Kuhinja predstavlja dušu svakog doma. Pored dnevnog boravka to je mesto gde se provodi najviše vremena. U kuhinji se porodica okuplja kao pored ognjišta. Tu se zajedno obeduje, razgovara o svim bitnim životnim odlukama. Zato je izuzetno važno da se kuhinja kvalitetno i lepo uredi. 

Pre nego što počnete trebalo bi da obratite pažnju na nekoliko stvari. Najpre o njenoj nameni. Ukoliko ćete u njoj samo pripremati hranu, onda bi trebalo da je opremite praktično. Sve važne uređaje za jednu kuhinju, kao što su šporet, frižider, sudopera, poređajte tako da vam budu na dohvat ruke. Kada odredite veličinu i raspored svih kuhinjskih elemenata, tada ćete znati koliko je prostora preostalo za mermerni nameštaj po meri vaše kuhinje. 

Ako ipak od kuhinje želite da stvorite mesto gde će se bez slova poziva porodica okupiti da razgovara, da se smeje ili plače, onda kuhinju treba spojiti sa trpezarijom. Takve mermerne  kuhinje po meri su odvojene na dva dela. Deo za kuvanje i deo za priču i druženje. One međusobno mogu biti odvojene uz pomoć kakvog mermernog šanka, ugaone garniture, ili jednostavno lepe, jednostavne zavese. Možete i prelaziti iz jednog dela u drugi, koji opet vrlo lako mogu biti odvojeni pomoću kakve radne površine. Nju, ukoliko se za to ukaže potreba možete pretvoriti i u deo za sedenje. Najpraktičnije je da ako ste u mogućnosti, napravite otvorenu kuhinju. To znači, da se ona nadovezuje na dnevni boravak u vašem domu. Takav vam prostor daje puno slobode pri uređivanju. U takvoj mermernoj kuhinji po vašoj meri možete smestiti veliki trpezarijski sto. On vam sem toga što može biti idealna radna površina, može poslužiti da kao kralj Artur okupite svoje vitezove, svoju porodicu. 

Ukoliko je ipak vaša kuhinja manje površine, ne očajavajte. I takvu kuhinju možete urediti lepo i toplo. Mermerne kuhinje po meri su dobar izbor za male prostore. Radne površine napravljene od mermera traju dugo i treba da dosegnu do poslednjeg ugla vaše kuhinje. Ne bojte se ni montažnih elemenata. Lako se održavaju a uz to prikrivaju velike uređaje. Stolovima i stolicama na rasklapanje možete mnogo uštedeti na prostoru.Najpopularniji stilovi kuhinja

Bez obzira na to da li imate veliku ili malu kuhinnju, ili čak mermernu kuhinju po meri, ona se može urediti na više različitih stilova. Svaki od njih nosi svoju posebnu draž. Da bi se lakše odlučili za onaj koji je vama najbliži po temperamentu, načinu na koji shvatate lepotu enterijera, predstavićemo nekoliko različitih stilova.

Francuski stil uređenja kuhinje

Francuska je zemlja elegancije. Prefinjenosti. Ovakav stil uređenja kuhinje simboliše zdrav, miran seoski život. Boje koje dominiraju u kuhinjma francuskog stila su nežni tonovi bele i žute boje. Viseća rasveta, zastakljene vitrine kao i pokretna postolja su detalji koji jednostavno moraju naći svoje mesto u vašoj kuhinji. Ploča od mermera unosi posebnu dozu šarma. Ne treba zaboraviti da su simboli francuskih kuhinja drveni elementi, posuđe od porcelana, kao i razni drugi antikviteti. Sveže cveće će vašoj kuhinji doneti miris Provanse.

Italijanski stil uređenja kuhinje

Za vaše male mermerne kuhinje po meri ovakav stil uređenja kuhinje je najbolji. Italijanske kuhinje su tradicionalno male, pa su zato baš Italijani došli do najboljih ideja za takvo uređenje kuhinje. 

Bele kuhinje

Iako ovakve kuhinje na oko deluju  malo, veoma su lepe i funkcionalne. Za tako nešto je pre svega odgovoran raspored kuhinjskih elemenata. Modernost ovakvim kuhinjama daju nijanse bele i bež boje sa čistim i pravim linijama.

