelim trendovima i planovima izrade. Uglavnom su ostale kao prostorije u kojima se prave proslave, ali retko služe za svakodnevno porodično obedovanje. U takvim trpezarijama veće su mogućnosti za dodatno uređivanje, pored stola sa stolicama, možete stilski odabrati dodatne komode i police koje će upotpuniti prostoriju, a ujedno i biti praktične za odlaganje pribora, pića, itd. 

Vrlo često možemo naići na domove u kojima je trpezarija u sklopu kuhinje. U zavisnosti od veličine same prostorije i prostora u kome se sto sa stolicama nalazi, možemo planirati i organizovati kuhinjske i trpezarijske elemente.

Potpuno nov trend i moderan način uređivanja domova je takozvani “open space concept”, koji žargonski rečeno “čisti” sve zidove i pravi jednu veliku prostoriju u kojoj su smeštene tri prostorije: kuhinja, trpezarija i dnevni boravak. Nastao sa trendom kupovine manjih stanova, zbog sve većih cena kvadrata, u kojima nema dovoljno prostora za svaku zasebnu prostoriju. Dodatna prednost ovog koncepta je što u svakom trenutku dok kuvate možete imati svoju decu na oku, a takođe dok kuvate možete komunicirati sa gostima ukoliko se desi da vas posete u toku spremanja ručka.

Uklapanje trpezarijskog stola i stolica

S obzirom da trpezarijski sto sa stolicama zauzima centralno, često i jedino, mesto u trpezariji najveću pažnju posvetićemo izboru trpezarijskog stola i uklapanju sa stolicama. Krenućemo sa odabirom trpezarijskog stola.

Trpezarijski stolovi se mogu izraditi od mnogo različitih materijala, najzastupljeniji su drveni stolovi koje možemo videti u 80% domova, ali ukoliko želite da se vaša trpezarija razlikuje i dobije jedan nov pečat i dozu elegancije, savetujemo da kupite sto od nekog prirodnog kamena. Nekada je prirodni kamen bio jako skup i nameštaj od takvog materijala mogle su priuštiti samo imućne porodice. Danas je situacija drugačija, sve veća je ponuda i firme koje se bave izradom nameštaja od prirodnog kamena, pa su cene pristupačnije široj populaciji.

Najpopularniji i najtraženiji materijali od prirodnog kamena su mermer i granit, i naš savet je da izaberete jedan od ova dva materijala i poručite izradu trpezarijskog stola po meri. Izradom stola po meri možete maksimalno iskoristiti prostor i imate svu slobodu i mogućnosti za dizajniranje enterijera.

Kada izaberete model i dizajn trpezarijskog stola od mermera ili granita, sledi kupovina stolica. Najstariji princip je kupovina u kompletu sto sa stolicama, odnosno iste boje i dezena. Ukoliko želite staromodni način opremanja to je u redu. Ali, ukoliko želite moderniji i opušteniji princip onda možete pustiti malo maštu i kombinovati. Postoje dva načina: kombinacija dva dizajna stolica ili više različitih dizajna. Naravno, pri izboru različitih modela stolica koje nisu u kompletu sa stolom, trebate voditi računa da odgovaraju stilu kojim dizajnirate prostoriju i imaju dodirnih tačaka sa stolom.

Kako da dodatno oplemenite trpezariju?

Ukoliko vam se trpezarijski sto nalazi u zasebnoj prostoriji ili u sklopu kuhinje, razmislite o krečenje zidova u sivu boju, koja je trenutno pravi hit. Ona je jednostavna i šik, ne opterećuje oko poput drugih jarkih boja. Ona ne zahteva pažnju, dok u isto vreme izražava svoje prisustvo, a svakoj prostoriji u kojoj je korišćena pruža sjajni i harmonični izgled. Ona je savršena opcija ako je opušteni izgled nešto čemu težite.

Kako bi dodatno oplemenili prostoriju i dali joj dodatnu dozu elegancije, savetujemo da izaberete neki lep model lustera u kombinaciji metala i stakla. Takav model lustera savršeno će se uklopiti sa trpezarijskim stolom izrađenim od mermera sa metalnim stalkom.

Uz sve navedeno, u zavisnosti od dizajna enterijera i veličine prostora dodatnim komadnim nameštajem možete dodatno opremiti prostoriju.

Izrada trpezarijskih stolova po meri

Nadamo se da smo uspeli da vam damo ideju i želju da sledeći vaš trpezarijski sto bude rađen po meri od mermera ili granita, i koji će svakom ko uđe u prostoriju izazvati WOW efekat.

Za više informacija i dodatih pitanja možete nas posetiti u salonu na Novom Beogradu ili kontaktirati naše stručno osoblje putem telefona ili kontakt forme.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

10 načina da učinite dnevnu sobu udobnijom

Zašto je važno da dnevnu sobu učinite što udobnijom za vas i vašu porodicu? U...

Kubus lampe - Izaberite rasvetu od prirodnih materijala

U današnjem uređivanju enterijera dobro osmišljena rasveta igra veliku ulogu. Često ...

Zabavne i lake ideje za uređenje doma za Uskrs

Pred jedan od najvećih i najradosnijih praznika o mnogo čemu razmišljate. Prosto želite da...