Renoviranje vašeg doma je u toku, i na red je došla trpezarija. Ukoliko ste osoba koja daje veliki značaj trpezariji kao veoma važnom delu doma u kome se okuplja porodica, i želite da uložite trud i maštu da je uredite moderno i elegantrno, ovaj tekst je namenjen vama. 

Trpezarija je prostorija, ili kutak, u kojoj provodimo lepe trenutke sa svojom porodicom, okupljeni oko jednog stola. Trpezarijski sto sa stolicama čini centralni deo svake trpezarije i za njim svakog dana ručate sa ukućanima, a često je i mesto za sva važna okupljanja i slavlja.

Ovim tekstom želimo da vam pomognemo oko renoviranja i uređivanja vaše trpezarije, u nastavku pročitajte naše ideje, savete i smernice na koje stvari trebate obratiti najviše pažnju.

Tipovi trpezarija: jedna prostorija, u sklopu kuhinje ili open space koncept

Kada kažemo trpezarija, uglavnom se misli na trpezarijski sto sa stolicama koji se može nalaziti u zasebnoj prostoriji ili u sklopu neke prostorije, zavisi koliko je velika kuća ili stan i kakav je koncept osmišljen.

Trpezarija kao zasebna prostorija je deo prošlosti, i danas ih možemo videti samo u velikim i starim kućama koje su pravljene po zastarelim trendovima i planovima izrade. Uglavnom su ostale kao prostorije u kojima se prave proslave, ali retko služe za svakodnevno porodično obedovanje. U takvim trpezarijama veće su mogućnosti za dodatno uređivanje, pored stola sa stolicama, možete stilski odabrati dodatne komode i police koje će upotpuniti prostoriju, a ujedno i biti praktične za odlaganje pribora, pića, itd. 

Vrlo često možemo naići na domove u kojima je trpezarija u sklopu kuhinje. U zavisnosti od veličine same prostorije i prostora u kome se sto sa stolicama nalazi, možemo planirati i organizovati kuhinjske i trpezarijske elemente.

Potpuno nov trend i moderan način uređivanja domova je takozvani “open space concept”, koji žargonski rečeno “čisti” sve zidove i pravi jednu veliku prostoriju u kojoj su smeštene tri prostorije: kuhinja, trpezarija i dnevni boravak. Nastao sa trendom kupovine manjih stanova, zbog sve većih cena kvadrata, u kojima nema dovoljno prostora za svaku zasebnu prostoriju. Dodatna prednost ovog koncepta je što u svakom trenutku dok kuvate možete imati svoju decu na oku, a takođe dok kuvate možete komunicirati sa gostima ukoliko se desi da vas posete u toku spremanja ručka.

Uklapanje trpezarijskog stola i stolica

S obzirom da trpezarijski sto sa stolicama zauzima centralno, često i jedino, mesto u trpezariji najveću pažnju posvetićemo izboru trpezarijskog stola i uklapanju sa stolicama. Krenućemo sa odabirom trpezarijskog stola.

Trpezarijski stolovi se mogu izraditi od mnogo različitih materijala, najzastupljeniji su drveni stolovi koje možemo videti u 80% domova, ali ukoliko želite da se vaša trpezarija razlikuje i dobije jedan nov pečat i dozu elegancije, savetujemo da kupite sto od nekog prirodnog kamena. Nekada je prirodni kamen bio jako skup i nameštaj od takvog materijala mogle su priuštiti samo imućne porodice. Danas je situacija drugačija, sve veća je ponuda i firme koje se bave izradom nameštaja od prirodnog kamena, pa su cene pristupačnije široj populaciji.

Najpopularniji i najtraženiji materijali od prirodnog kamena su mermer i granit, i naš savet je da izaberete jedan od ova dva materijala i poručite izradu trpezarijskog stola po meri. Izradom stola po meri možete maksimalno iskoristiti prostor i imate svu slobodu i mogućnosti za dizajniranje enterijera.

Kada izaberete model i dizajn trpezarijskog stola od mermera ili granita, sledi kupovina stolica. Najstariji princip je kupovina u kompletu sto sa stolicama, odnosno iste boje i dezena. Ukoliko želite staromodni način opremanja to je u redu. Ali, ukoliko želite moderniji i opušteniji princip onda možete pustiti malo maštu i kombinovati. Postoje dva načina: kombinacija dva dizajna stolica ili više različitih dizajna. Naravno, pri izboru različitih modela stolica koje nisu u kompletu sa stolom, trebate voditi računa da odgovaraju stilu kojim dizajnirate prostoriju i imaju dodirnih tačaka sa stolom.

Kako da dodatno oplemenite trpezariju?

Ukoliko vam se trpezarijski sto nalazi u zasebnoj prostoriji ili u sklopu kuhinje, razmislite o krečenje zidova u sivu boju, koja je trenutno pravi hit. Ona je jednostavna i šik, ne opterećuje oko poput drugih jarkih boja. Ona ne zahteva pažnju, dok u isto vreme izražava svoje prisustvo, a svakoj prostoriji u kojoj je korišćena pruža sjajni i harmonični izgled. Ona je savršena opcija ako je opušteni izgled nešto čemu težite.

Kako bi dodatno oplemenili prostoriju i dali joj dodatnu dozu elegancije, savetujemo da izaberete neki lep model lustera u kombinaciji metala i stakla. Takav model lustera savršeno će se uklopiti sa trpezarijskim stolom izrađenim od mermera sa metalnim stalkom.

Uz sve navedeno, u zavisnosti od dizajna enterijera i veličine prostora dodatnim komadnim nameštajem možete dodatno opremiti prostoriju.

Izrada trpezarijskih stolova po meri

Nadamo se da smo uspeli da vam damo ideju i želju da sledeći vaš trpezarijski sto bude rađen po meri od mermera ili granita, i koji će svakom ko uđe u prostoriju izazvati WOW efekat.

Za više informacija i dodatih pitanja možete nas posetiti u salonu na Novom Beogradu ili kontaktirati naše stručno osoblje putem telefona ili kontakt forme.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Kako izabrati savršen sto za dnevni boravak?

Ekskluzivni klub stolovi su deo Svetog Trojstva svakog poštenog dnevnog boravka. Pored omilje...

Laki koraci do luksuznog izgleda vašeg doma

Kada se pripremate za uređenje doma da bi došli do ideja sigurno vam pod ruku dođu razni č...

Kako urediti dom po feng šuiu

Potraga za unutrašnjim mirom i srećom je borba koju svaki čovek vodi sam sa sobom. Onaj ko ...