Kada je leto vrelo kao što je ovo, pronalazak hlada i osveženja je nešto za čem svi žude. Bez obzira da li leto volite ili ga jedva podnosite. Da li znate da ta potraga ne mora da bude ni teška ni komplikovana? Kako to? Vrućina je svuda, sa pravom se pitate. Odgovor na to pitanje je lak. Osveženje i hlad, a samim tim i spas od vrućina možete napraviti sami u svom domu. U nastavku teksta ćemo vam objasniti i pomoći kako da to što lakše i uradite.

Kvalitetan klima uređaj

Izbor pravog i kvalitetnog klima uređaja je sigurno nešto na šta se treba koncentisati  kada želite da od svog doma napravite oazu za odmor i osveženje tokom leta. Pre nego se odlučite za neki od mnogih modela koji danas postoje na tržištu posebnu pažnju posvetite sledećim stvarima:

  • veličini prostorije koju želite da ohladite – veće prostorije traže snažnije klima uređaje

  • površinu koju zauzimaju prozori vašeg doma

  • jedno od osnovnh pravila kod postavljanja klime je ta da spoljna jedinica ne bude direktno na suncu, zato treba obratiti pažnju na broj sunčanih dana u toku godine

  • termičku izolaciju

  • energetsku vrednost

Kako da znate koliki vam je kapacitet klima uređaja potreban?

Koliki kapacitet klima uređaja vam je potreban možete odrediti po BTU, odnosno po oznaci za kapacitet klime. Neke procene stručnjaka govore da je za prostorije veličine od 25 do 35 kvadrata dovoljan klima uređaj veličine od 9.000 BTU. Za veće prpstorije od 35 do 60 kvadrata preporuke sa da klima uređaj bude veličine od 12.000 BTU. Za velike prostorije preko 100 kvadrata klima uređaj bi trebao da bude kapaciteta od 24.000 BTU. 

Šta su to energetske klase klima uređaja?

Energetska klasa klima uređaja je odnos dobijene toplote i potrošene struje. Evropska Unija je donela direktivu kojom se određuje da su uređaji koji prenose više od 3,2 W toplote za 1 W potrošene struje spadaju u A energetsku klasu. Po tome se lako može zaključiti da je upravo A klasa najbolja, zbog najbolje energetske vrednosti. Ostale oznake klima uređaja su A+, A++ i A+++. One označavaju da je njihova energetska vrednost veća u odnosu na A klasu. Na prvi pogled sve ovo može da deluje malo kopmlikovano ali je zaključak jednostavan. A klasa klima uređaja je najbolja jer najviše štedi stuju. 

Ne treba zaboraviti ni to da je pravilno postavljanje klima uređaja od izuzetnog značaja. Ona je važna ne samo zbog estetskog doživljaja koji može da ostavi u vašem domu već i zbog toga što može da utiče na pravilno hlađenje, potrošnju energije, te ono najvažnije, zdravlje vas i vaše porodice.

Biljkama rashladite dom

Više puta smo do sada rekli da su biljke najbolji prijatelj svakog doma. Sem toga što unose čist vazduh i donose pozitivnu atmosferu u vaš dom, pomažu i da ga rashladite. Ako izaberete prave biljke vaš dom će postati oaza. Koje su to biljke, pitate se? Ima ih nekoliko. Fikus je  dobar za izvlačenje toplote iz svake prostorije. On pušta višak vode iz lišća te tako hladi i sebe i svoju okolinu. Aloe vera ili sukulenti su takođe sjajan izbor. Zašto? One ne zahtevaju često zalivanje, zbog čega uzimaju potrebnu vodu iz vazduha oko sebe i na taj način ga rashlađuju. Palme ili biljka zvana Bendžamin su takođe dobar izbor. Možete ih postaviti na prozor kroz koji dolazi najviše sunca i na taj način napraviti dodatnu hladovinu. 

