Postoji jedno tajno mesto gde je detinjstvo nedodirljivo. Znate li koje je? Da vam pomognemo. To je mesto gde svako dete može da bude šta god poželi. To je dečije carstvo. Tako je, u pravu ste. To je dečija soba. 

Sigurno pamtite svaki detalj svoje. Danas kada ste odrasli i imate svoju decu, na vama je izuzetno važan zadatak da im uredite sobu tako da ona provode bezbrižne dane u njoj. Složićete se da to uopšte nije lak zadatak. Ne brinite. Još jednom smo tu da vam priskočimo u pomoć praktičnim savetima, da to ne bude bauk. 

Prilagodite sobu uzrastu dece 

Deca brzo rastu, interesovanja im se menjanju, pa je zato najbolje kao prvu smernicu pri uređenju dečije sobe uzeti uzrast vaših mališana. To pre svega znači da nameštaj po meri treba da bude prilagođen vašoj deci. Svakako da nećete u sobu u kojoj rastu devojčice staviti veliki ormar koji neće moći da dohvate. Dok u dečačku sobu nećete urediti spojenim krevetima, kada se zna da dečaci obožavaju krevete na sprat. Ovakav nameštaj po meri vam u budućnosti neće biti potreban u dečijoj sobi, ali je od ključne važnosti to, da sobu uredite tako da se vaša deca sama, bez vaše pomoći snalaze u njoj. Bez obzira što se dečija interesovanja, želje i hobiji menjaju kako rastu, njihova soba treba da bude uređena tako da sve to može da isprati. Ipak nemoguće je ispuniti baš svaku želju, pa zato dobro procenite koje ćete ispuniti a koje ne. U tim trenucima imajte u vidu da je to lični prostor vaše dece gde treba da se u svakom trenutku osećaju prijatno i opušteno.

Soba treba da oslikava karakter deteta

Sem po uzrastu vaše dece još jedna bitna stavka pri uređenju sobe za vaše mališane je njihov karakter. Urediti dečiju sobu ne znači samo kupiti nameštaj po meri ili krečenje zidova. Ne, vaša pažnja treba da bude usmerena na one sitne detalje koji prijaju karakteru vaše dece. Zajedno nađite najbolje mesto za nameštaj po meri koji će se naći u sobi. Izaberite zajedno neki zanimljiv tabure ili boje za zidove. Ako vaše devojčice vole bajke, crtane filmove sa princezama, neka se u njihovoj sobi nađu baš ti detalji. 

Sa dečacima je isto. Propratite koje sportove vole, pa im sobu ispunite rekvizitima omiljenog sporta. Video igre su još jedna stvar koju svi dečaci vole, i sigurno bi bili oduševljeni posebnim delom svoje sobe gde bi “Playstation” zauzimao centralno mesto. Nezaobilzna ljubav  dečaka, i ne samo dečaka, su automobili. Ako ih vaši “momci” vole, danas je vrlo lako naći krevete baš u obliku automobila. Šta znate, možda baš u jednom takvom krevetu spava vaš budući šampion Formule 1.

Potrebe dece 

Već smo rekli da se dečije potrebe i navike menjaju vremenom. Razloga za to ima mnogo. Okruženje, način obrazovanja i druženja su samo neki od njih. Zbog toga je posebno važno ispratiti da li su vašoj deci potrebni mobilni telefoni, laptovovi, kao i drugi moderni uređaji bez kojih je danas teško zamisliti život. Kada im obezdedite sve te uređaje, onoliko koliko vam finansijsko stanje to dozovljava, javlja se drugi problem. Tada je bitno da pazite da vaša deca ne preteraju u upotrebi. No, ako smatrate da je vašoj deci sve to potrebno, topla je preporuka da im to omogućite.

Posebne ideje za uređenje svake dečije sobe

Uređenje dečije sobe pretvorite u zabavan projekat čitave porodice. Neka vaši mališani budu uključeni od početka do kraja. Sve što vam treba da od svakog dela dečije sobe napravite pravi mali raj, je kreativnost i vreme.  

Zidovi

Zidovi dečije sobe mogu da vam budu platno na kome vi kao slikar možete da stvarate svoja remek dela. Mogućnostima nema kraja. Naš predlog je da se opredilte za pastelne i neutralne boje, jer se one dobro uklapaju sa svim ostalim dekorom dečije sobe, kao i sa nameštajem po meri vaše dece. To ne znači da ne treba da koristite ostale boje spektra. Odaberite omiljenu boju vaše dece i istaknite ceo zid tom bojom.