Kuhinje svetlih nijansi

Svetle kuhinje naprosto imaju dušu. Bela boja zidova i kuhinjskih elemenata ukomponovana sa svetlim podom od hrastovog drveta daće živost vašoj kuhinji. 

Udobna Italijanska kuhinja

Kremasto bela boja vašoj kuhinji će dati šarm i notu elegancije. Crne stolice se posebno lepo uklapaju u ovakav ambijent jer stvaraju sjajan kontrast.

Moderna Italijanska kuhinja

Kuhinje žutih zidova daju udoban ambijent. Savremeni izgled dodatno dočaravaju plutajuće police. Sa krem drvenim tonovima, ovakve police privlače začine svih ukusa da na njima nađu svoj dom.

Elegantne Italijanske kuhinje

Elegante Italijanske kuhinje su spoj tradicionalog i modernog. Moderni detalji će vašoj kuhinji dati savremenost, dok tradicionalim detaljima poput orahovog poda, dajete ruistični dodir vašoj kuhinji. Tako se možete bar na trenutak vratiti u detinjstvo u kuhinju vaše bake.


italijanska kuhinja od mermera

Minimalistički stil

Još jedan sjajan način da uredite kuhinju male veličine. Još ako ste ljubitelj modernizma, ovo je stil baš za vas. Ovakav stil uređenja vaše mermerne kuhinje po meri govori da ste praktični. Kod vas nema mesta za višak posuđa ili aparata. Minimalistički stil je prava kombinacija korisnog i savremenog. Savremeni kuhinjski elementi umnogome olakšavaju život u kuhinji. Najzastupljenije boje kod ovako uređenih kuhinja su bela i crna. Bela boja zidova i crna radnih površina. Ovakav kontrast je doziran i vašu kuhinju čini jednostavnom i perfektnom. 

Neizostavni članovi svake minimalistički uređenje kuhinje su metalno posuđe, aspirator iznad šporeta, kao i skrivene fioke. Pribor i posuđe je raspoređeno tako da na najefikasniji način olakšaju rad u kuhinji. 

Ovaj stil može da deluje pomalo kontroverzno, ali sa nekoliko veselih detalja se to može promeniti. Ono što je bitno da se vama ovakav stil uredjenja meremernih kuhinja po meri sviđa.

Retro stil

Možda je retro stil podsećanje na neka davna vremena i dalje itekako u modi. U vašu kuhinju donosi mirise detinjstva, topline, dobrodošlice. U ovako uređenim kuhinjama svoje mesto nalaze drveni zaobljeni stolovi, plastične stolice, kao i poseban detalj, limenke za odlaganje pribora. 

Cveće, karirane krpe ili neki stari radio se posebno uklapaju u ovakav stil. Detalji poput šarene vangle ili ukrasnih tanjira na zidu uz crno bele pločice, definitvno bude nostalgiju za nekim prošlim, lepšim vremenima. 

Ovaj stil, iako na oko može da deluje zastarelo, vrlo lako može da se kombinuje sa svim savremenim elementima, koje mogu da vam posluže pri uređenju kuhinje.


moderna kuhinjaProblemi koji mogu nastati pri uređenju kuhinje

Da bi na pravi način, onako baš kako treba, uredili vašu mermernu kuhinju po meri, treba izbeći neke probleme koji se u tom procesu mogu javiti. Oni pre svega nastaju onda kada ne razmotrite sve praktične i nepraktične strane vaše kuhinje. Razmilite i o tome šta žeite da postignete u svojoj kuhnji. Koje su vaše potrebe? Kada predupredite sve ove probleme koje iza ćoška vrebaju, možete se potpuno posvetiti uređenju vaše idealne kuhinje.

Život je mešavina magije i hrane. Kuhinja je mesto gde se i jedno i drugo stvaraju. Zato da bi vam život bio magčan i vaša kuhinja treba da bude magična. 

Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Kako izabrati savršenu fotelju?

Izabrati savršenu fotelju koja će odgovarati svim vašim potrebama i željama nije jed...

Kubus lampe - Izaberite rasvetu od prirodnih materijala

U današnjem uređivanju enterijera dobro osmišljena rasveta igra veliku ulogu. Često ...

Zabavne i lake ideje za uređenje doma za Uskrs

Pred jedan od najvećih i najradosnijih praznika o mnogo čemu razmišljate. Prosto želite da...