Izaberite prave zavese

Izbor pravih zavesa donosi mnoge prednosti svakom domu. Jedna od njih je ta da će vam dom biti pun svežine kada sa vratite sa posla ili iz šetnje. Kako to možete da postignete? Vrlo lako. Birajte zavese i roletne svetlijih boja, jer ćete tako odbiti toplotu iz vašeg doma. Sada ste već navikli da vam odajemo razne trikove. Nećemo vas ni ovog puta razočarati. Nakvasite zavese. Na taj način ćete još više rashladiti prostorije i doneti preko potrebno oveženje. 

Provetravanje prostorija

Provetravanje prostroija u vašem domu je važno u svako doba godine. Leti bi ipak trebalo da tokom najtoplijeg dela dana prozore držati zatvorenim, sa spuštenim roletnama ili draperijama. Savet je da prostorije provetravate noću ili rano ujutru kada je ipak napolju malo svežije. 

Kako smanjiti tolpotu koju sami proizvodite?

Jedna od najboljih stvari koje možete da uradite ako želite da vam dom bude svež i rashlađen tokom celog leta je da smanjite upotrebu električnih uređaja koji donose toplotu. Izbegavajte upotrebu rerne, mašine za sudove i veša tokom najtoplijeg dela dana. Korišćenjem aspiratora posle kuvanja možete savladati topao vazduh koji se u tim trenucima podiže. 

Birajte mermerne materijale

Dobri poznavaoci uređenja enterijera će vam reći da izborom materijala od mermera ne možete da pogrešite, jer je malo koji materijal tako zahvalan kao mermer. On sem što donosi dozu luksuza u vaš dom, vaš mermerni nameštaj može da posluži da tokom leta unesete dodatnu svežinu. Mermer je klasičan materijal napravljen od prekristalizovanih karbonata koji čuvaju hladnoću svakog prostora. 

Biranje prave tkanine

Tokom vrelih letnjih dana nameštaj po meri ili komadni nameštaj od teških i debelih tkanina, kao što su koža, štof ili pliš, prekrijte frotirima laganih materijala. Tako ćete na još jedan jednostavan način sprečiti toplotu da zavlada vašim domom. Flanel je dobar materijal za izolaciju. Pamuk je uvek dobar izbor leti jer „diše“ i lako ostaje hladan. Prijatni materijali su svila ili saten. Kada su velike vrućine naš savet je da sklonite tepihe, naročito ukoliko imate one teške vunene.

Regulišite vlažnost vazduha

Zbog vlage vazduh bude topliji nego što zaista jeste. Zato koristite prečišćivač vazduha. Osveživač vaduha takođe može dobro da dođe. Izvlačenjem vlage iz vazduha dobićete krajnje prijatnu temperaturu u domu. 

Odaberite pravo osvetljenje

Da li znate da osvetljenje može da ugreje protoriju u kojoj se nalazite? Ne brinite, postoje načini da se to ne desi. LED sijalicama savladaćete toplotu. Kako? Pa LED sijalice troše manje energije. Na taj način se manje energije pretvara u toplotu, pa tako i prostorija ostaje hladnija. Postoji još jedan benefit korišćenja baš ovakve vrste osvetljenja. Naime, korišćenjem LED sijalica vi ustvari doprinosite očuvanju naše planete, a i računi za struju su manji.

Kao i do sada stojimo vam na raspolaganju za svaku vrstu pomoći koja vam može zatrebati. Zato nemojte oklevati da posetite naš  show room ili da kliknete na sajt. Tu smo da zajedno nađemo najbolje rešenje za vas.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Kako izabrati savršenu fotelju?

Izabrati savršenu fotelju koja će odgovarati svim vašim potrebama i željama nije jed...

7 pregloga za izradu najmodernijeg nameštaja od mermera

Mermer je vremenom postao sve pristupačniji i sve više se koristi u izradi nameštaja ...

Kako odabrati idealne tepihe za dom

Izbor idealnog tepiha za dom je posebno putovanje. U moru raznih oblika, veličina, materijala i boj...