Nalepnice 

Zidne nalepnice mogu da donesu određenu svežinu u dečiju sobu. One se lako uklanjaju sa zidova, ne mogu da ih oštete, pa se mogu često menjati. Temama možete promeniti doživljaj cele sobe. Uz to, prednost im je i to što na vrlo jednostavan način sobu možete prilagoditi uzrastu vaše dece.

Oslikavanje zidova

Ako vam je dar slikanje, sami ili sa vašom decom možete oslikati zid. Izaberite temu koja vaša deca vole i oslobodite vaš dar. Ako se odlučite na ovaj potez koristite boje koje se lako skidaju sa zidova. Tako svaki put možete naslikati neku novu sliku za vašu decu.

Tapete i dekor

Stare igračke koje vaša deca i dalje vole okačite na zid kao lep, sentimentalan dekor. Ovo kreativno rešenje zahteva malo više truda, ali rezultat će biti sjajan. Malo lakše rešenje koje je podjednako kreativno je korišćenje “3D tapete”. Sa njima se može dobiti jednako lep vizuelni efekat.


Zavese

 Ako su vašoj deci malo dosadile stare zavese u sobi, nemojte odmah kupovati nove. Postoji trik kako da starim zavesama udahnete nov život. Osvežite ih dodavanjem raznog nakita, ukrasnih dugmadi, rajfešlusa, traka. Sašite nove od jednostavnog jednobojnog materijala koji možete ukasiti dodavanjem svih ovih ukrasa.

Posteljina

Izborom prave posteljine za dečiju sobu možete promeniti čitav njen izged. Odaberite  boje koje će biti u kontrastu sa bojama zidova i ostatka dekora. Ako se ipak opredelite da sami sašijete posteljinu za vaše “piliće” višak materijala iskoristite da napravite jastučnice za krevet.

Nameštaj po meri

Nameštaj po meri kojim ćete opremiti dečiju sobu treba da ispunjava par kriterijuma. Pre svega treba da bude bezbedan i u neku ruku upečatljiv. Pri izboru nameštaja treba da imate u vidu njegovu reorganizaciju, možda obnovu, kao i zamenu nekih delova. 

  • Zamena nameštaja 

Dobro pogledajte sav nameštaj po meri koji imate u domu. Razmislite koji bi mogao da se upotrebi u sobi vaše dece. Pravljenje kombinacija od većpostojećih delova nameštaja je izuzetno inovativno rešenje.

  • Reorganizacija

Razmeštanjem i premeštanjem nameštaja po meri sobi se iznova daje nov život. Sav nameštaj koji guši prostor dečije sobe treba da ide napolje. Tako se dobija utisak većeg, prostranijeg prostora.

  • Obnova nameštaja

Ne treba očekivati da će nameštaj po meri u dečijoj sobi zauvek imati nov sjaj. Vremenom će se oštetiti. To nije ništa strašno, nemojte grditi decu. Nameštaj se vrlo lako može obnoviti farbanjem. Tako na još jedan način možete dečijoj sobi dati sasvim drugačiju perspektivu.


Odlaganje stvari

Za odlaganje stvari u dečijoj sobi uvek možete naći dobro mesto, bez prevelikog trošenja. Prostor ispod kreveta je uvek dobro mesto za odlaganje igračaka. Plastične korpe vam takođe mogu biti od pomoći. Njih možete dekorisati po želji vaše dece i u njima se mogu čuvati sitne igračke.

Posebni detalji

Sakupljanjem najdražih stvari vaše dece, od igračaka, stare obuće napravite ukrase i uspomene. 

Jedna od najsrećnijih stvari koja može da se dogodi u životu jeste imati srećno detinjstvo. Zato se nadamo da smo ovim savetima bar malo uspeli da vam pomognemo da vašoj deci obezbedite jedno lepo, bezbrižno detinjstvo.
Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Moderne dnevne sobe - Ideje za uredjenje

Ukoliko bi bilo potrebno da izdvojimo jednu prostoriju kao centar svakog doma, bez mnogo razmi&scaro...

5 saveta za izradu moderne i luksuzne kuhinje po meri

Kuhinja je prostorija u domu u kojoj mnogo žena provodi dosta vremena i koju prilikom renoviranja ...

Kako da uredite kupatilo po najnovijim trendovima

U procesu ste renoviranja kupatila i želite da ovog puta enterijer bude moderan ali i kvalitetan, k...